NATISNI PISAVA

Jadrnica Esimit Europa 2 prva na Barkolani

Avtor: STA

Trst - Jadrnica Esimit Europa 2 je bila z rekordnim časom prva na letošnji 42. Barkolani. V sicer povsem italijanski posadki je bil tudi najboljši slovenski jadralec v olimpijskih razredih Vasilij Žbogar.

Vasilij Žbogar je bil član zmagovite posadke. Vasilij Žbogar je bil član zmagovite posadke.

Esimit je v največji regati v Sredozemlju v morju med Trstom in Koprom zmagal z rekordnimi 56 minutami in 13 sekundami. Druga je bila slovenska Maxi Jena Amori krmarja Mitje Kosmine ter skiperja in taktika Branka Brčina. Lanska zmagovalka je tokrat že osmič osvojila drugo mesto, za Esimitom pa je zaostala 21 minut in šest sekund.

V sončnem vremenu in burji, ta je bila kot naročena za jadranje, je tretje mesto zasedla jadrnica Tutta Trieste Bauxt Vte, ki jo je upravljal Andrea Nevierov. Ta posadka bila boj za drugo mesto z Maxi Jeno, na koncu pa je za slovensko jadrnico zaostala za štiri sekunde. Esimit Europa 2 je slavila pričakovano. Sprva je bila le nekoliko pred Maxi Jeno, vendar je že na prvi obrat regatnega polja pred Debelim rtičem prišla že po 19 minutah, nato pa je prednost le še povečevala.

Na Esimitu je bil skiper Flavio Favini, ki že ima izkušnje s prestižnega pokala Amerike, krmar pa Alberto Bolzano. Esimit je jadralski projekt goriškega podjetnika Simčiča, ki naj bi združeval Evropo in jo tesneje povezoval z Rusijo, od koder prihaja tudi dejanski lastnik Gazprom. Slovenija je na Barkolani, regata je dobila ime po predelu Trsta, ki nosi slovensko ime Barkovlje, doslej vpisala pet zmag, če mednje štejemo tudi tisto iz leta 1994, ko je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend in slovenska posadka je s Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, lani pa je bila prva Maxi Jena, ki jo je tako kot letos krmaril Kosmina.

Barkolana pa je bolj kot tekmovanje, v katerega se v absolutni konkurenci poda le peščica najdražjih in največjih jadrnic, predvsem velik turistični in jadralski praznik. Po podatkih organizatorjev je nastopilo skoraj 2000 jadrnic, okrog 35.000 jadralcev pa je na obali spremljalo 300.000 gledalcev. Leta 1969, na prvi Barcolani, je bilo na startni liniji 51 posadk ...

Ker dogodek pritegne množice obiskovalcev, so slednje nagovorili tudi naravovarstveni aktivisti Alpe Adria Green, ki nasprotujejo gradnji plinskih terminalov v Žavljah. Na drugi strani je španska Gas Natural, pokrovitelj dogodka, prepričevala o koristnosti terminala, katerega investitor je.

Politično je bila obarvana tudi napovedana podelitev častnega meščanstva Trsta, ki jo je Mitji Kosmini po lanski zmagi obljubil tržaški župan Roberto Dipiazza. Zaradi nasprotovanja desne večine v mestu je Kosmini župan pred letošnjim tekmovanjem izročil le častni grb mesta.

Foto: alesfevzer.com, Vid Ponikvar/siol.net
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo