Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 5. 2012,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 19. 5. 2012, 10.44

8 let

Čustven obračun nekdanjih sodržavljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na svetovnem prvenstvu elitne divizije se bodo v polfinalu najprej pomerili neporaženi Rusi in Finci, ki bodo imeli na svoji strani navijače. Nato bo odigran čustven obračun nekdanjih sodržavljanov.

Finci ostajajo v borbi za ubranitev naslova svetovnih prvakov, to lovoriko so doslej osvojili dvakrat. Do polfinala so prišli po morda celo najboljšem četrtfinalnem obračunu, ki je bil napet do samega konca. Proti Američanom so zaostajali do 54. minute, ko je kapetan Mikko Koivu poskrbel za izenačenje, vsega osem sekund pred piskom sirene pa je zmago prinesel član četrtega napada Jesse Joensuu. Prav četrti napad je bil najbolj zaslužen za zmago, 24-letni igralec je namreč dosegel dva zadetka od treh. In na homogeno igro ter disciplino se bodo ''levi'' zanašali tudi v polfinalu pred domačimi navijači.

Vendar pa ne bodo imeli lahkega dela. Rusi so na prvenstvu doslej prikazali največ, bili so povsem suvereni, edini so do polfinala prišli brez same izgubljene točke. V četrtfinalu so se proti Norvežanom nekoliko mučili, a je bila kakovost na koncu na njihovi strani. Ekipa je sestavljena iz zvezdnikov svetovnega kova, kot so Jevgenij Malkin, najučinkovitejši igralec lige NHL, Aleksander Ovečkin in Pavel Dacjuk.

Če je prvi polfinalni obračun pričakovan, pa je drugi nekoliko manj. Predvsem so za presenečenje poskrbeli Slovaki, ki so spravili na kolena Kanado. Slednja je prvi medsebojni obračun v predtekmovanju dobila, vendar pa se je na obračunih, kjer napake niso dovoljene, opekla. Kljub zvezdniški zasedbi Kanade so igralci slednje razočarali, prvenstvo so vzeli bolj za dopust, kar je po porazu proti ZDA nakazalo popivanje v enem izmed nočnih klubov. Slovaški hokejisti so tako prvič po sezoni 2003/04 prišli med najboljše štiri ekipe. Močno prevetrena zasedba nima v napadu igralca, ki bi izstopal. Za izkušnje skrbijo Miroslav Šatan, Branko Radivojevic, Thomay Kopecky in Milan Bartovic, medtem ko ima v obrambi glavno besedo Zdeno Chara.

Tudi Čehom so strokovnjaki v četrtfinalu proti Švedski napovedovali manj možnosti za napredovanje, a so hokejisti iz dežele dobrega vojaka Švejka drugega domačina prvenstva ugnali v zadnji minuti, odločilni zadetek je dosegel Milan Michalek. Češki hokejisti nadaljujejo s sistemom igre iz preteklih prvenstev, v obrambi igrajo disciplinirano, nato pa na krilih hitrih protinapadov prihajajo do zadetkov. Obračun med nekdanjimi sodržavljani bo brez dvoma napet, v igri bi morali biti veliko čustev. Še posebej pri 40-letnemu napadalcu Češke Petru Nedvedu, za katerega je to prvo svetovno prvenstvo, kar je morda zadnja priložnost, da se okiti z odličjem.

Ne spreglejte