Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
12.50

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

legionarji Ivo Jan Miha Verlič Jan Urbas Fischtown Pinguins Robert Sabolič Torpedo Nižni Novgorod liga KHL liga EBEL Innsbruck Luka Gračnar slovenska hokejska reprezentanca

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 12.50

5 let, 1 mesec

konec klubskih sezon

Črna klubska nedelja za rise

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Robert Sabolič | Robert Sabolič je po hudem boju na odločilni sedmi tekmi v nedeljo končal klubsko sezono. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Robert Sabolič je po hudem boju na odločilni sedmi tekmi v nedeljo končal klubsko sezono.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Nič kaj prijetna nedelja ni za klubi pomembnih členov slovenskega reprezentančnega napada pa tudi za vratarjem. Klubske sezone so skoraj mesec in tri tedne pred svetovnim prvenstvom drugega razreda končali Robert Sabolič, Miha Verlič, Jan Urbas, Luka Gračnar …

Po hudi bitki na odločilni sedmi tekmi konferenčnega četrtfinala kontinentalne hokejske lige se je v nedeljo klubska sezona končala za napadalca KHL-ovca Torpeda iz Nižnega Novgoroda Roberta Saboliča. Gorenjec je s soigralci redni del končal na sedmem mestu vzhodne konference, tako da jih je v prvem krogu izločilnih bojev čakala favorizirana Barys Astana.

Žiga Jeglič je s Slovanom sezono končal že pred mesecem dni. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Žiga Jeglič je s Slovanom sezono končal že pred mesecem dni. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Kazahstanci so v seriji na štiri zmage povedli z 2:0 v zmagah, a so se Saboličevi, tudi z zajetno Slovenčevo pomočjo, vrnili v igro, izenačili najprej na 2:2, nato na 3:3 v zmagah. O potniku v konferenčni polfinale je tako odločala sedma tekma. V Kazahstanu so se tesne zmage (3:2) in napredovanja veselili gostitelji, za pomembnega člana slovenske izbrana vrste pa se je sezona končala.

Že sredi februarja je klubske boje končal še drugi Slovenec v ligi KHL. Žiga Jeglič je s Slovanom Bratislavo ostal brez končnice.

Izsilili podaljšek, a razočaranju se niso izognili

Nedelja ne bo ostala v lepem spominu še dveh reprezentančnih napadalcev. Nemški elitnoligaš Bremerhaven Mihe Verliča in poškodovanega Jana Urbasa je po rednem delu za dve točki zgrešil neposredno napredovanje v končnico. Končali so na sedmem mestu in se v dodatnem boju na dve zmagi udarili z desetim Nürnbergom. Ta je povedel z 1:0, Bremerhaven je izenačil v zmagah na 1:1 in v nedeljo zdesetkan gostil odločilno srečanje. Pol minute pred koncem rednega dela so izsilili podaljšek, a veselja po njem ni bilo. Do velike zmage in četrtfinala je namreč prišel Nürnberg.

Jan Urbas in Miha Verlič sta sestavljala pomemben dvojec v nemški elitni ligi, a po pravi drami je njun Bremerhaven ostal brez končnice. Urbas zaradi poškodbe v kvalifikacijskem delu ni sodeloval. | Foto: Sportida Jan Urbas in Miha Verlič sta sestavljala pomemben dvojec v nemški elitni ligi, a po pravi drami je njun Bremerhaven ostal brez končnice. Urbas zaradi poškodbe v kvalifikacijskem delu ni sodeloval. Foto: Sportida

Kapetan na zadnjem pripravljalnem turnirju Urbas, eden ključnih mož nemškega moštva, se je na predzadnji tekmi rednega dela poškodoval, tako da Bremerhavnu ni pomagal. Po pisanju klubske uradne strani je utrpel pretres možganov, že drugi to sezono.

V elitni nemški ligi pa vztraja še en slovenski reprezentant. Napadalec Rok Tičar bo s Kölner Haiem v torek začel četrtfinale. Četrto moštvo rednega dela se bo za polfinale merilo s petim po prvem delu, Ingolstadtom.

Gračnarjevi so se zbudili prepozno

Še pred nedeljo pa je bilo jasno, da bo sezone ta dan konec za Innsbruck vratarja Luke Gračnarja, ki se je v razširjenem avstrijskem prvenstvu v kvalifikacijskem delu za četrtfinale zbudil prepozno in končal mesto za končnico.

Luka Gračnar je z Innsbruckom v nedeljo odigral zadnjo tekmo sezone. | Foto: Sportida Luka Gračnar je z Innsbruckom v nedeljo odigral zadnjo tekmo sezone. Foto: Sportida

Bosta pa v ligi EBEL v četrtfinalu, ki se začne v sredo, igrala kluba s slovenskim pridihom. Gradec napadalca Kena Ograjenška se bo za polfinale udaril z Linzem, Fehervar poškodovanega napadalca Anžeta Kuralta (ni igral od 27. januarja) pa s Salzburgom.

Ken Ograjenšek
Sportal Konec neznank, znani so četrtfinalni pari

Do svetovnega prvenstva še debel mesec in pol

Kar nekaj standardnih članov reprezentance, ki jo vrhunec čaka šele čez dober mesec in pol v Kazahstanu, je tako že končalo klubsko tekmovanje. Selektor Ivo Jan, ki te dni pripravlja svoje moštvo Sterzing Vipiteno za boj z Jesenicami za četrtfinale Alpske lige, lahko le upa, da bodo preostali čim dlje vztrajali v klubskih pogonih.

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi
Sportal Različni poti večnih tekmecev

slovenska hokejska reprezentanca Madžarska Bled Ivo Jan | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Kot selektor žal nimam vpliva na to, da bodo nekateri kmalu končali sezone. Si pa seveda želim, da bi fantje čim dlje igrali v klubih. To bi bilo zelo pomembno, a lige so narejene tudi tako, da morda tiste slabše ekipe, ki se ne uvrstijo v play-off, tako rekoč na začetku marca že končajo prvenstvo. Do konca aprila pa je nato dolga doba. Za te, ki bodo hitro končali, bomo nekaj zagotovo organizirali. Upam, da nam uspe pridobiti trenerja za fizično pripravo, ki bi z njimi delal že pred resnejšimi pripravami, ki jih imamo v načrtu. Od 1. aprila bodo fantje, ki ne bodo več v klubskih pogonih, v pogonu z reprezentanco," je po februarskem domačem turnirju dejal Jan.

Takrat je napovedal tudi, da bodo v reprezentanci, takoj ko teoretično ne bo več mogoče, da bi Los Angeles Kings zaigral v končnici, kontaktirali najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja.

Slovenci se bodo na svetovnem prvenstvu drugega razreda za eno od prvih dveh mest in s tem napredovanje med elito borili med 29. aprilom in 5. majem v družbi Kazahstana, Belorusije, Madžarske, Južne Koreje in Litve.

Preberite še:

Anže Kopitar
Sportal Švedski debitant Kraljev ob koncu negativnega niza spet v polno
Ne spreglejte