NATISNI PISAVA

V polfinalu Boulderja pet Slovencev

Avtor: STA

Boulder - Na šesti letošnji preizkušnji v težavnosti se je v polfinale uvrstilo vseh pet Slovencev, tudi glavni slovenski favoritinji za kolajne Mina Markovič in Maja Vidmar.

Markovičeva, ki vodi v skupnem seštevku, in Vidmarjeva, ki je v skupnem seštevku po petih tekmah na tretjem mestu, sta z lahkoto in prepričljivo opravili kvalifikacije, ki so se odvile v soboto pozno zvečer po slovenskem času. Najboljši slovenski športni plezalki v tem trenutku sta do vrha preplezali obe kvalifikacijski smeri ter si prvo mesto delita s še devetimi tekmovalkami.

Mina Markovič Mina Markovič Pin It

"V precej lahkih ženskih kvalifikacijah nismo videli pravega razmerja moči. Čeprav je svetovna prvakinja Angela Eiter trenutno na 20. mestu, sem prepričan, da se bodo rezultati že po polfinalu precej premešali," je s prizorišča tekme, ki zaradi slabega vremena poteka pod streho, sporočil selektor slovenske reprezentance Simon Margon.

V polfinale, ki bo na sporedu v poznih večernih urah, so se poleg obeh najboljših Slovenk Markovičeve in Vidmarjeve uvrstili še trije predstavniki slovenske moške vrste, veteran Klemen Bečan in obetavna športna plezalca Domen Škofic, aktualni kadetski svetovni prvak, in Jure Raztresen, ki je letos zablestel z naslovom mladinskega svetovnega prvaka.

Pri moških od Slovencev najbolje Raztresen

V moški konkurenci se je od Slovencev najbolje odrezal 18-letni Škofjeločan Raztresen, ki se sicer vrha katere od smeri ni dotaknil, zato pa je zasedel solidno deseto mesto. Škofic, ki se mu nastop v drugi smeri ni posrečil, je po kvalifikacijah 17., Bečan, ki je imel nekoliko slabši dan, pa 19. Pri moških je sicer obe kvalifikacijski smeri, ki sta bili precej težji od ženskih, do vrha preplezal le Japonec Sači Ama.

Maja Vidmar Maja Vidmar Pin It

Markovičeva, ki je na vseh dosedanjih tekmah svetovnega pokala v težavnosti stala na stopničkah, je v skupnem seštevku zbrala 410 točk za prvo mesto. Prva zasledovalka južnokorejska tekmovalka Jain Kim ima na drugem mestu le deset točk manj od najboljše Slovenke. Vidmarjeva (271) pa za Kimovo zaostaja že za 129 točk. Kimova je sicer tekmo v ameriškem Boulderju izpustila, tako da slovensko vodstvo v skupnem seštevku ne bo ogroženo.

Markovičeva je zmagala na uvodu v sezono v Chamonixu, kjer si je prvo mesto sicer delila s še tremi tekmovalkami, nato je bila v Brianconu, kjer je slavila Vidmarjeva, druga. Zatem je sledila še za Markovičevo zelo uspešna kitajska turneja, na kateri je zmagala v Xiningu in Changzhiju, na zadnji tekmi v Puursu pa je bila tretja.

Preberite še:

Foto: Vid Ponikvar

Ključne besede: Mina Markovič, Maja Vidmar

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Začela se je nogometna liga prvakov, letos tudi s slovenskim pridihom. Kako pa se bo v imenitni druščini odrezal Maribor?

Ugodno in hitro do kartuš in tonerjev

Zelo ugodne cene tonerjev in kartuš vseh znamk ter hitra dostava na dom. Preverite!

Podarimo 1.000 € za izdelavo izolacije

Nagradna igra za vse, ki gradite ali prenavljate hišo! Sodelujte in osvojite bon za izolacijo strehe.

Naredite poslovanje izjemno

Doseči več ni nemogoče! S Canonom ponesite sebe, svojo kariero in svoj posel dlje kot kdajkoli!

oglasno sporočilo Zagotavlja