Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
19.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 15. 5. 2011, 19.38

8 let

Bitka za bron navdušila ljubitelje hokeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Češka hokejska reprezentanca je osvojila bronasto medaljo na letošnjem svetovnem prvenstvu elitne skupine na Slovaškem. Čehi so danes v malem finalu v Bratislavi premagali Rusijo s 7:4.

Boj za tretje mesto na SP ima za sodelujoči moštvi vselej tudi nekaj pridiha razočaranih, saj se ekipi ne moreta več potegovati za naslov prvaka. Letos so bili bržčas še posebej razočarani Čehi, ki so do polfinala pokazali najbolj všečne predstave v Bratislavi, pa nato klonili proti Švedom. Rusi so na drugi strani stopnjevali nastope od slabih v predtekmovanju do zanesljivih v četrtfinalu, ko so odpravili Kanado, a so nato povsem zmrznili v polfinalu s Finci.

Izkazalo se je, da imajo več energije ali pa želje Čehi. Na koncu sta moštvi skupaj dosegli kar 11 golov, še posebej prva tretjina pa je bila strelsko zelo razgibana. Ne češki vratar Ondrej Pavelec ne ruski Konstanin Barulin tokrat nista bila najbolj razpoložena, strelsko pa sta tekmovala Petr Prucha in Ilija Kovalčuk, ki sta do izida 3:3 dosegla po dva gola za svojo ekipo.

S hokejsko predstavo sta ekipi navdušili ljubitelje hokeja, saj sta se odločili za hiter hokej, s poudarkom v napadu, brez dolgih taktičnih akcij. Sad tega so bili številni zadetki. Prvega so si pravzaprav Rusi zabili kar sami, ko je po nespretnem posredovanju branilca Fjodorja Tjutina plošček končal za hrbtom Barulina. Toda Rusi so odgovorili z dvema še v češki mreži v pičle pol minute in na prvi odmor odšli z zadetkom naskoka, čeprav so Čehi izenačili manj kot minuto po drugem prejetem golu.

A to ni bilo dovolj, kajti Češka je odlično odigrala drugo tretjino, Prucha je naprej izenačil, nato pa je Roman Červenka izkoristil napako tekmecev in sam prišel pred Barulina ter drugič na tekmi povedel Češko v vodstvo. Do konca ga nato varovanci Aloisa Hadamczika niso več spustili iz rok, čeprav so bili Rusi še naprej nevarni in znižali, ko so si gol Vladmirija Tarasenka sodniki sicer pogledali v posnetku, preden so ga priznali. V pravem duhu velike hokejske predstave ni manjkal niti pretep, v lase sta si skočila Maksim Afinogenov in Patrik Eliaš. Za nameček pa je v eni od akcij, ko je Karel Rachunek na ogrado nabil sicer najbolj robustnega ruskega hokejista Jevgenija Artjukina, počilo še pleksi steklo.

Vse to ni ustavilo Čehov, Jan Marek pa je z golom v 47. minuti postavil temelje za medaljo. Rusi so poskušali vse, da bi izsilili podaljšek, toda igra brez vratarja v 59. minuti je prinesla še zadetek na nebranjeno mrežo in dokončno potrditev, da so Rusi prvič v zadnjih petih letih (bron, dve zlati in srebro) ostali brez medalje.

V zadnjem dejanju SP na Slovaškem se bosta zvečer udarili Finska, ki lovi svoj drugi naslov, ter Švedska, ki bo igrala za devetega.

Ne spreglejte