Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
4.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

liga EBEL HDD Jesenice Alpska liga HK Olimpija Aleš Mušič

Sreda, 17. 10. 2018, 4.04

5 let, 6 mesecev

kapetan HK SŽ olimpija

Aleš Mušič spoznava novo realnost in opozarja na potrebne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
HDD Jesenice HK Olimpija | Kapetan Olimpije Aleš Mušič prvič po debelem desetletju ne igra več v ligi EBEL, ampak spoznava realnost Alpske lige. | Foto Urban Meglič/Sportida

Kapetan Olimpije Aleš Mušič prvič po debelem desetletju ne igra več v ligi EBEL, ampak spoznava realnost Alpske lige.

Foto: Urban Meglič/Sportida

Kapetan HK SŽ Olimpija Aleš Mušič po debelem desetletju v ligi EBEL v novi sezoni premierno igra v Alpski ligi. S soigralci jim gre dobro, a kljub zmagovitemu nizu ostaja na realnih tleh. Ne beži pred dejstvom, da zmage seštevajo v tekmovanju na precej nižji ravni, kot je je bila pred leti vajena glavnina risov, ki je pisala zadnje reprezentančne uspehe. "Olimpija in Jesenice morata na višjo raven, sicer se slovenskemu hokeju ne piše nič dobrega," je zaskrbljen 36-letnik.
 

Pred začetkom lanskega tekmovalnega obdobja, ko je bilo jasno, da je sanj o ligi EBEL konec še za drugega slovenskega predstavnika Olimpijo, je dolgoletni član zmajev Aleš Mušič sploh prvič zaigral v tujini. Želja zaigrati na drugih olimpijskih igrah je bila velika, vstopnico za Pjongčang si je priigral kot član madžarskega EBEL-ligaša iz Szekesfehervarja. Po letu pri vzhodnih sosedih se je vrnil domov in po 11 sezonah razširjenega avstrijskega prvenstva zadrsal v tekmovanju stopnico nižje, v Alpski ligi.

Za zdaj oba slovenska kluba, HK SŽ Olimpija in HDD Sij Acroni Jesenice, na petem oziroma četrtem mestu držita stik s tistimi z vrha lestvice. Zeleno-beli tabor je na osmih srečanjih vknjižil šest zmag, v nedeljo je za peto zaporedno doma zanesljivo odpravil Bregenzerwald.

HK SŽ Olimpija Aljaž Chvatal
Sportal Olimpiji je alpski premor dobro del

Pozitivno naprej "Veliko bolje je, da si v tekmovalnem ritmu, meni je tako veliko lažje. Po premoru potrebuješ na prvi tekmi nekaj časa, da se vrneš v ritem," o sporedu Alpske lige razmišlja 36-letnik. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Veliko bolje je, da si v tekmovalnem ritmu, meni je tako veliko lažje. Po premoru potrebuješ na prvi tekmi nekaj časa, da se vrneš v ritem," o sporedu Alpske lige razmišlja 36-letnik. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Bolj ali manj smo celotno tekmo narekovali ritem igre, tako da so tri točke zasluženo ostale doma. Trenutno proti tem ekipam, ki niso pri vrhu, večinoma igramo v napadu, veliko streljamo, pa tudi kar nekaj zadenemo. Kakšno tekmo se kaj več notri odbije, kakšno malo manj. Vesel sem za drugi napad (dosegel je štiri od petih golov, op. a.), ki mu je tokrat steklo. Upam, da se jim je odprlo in da bodo v naslednjih tekmah igrali podobno. Celotna ekipa je sicer super, dobro se razumemo in zremo pozitivno proti naslednjim tekmam," je misli po zmagi strnil Mušič, ki se mu razpored tekmovanja ne zdi prav smiseln.

Olimpija je imela v Alpski ligi namreč pred nedeljsko tekmo desetdnevni premor, zdaj bo v slabem tednu odigrala štiri tekme (tri Alpske lige, eno državnega prvenstva). "Spored ni dober. Meni je bolj všeč, da se vseskozi igra kot pa to, da imaš tri, štiri tekme na teden, pa potem deset dni nič, pa nato spet štiri v tednu dni ... Veliko bolje je, da si v tekmovalnem ritmu, meni je tako veliko lažje. Po premoru potrebuješ na prvi tekmi nekaj časa, da se vrneš v ritem, in če prvih pet, deset minut narediš preveč napak in se še malo loviš, te lahko to hitro stane treh točk."

Marcel Rodman
Sportal Slovenskega olimpijca življenje večkrat preizkusilo, a se nikoli ni želel smiliti samemu sebi

"Polovica ekip je precej slabih, prvi dve peterki sta še solidni, preostali dve pa bolj "za poštukati"," o moštvih v spodnji polovici lestvice meni Mušič. | Foto: HK SŽ Olimpija "Polovica ekip je precej slabih, prvi dve peterki sta še solidni, preostali dve pa bolj "za poštukati"," o moštvih v spodnji polovici lestvice meni Mušič. Foto: HK SŽ Olimpija Polovica ekip precej slabih

Če Mušič pred sezono ni vedel prav veliko o novem tekmovanju, ga je zdaj nekoliko pobližje spoznal, čeprav pravi preizkusi za zeleno-beli tabor šele prihajajo. Prvi v soboto, ko bodo gostili prvaka Asiago, drugo soboto zatem, ko se bodo v Podmežakli udarili z večnimi tekmeci.

"Kakovost Alpske lige je veliko slabša kot lige EBEL, gre za precej počasnejši hokej. Proti glavnim tekmecem resda še nismo igrali, a kot lestvica kaže, so to nekako štiri ekipe, vemo pa, da jih je v tekmovanju 17. Polovica ekip je kar precej slaba. Slišal sem, da se znajo nekatere pozneje okrepiti in biti močnejše. Bomo videli, kako bo, če se bodo res. Kot so mi povedali, je bilo tako v lanski sezoni. Ko smo pred dnevi igrali pri Fassi, so oni igrali 60 minut bunkerja in čakali na protinapade. Ne vem, koliko ima to smisla, a tako pač je," o tekmecih pravi Mušič, ki ne želi nikogar podcenjevati, saj se tudi proti manj kakovostnim lahko opečeš.

Ko je zadnjič igral za zmaje, je s HDD Olimpijo nastopal v ligi EBEL. Prav tja pravi, se morata večna tekmeca vrniti čim prej, sicer se slovenskemu hokeju ne piše dobro. Ob tem se zaveda, da se vse ustavi pri denarju, zato si želi večje podpore svojemu športu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ko je zadnjič igral za zmaje, je s HDD Olimpijo nastopal v ligi EBEL. Prav tja pravi, se morata večna tekmeca vrniti čim prej, sicer se slovenskemu hokeju ne piše dobro. Ob tem se zaveda, da se vse ustavi pri denarju, zato si želi večje podpore svojemu športu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"V večini tujih ekip sta morda dve peterki solidni, dve pa sta "malo za poštukati". Še vedno pa ni to tako, da se boš malo vozil gor in dol in poskušal sam kaj narediti. Na ledu jih je pet v igri, celotna ekipa šteje in mora biti z glavo pri stvari, saj se lahko hitro zalomi in se znajdeš na drugi strani lestvice."

Olimpija in Jesenice morata raven višje

Otrok Olimpije je bil po peti zaporedni zmagi v nedeljo sicer zadovoljen z razpletom, a dal ob tem vedeti, da ga upravičeno skrbi za prihodnost slovenskega hokeja. Pred leti sta namreč tako Jesenice in Olimpija, prek katerih je šla večina zdajšnjih reprezentantov, v klubu igrali raven višje, kot igrajo današnji potencialni kandidati za izbrano vrsto.

"Zavedam se, da na vrat na nos riniti v ligo ne gre. Treba je postaviti temelje, imeti zagotovljen denar. Brez ustreznega proračuna nima smisla, a treba bi bilo podpreti hokej. Ta cilj mora biti, moramo iti višje, čeprav je očitno v tem trenutku Alpska liga naš maksimum." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Zavedam se, da na vrat na nos riniti v ligo ne gre. Treba je postaviti temelje, imeti zagotovljen denar. Brez ustreznega proračuna nima smisla, a treba bi bilo podpreti hokej. Ta cilj mora biti, moramo iti višje, čeprav je očitno v tem trenutku Alpska liga naš maksimum." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Olimpija in Jesenice bi čim prej morali iti korak višje, na višjo raven, ligo EBEL, sicer se nam ne piše nič dobrega. V tej ligi pa bi morali igrati Celjani, Kranjčani, Založani in drugi slovenski klubi. Prepričan sem, da Slavija na primer letos ne bi bila zadnja. Mlajši igralci bi se morali kaliti v Alpski ligi, 18- in 20-letniki bi tako imeli več stika s članskim hokejem. Boljše bi nato potegnili gor, jim dali priložnost tudi v ligi EBEL. To bi bilo pozitivno za slovenski hokej," se je pobožnih želja dotaknil Ljubljančan, a kaj hitro pristavil še realno plat, povezano s financami, ki vrnitve trenutno ne omogoča in je v preteklosti pokopala tako gorenjski kot ljubljanski tabor.

"Vem, vse se ustavi pri denarju. Zavedam se, da na vrat na nos riniti v ligo ne gre. Treba je postaviti temelje, imeti zagotovljen denar. Brez ustreznega proračuna nima smisla, a treba bi bilo podpreti hokej. Ta cilj mora biti, moramo iti višje, čeprav je očitno v tem trenutku to naš maksimum. A treba je vedeti, da je večina hokejistov iz zadnje generacije reprezentance, ki se giblje med skupino A in B, igrala v ligi EBEL in skozi EBEL odšla v tujino. Zdaj pa je vse skupaj raven nižje. Zase me sicer ne skrbi, saj sem to dal že skozi, me pa za mlade fante in posledično prihodnost slovenskega hokeja," je sklenil dolgoletni reprezentant.

Ivo Jan
Sportal Koga bo v Belorusiji preizkusil slovenski selektor?

Novi selektor slovenske članske reprezentance Ivo Jan je na seznam potnikov za novembrski turnir v Minsku uvrstil tudi Mušiča. | Foto: Vid Ponikvar Novi selektor slovenske članske reprezentance Ivo Jan je na seznam potnikov za novembrski turnir v Minsku uvrstil tudi Mušiča. Foto: Vid Ponikvar

Ta bo izbrani vrsti pomagal tudi na prvem zboru sezone novembra. Novi selektor Ivo Jan ga je namreč uvrstil na seznam za pripravljalni turnir, ki bo med 8. in 10. novembrom v Minsku. Tam bo Slovenija igrala z gostitelji, Latvijo in Francijo.

Preberite še:

HDD Jesenice HK Slavija Junior polfinale pokal slovenije
Sportal Založanom dvojne točke
Ken Ograjenšek
Sportal Ograjenšku slovenski obračun
HK ECE Celje
Sportal Od slovenskih moštev do zmage le Celjani
Ne spreglejte