Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
10.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

EIHC turnir risi slovenska hokejska reprezentanca legionarji Extraliga Mlada Boleslav Gašper Krošelj

Sreda, 6. 2. 2019, 10.25

5 let, 3 mesece

Gašper Krošelj

Stopil stopnico višje, kjer ni lahko, a uživa v izzivu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj | Vratar Gašper Krošelj bo z reprezentanco med četrtkom in soboto sodeloval na domačem turnirju na Bledu. | Foto Vid Ponikvar

Vratar Gašper Krošelj bo z reprezentanco med četrtkom in soboto sodeloval na domačem turnirju na Bledu.

Foto: Vid Ponikvar

Pred sezono se je prvi vratar slovenske hokejske reprezentance Gašper Krošelj preselil v elitno češko Extraligo, v kateri, kot pravi, vratarjem ni lahko, a uživa v izzivu. V teh dneh bo misli povsem preusmeril v reprezentanco, po koncu turnirja pa vse sile napel, da bo s klubskimi soigralci Mlade Boleslav odkljukal končnico in v njej vztrajal čim dlje.

Luka Vidmar
Sportal Nikoli ni pomislil na konec kariere

Slovensko hokejsko reprezentanco v prihodnjih dneh na Bledu čaka drugi pripravljalni turnir sezone, zadnji pred spomladanskimi pripravami na poznoaprilsko svetovno prvenstvo drugega razreda v Kazahstanu. Slovenci se bodo med četrtkom in soboto na Bledu pomerili z Madžari, Italijani in Belorusi. Na eni tekmi bo v golu stal tudi Gašper Krošelj, ki pred začetkom turnirja opozarja na resen pristop na vseh obračunih.

"Nobene ekipe ne smemo podcenjevati. Ne glede na to, ali je na turnir prišla s prvo ali drugo ekipo. To nas je na zadnjem svetovnem prvenstvu izučilo. V vsako tekmo je treba iti stoodstotno. Je pa dobro, da smo vsi v zagonu v klubskih sezonah. Mislim, da nam ne bo težko, igralci se med seboj dobro poznajo, en, dva treninga, da se najdemo, in to bo to," pravi v zadnjih letih prvi vratar slovenske reprezentance, ki se je pred sezono preselil med močno češko elito in se v tamkajšnji Extraligi dobro znašel.

zbor hokejske reprezentance Bled
Sportal Četa Iva Jana še ni popolna, na domači turnir z visokimi pričakovanji

V tej sezoni se olimpijec preizkuša v najkakovostnejši češki hokejski ligi, v kateri se je dobro znašel. | Foto: Getty Images V tej sezoni se olimpijec preizkuša v najkakovostnejši češki hokejski ligi, v kateri se je dobro znašel. Foto: Getty Images

Pri evropskem vrhu

"Res gre za kakovostno ligo, v kateri je veliko izkušenih igralcev. Tja pridejo igrat tudi nekdanji NHL-ovci. Vse skupaj se odvija zelo hitro, gre za hiter hokej, vidi se, da liga spada k vrhu evropskega hokeja. Uživam, imam se dobro, tudi Mlada Boleslav je nekako sredi Češke, blizu Prage. Smo v najboljšem položaju, ko se je treba voziti na tekme. Med vsemi moramo v povprečju prevoziti najmanj kilometrov. Za zdaj je res vse super. Čehi so nori na hokej. Tam je vse v znamenju hokeja. Gre za majhno mesto, vsak te pozna," navdušenja nad selitvijo na Češko ne skriva 31-letnik.

Ujeli dober ritem

S soigralci Mlade Boleslav, ki se ji je pred tednom po selitvi iz tekmečevih vrst pridružil še en Slovenec, branilec Sabahudin Kovačević, trenutno zasedajo sedmo mesto. Za šestim, ki po rednem delu pelje neposredno v četrtfinale, zaostajajo le dve točki.

Pred tednom dni sta s Sabudinom Kovačevićem postala soigralca:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Great W last night🏒💪 #bkmladaboleslav

A post shared by Gasper Kroselj (@gasperkroselj_32) on

"Smo kar dobra klapa. Kemija med nami je dobra, kar se pozna tudi na ledu. Na zadnjih tekmah smo zmagovali. Smo na dobri poti. Dobili smo nove trenerje, nove taktike, steklo nam je. Upam, da se po premoru ne bo nič spremenilo, da bomo še naprej tako dobro igrali, kot do zdaj. Dobili smo še Kovačevića. Lepo je imeti slovenskega kolega, da se lahko malo 'pohecava' v slovenščini," pravi Ljubljančan, ki mu, sodeč po videoposnetkih na čeških hokejskih straneh, jezik v češčini iz dneva v dan vse bolje teče: "Da, nekaj pa res že znam (smeh, op. p.)".

Težka liga za vratarja, a uživa

V tej sezoni je pri svojem delu 91,6-odstotno zanesljiv. | Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni je pri svojem delu 91,6-odstotno zanesljiv. Foto: Vid Ponikvar

Krošlju je pri Mladi pripadla vloga prvega vratarja, domačin Peter Kantor pa je tisti, ki po navadi vstopi kot njegova menjava. Na 31 tekmah je v povprečju zaustavil 91,6 odstotka vseh strelov, kar ga uvršča na osmo mesto po zanesljivosti vratarjev, štirikrat je ohranil mrežo nedotaknjeno.

"Takšne lige ne more 'odbraniti' en sam vratar. Nekaj tekem sem izpustil zaradi manjših poškodb, ki v takih ligah hitro pridejo, na nekaj tekmah me je trener spočil. Priznam, da počitek včasih prav pride. Za vratarja ni lahko. Je precej zahtevna liga z veliko streli, nevarnimi akcijami. Moraš biti res povsem pri stvari, treba se je res potruditi za vsako zmago, za vsako točko. Uživam v tem izzivu," zadovoljno razlaga naš sogovornik, vesel, da misli lahko prepusti le športu, ki se mu je zapisal že v mladih letih: "Klub je zelo organiziran. Škoda je še vedno glavni sponzor, tako da finančnih težav ni. Te stvari so urejene, kot morajo biti. Lahko mislim samo na hokej."

"Za vratarja je namreč to zelo težka liga z veliko streli, nevarnimi akcijami. Moraš biti res povsem pri stvari, treba se je res potruditi za vsako zmago, za vsako točko. Uživam, v tem izzivu," pravi o igranju za Mlado Boleslav. | Foto: Vid Ponikvar "Za vratarja je namreč to zelo težka liga z veliko streli, nevarnimi akcijami. Moraš biti res povsem pri stvari, treba se je res potruditi za vsako zmago, za vsako točko. Uživam, v tem izzivu," pravi o igranju za Mlado Boleslav. Foto: Vid Ponikvar

Krošelj in reprezentančni soigralci bodo med četrtkom in soboto na Bledu gostili pripravljalni turnir, na katerem se bodo pomerili z Madžari, Italijani in Belorusi.

Seznam slovenske reprezentance za turnir EIHC (Bled, 7.-9. februar):

Vratarji: Luka Gračnar (Innsbruck, liga EBEL), Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, češka Extraliga), Matija Pintarič (Rouen, francoska Ligue Magnus);
Branilci: Sabahudin Kovačević (Mlada Boleslav, češka Extraliga), Miha Logar (Strasbourg, francoska Ligue Magnus), Aleksandar Magovac (Grenoble, francoska Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Karlovy Vary, češka Extraliga), Jurij Repe (Herning, Metalligaen), Maks Selan (Chamonix, francoska Ligue Magnus), Miha Štebih (Dukla Jihlava, češka druga liga WSM); Mark Čepon (Medveščak, liga EBEL)
Napadalci: Tadej Čimžar, Luka Kalan, David Rodman, Luka Bašič (vsi Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Andrej Hebar (UTE, liga Erste), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Gregor Koblar, Miha Zajc (ŠZ Olimpija, Alpska liga), Žiga Pance (Jegesmedvek, liga Erste),  Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Nik Simšič (Medveščak, liga EBEL), Rok Tičar (Köln, DEL), Jan Urbas, Miha Verlič (Fischtown, DEL)
Rezerve: vratarja Rok Stojanovič (Lyon, francoska Ligue Magnus), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga); branilec Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga WSM); napadalec:  Aljaž Predan (Red Bull Salzburg II, Alpska liga).

Turnir EIHC, februar (7.-9. februar) 

četrtek, 7. februar 
16.00 Italija–Belorusija
19.30 Slovenija–Madžarska

petek, 8. februar 
16.00 Belorusija–Madžarska
19.30 Slovenija–Italija

sobota, 9. februar 
16.00 Italija–Madžarska
19.30 Slovenija–Belorusija

Preberite še:

Mark Čepon
Sportal Uradno: "medveda" prihajata v Tivoli
Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Po letu dni spet z Žigo Jegličem
Ne spreglejte