Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
20.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 20.02

8 let, 1 mesec

Marjan Gorenc: Brezkompromisnost je tisto, kar šteje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub ponovnemu izpadu v drugi razred svetovnega hokeja, je slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu na Slovaškem dokazala, da ima pred seboj lepo prihodnost, meni Marjan Gorenc.

"Že pred začetkom prvenstva sem bil mnenja, da morajo fantje na Slovaškem predvsem odigrati brezkompromisno ne glede na nasprotnika. Brez kalkulacij, pa naj to prinese uspeh ali ne," nam je povedal nekdanji hokejski reprezentant Jugoslavije in Slovenije in podal komentar nastopa slovenske vrste na Slovaškem: "Mogoče je bila manjša napaka storjena s tem, ko se je preveč stavilo na tekmo z Nemci, ki pa so vendarle dokazali, kako izjemno močni so. Kakor koli že, fantom ni kaj očitati, borili so se po najboljših močeh. Zmanjkalo je nekaj sreče, izkušenj, morda pa bi potrebovali še eno malo močnejšo napadalno trojko, ki bi razbremenila prvi dve. To se je denimo dobro videlo na tekmi proti Avstriji, ko sta bila prva napada že preveč obremenjena."

"Treba je izgubiti kompleks proti velikim"

Risi so v Bratislavi navduševali z igro v skupinskem delu turnirja, ko so se pogumno spustili v enakovreden boj tako s Slovaki kot tudi Rusi, a žal ostali brez ugodnih rezultatov. V skupini za obstanek, ki je bila tokrat z Latvijci in Belorusi izjemno močna, jim je spodrsnilo še proti Avstrijcem, kar je prvenstvu pustilo malce grenak priokus. Hitro so se spet oglasili kritiki, ki selektorju Matjažu Kopitarju očitajo taktične napake, češ, da bi morali Risi v obračunih z velikimi varčevati z močmi. "Takšnih 'modrecev' je vedno dovolj," o tovrstnih očitkih razmišlja 47-letni Gorenc: "Silno lahko je biti general po bitki, a mislim, da je bil pristop naših reprezentantov pravi. Treba je izgubiti kompleks proti velikim in v tej smeri se tudi dela. Narejen je bil še en velik korak k temu. Naš hokej pa konec koncev ne bi bil čisto nič boljši, če bi nam uspelo obstati v elitni diviziji. No morda v kakšnih detajlih, a vendarle je pomembneje graditi za prihodnost. Naši mladi fantje so nabrali ogromno izkušenj in so prava prihodnost slovenskega hokeja. Koristi jim tudi igranje v ligi EBEL."

"Šteje brezkompromisnost"

Pa je sploh možno takole kalkulirati in se na tako pomembnem turnirju držati nazaj, nas je še zanimalo. "Takšne kalkulacije so čisto brez veze. Tudi če varčuješ z močmi proti izrazitim favoritom, se ti lahko zalomi na odločilni tekmi. Bodisi zaradi pritiska, poškodb ali česa tretjega. Skratka, ne splača se vsega staviti zgolj na eno tekmo, odgovarja upokojeni hokejist, ki je skorajda celo kariero nosil dres ljubljanske Olimpije in dodaja: "V sodobnem hokeju in športu na splošno je brezkompromisnost tista, ki šteje in nekaj te so naši igralci pokazali na Slovaškem, predvsem v prvem delu prvenstva. Zato še enkrat poudarjam, da nikakor niso razočarali. Pridobili so si ogromno izkušnjo in naredili velik korak naprej."

"Ogrodje reprezentance je sestavljeno"

Ob nastopih Risov na tekmah s Slovaško, Rusijo in Nemčijo se je marsikateri slovenski navijač spraševal, kako bi stanje na ledu šele izgledalo, če bi v slovenski vrsti igrali tudi Anže Kopitar, Jan Muršak in Jan Urbas. Se je o tem spraševal tudi mož, ki je leta 1984 nastopil na olimpijskih igrah v Sarajevu? "Gotovo se pozna vsak posameznik, a bi bilo graditi reprezentanco na igralcih, za katere se domala nikoli ne ve, če bodo sploh lahko sodelovali, velika napaka. Praktično vsem reprezentancam, s katerimi so se Slovenci na tem prvenstvu pomerili, je manjkal kakšen zvezdnik iz lige NHL. To torej ne sme biti vprašanje. Ogrodje morajo sestavljati igralci iz domačih in evropskih klubov, oziroma tisti, ki so vedno na razpolago, morebitno sodelovanje tistih, ki si kruh služijo v Ameriki, pa bi bila lahko le nekakšna dodatna vrednost. In prav to mislim, da je selektorju in njegovim pomočnikom dobro uspelo."

Ne spreglejte