NATISNI PISAVA

Michiganski orjak, puljski amfiteater in naš Plečnik

Avtor: Peter Prelc

Ljubljana - Športni navdušenci z nestrpnostjo pričakujejo novico, ali bo Ljubljana gostila zimsko klasiko. Po svetu je takšen spektakel vedno bolj priljubljen, rekordna obiskanost znaša več kot 100.000 navijačev.

Če odštejemo začetke hokeja na ledu, ko so se vse tekme igrale na prostem in nekatere posamezne obračune, bodisi uradne ali prijateljske, so takšni spektakli postali popularni po letu 2001. Klubi so brez dvoma ugotovili, da so tekme na prostem odlična marketinška poteza, hkrati pa so navijačem predstavljale neko novo izkušnjo. Da so tekme na prostem postale tako popularne, gre največ zaslug prav najmočnejši hokejski ligi na svetu, ki od leta 2008 vsakega prvega januarja organizira zimsko klasiko oziroma winter classic. Kanadske ekipe v NHL so sicer leta 2003 odigrale tako imenovan heritage classic, ki pa se nekako ni dobro prijel in se igra na vsake toliko časa.

A ne glede na popularnost najmočnejše hokejske lige na svetu rekord gledanosti držita univerzitetni ekipi iz Michigana, ki si ju je ogledalo 113.411 navijačev. Obračun je bil odigran na Michigan Stadium Ann Arbor 11. decembra 2010, tekmeca, Michigan State Spartans in Michigan Wolverines, pa sta se razšla brez zmagovalca (3:3). Večna nasprotnika sta odigrala tudi prvi obračun na prostem v moderni dobi oktobra 2001. Tokrat je bilo prizorišče Spartan Stadium East Lansing, ki je sprejel 74.554 navijačev in je po obiskanosti še vedno na drugem mestu.

V ligi NHL je bila najbolj obiskana tekma med Buffalom in Pittsburghom (71,217). ''Pingvini'' zasedajo tudi drugo mesto po obiskanosti. Leta 2011, ko so proti Washingtonu izgubili na domačem Heinz Fieldu, je na štadion prišlo 68.111 ljudi. Bližajočega januarja so pričakovali rekord, a so tekmo zaradi stavke odpovedali.

Okoli 10.000 navijačev …

Tekme na prostem pa so se preselile tudi v Evropo, prva je bila odigrana 14. januarja 2007 v Švici. Obračun med SCL Tigers in SC Bern si je ogledalo 30.076 navijačev, sicer pa na stari celini rekord držita Jokerit in HIFK. Na obračunu je bilo 36.644 obiskovalcev. V ligi EBEL sta se januarja 2010 pomerila celovški KAC in beljaški VSV, na štadionu v Celovcu se je zbralo 30.500 ljudi. So pa pri Medveščaku septembra poskrbeli za povsem novo dimenzijo tekem na prostem. Dve tekmi so organizirali v puljski Areni, ki je sprejela nekaj več kot 7.000 navijačev. Ti so prišli s celega sveta. Hokej v amfiteatru je le nekaj takega, kar ne doživiš vsak dan. Starodobne gladiatorje so zamenjali moderni, ki so nosili hokejsko opremo.

Zdaj pa se preselimo še v Ljubljano. V roku tedna dni bo znano, ali bodo med četrtim in enajstim januarjem organizirane tri tekme na bežigrajskem štadionu. Če bo do spektakla prišlo, naj bi Plečnikov štadion sprejel med 10.000 in 11.000 navijači.

Na prostem tudi v Mehiki

Tekmo na prostem pa so odigrali tudi v hokejsko eksotični državi. Mehiki. Leta 2011 je bilo na sporedu svetovno prvenstvo do 20 let divizije III. Domača Mehika je gostila Bolgarijo pred 3.000 navijači in jo premagala z 8:0.

Preberite še:

S selitvijo prišel do nepozabnih spektaklov

Januarja bodo športni navdušenci morda lahko znova obiskali bežigrajski štadion in si ogledali tri hokejske spektakle. Projekt še ni potrjen, a si organizatorji prizadevajo, da bo do njega prišlo.

Kultni Bežigrad že brez "džungle"

Čeprav je pot do morebitne gradnje novega bežigrajskega štadiona še dolga, pa je bil legendarni objekt vendarle deležen večje čistilne akcije, ki potrjuje govorice o hokejskem spektaklu.

Foto: Guliver/Getty Images, Vid Ponikvar
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Nik Zupančič: Dražen Petrović in vsi, ki so v Zagrebu kaj veljali, so šli na hokej. Bilo je kot na modni reviji

Ni potreboval veliko, da se je zaljubil v hokej, v katerem po uspešni igralski karieri zre proti trenerskim ciljem. Aprila se bo z risi skušal vrniti med elito, septembra odhajajo po olimpijske igre.

Anketa

Kateri je za vas naj nogometni zimski prestop na Slovenskem?

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Okna Priba

PVC in ALU okna ter vrata iz visokokavostnih materialov! Preverite!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo