Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
20.03

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga EBEL HDD Olimpija Marko Popovič

Sreda, 26. 8. 2015, 20.03

5 let, 3 mesece

Marko Popovič: Če tega ne bi speljali, bi hokej v Ljubljani ustavili za kar nekaj let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

"Vedel sem, da je to edini način, da klub preživi. Zadovoljen sem, da imamo možnost delati naprej," je blagoslova prisilni poravnavi vesel predsednik Olimpije in ne pozablja, da ga čaka še mnogo dela.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v pred slabima dvema tednoma izdalo sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave nad dolžnikom Hokejsko drsalno društvo Olimpija, s katerim so si na Celovški 25 oddahnili in se izognili stečaju. Olimpija se je zavezala, da bo upnikom v štirih letih od datuma pravnomočne prisilne poravnave – okvirno do konca avgusta/začetka septembra leta 2019 – vrnila 20 odstotkov dolga. Lahko seveda tudi prej, a tega "ni realno pričakovati".

Kaj to pomeni v številkah? Dolg ljubljanskega društva je konec lanskega leta znašal dobre tri milijone evrov, po odpisanih 80 odstotkih oziroma 2,5 milijona dolga bi morali upniki – 114 jih je – skupaj dobiti malce več kot 610 tisoč evrov.

Edina možnost za reševanje dolga

Za komentar o postopku in predlogu prisilne poravnave smo danes vprašali predsednika društva Marka Popoviča, ki se je spomnil začetkov tega izziva.

"Ko smo dali vlogo za prisilno poravnavo, je bila to edina možnost, da rešimo ta dolg. Nujno je bilo treba to narediti. Imeli smo le dva scenarija. Ali bi uspelo ali pa ne. Velikokrat sem rekel, da računam in da sem optimist, da bo uspelo. Vedel sem, da je to edini način, da klub preživi in se reši dolga, ki je bil nevzdržen, zato sem menil, da bodo tudi upniki sprejeli predlog. Alternativa je bila namreč taka, da bi morda letos še poskusili izpeljati sezono, saj ne bi želeli narediti še večje škode slovenskemu hokeju. Potem pa bi bilo verjetno treba končati, saj stvar ni imela osnove, da bi preživela brez prisilne poravnave," se je Popovič dotaknil še črnega scenarija, ki so mu Ljubljančani ubežali.

Izpolnili oba kriterija

Da je iz okrožnega sodišča prišel blagoslov prisilni poravnavi, so morali Olimpijini možje o glasovanju zanjo prepričati več kot polovico upnikov oziroma upnike, katerih skupni znesek terjatev je pomenil vsaj 60 odstotkov vseh terjatev. Oba kriterija so izpolnili. Po besedah našega sogovornika se je s postopkom prisilne poravnave strinjalo malce manj kot 53 odstotkov upnikov oziroma upniki, katerih skupni znesek terjatev je bil malce višji od 74 odstotkov.

Čustva je težko prepričati

Največji vložek pri razlaganju procesa so morali narediti pri upnikih iz tujine, saj je tujcem težko razložiti, za kaj sploh gre, in ker so pravni sistemi po državah različni. Tako je včasih kakšnemu Američanu težko dopovedati, da je to zanj v primeru Olimpije boljša rešitev od stečaja. Ob tem so se pri ljubljanskem klubu zavedali, da se bodo pri upnikih srečevali tako z racionalnostjo kot emocionalnostjo.

"Vedel sem, da bo čustva težko prepričati, tako da smo z raznimi predstavitvami dajali velik poudarek tem številnim posameznim upnikom. Pričakoval sem kakšnega upnika, ki bo soglašal, več na strani individualnih. A tu se je izkazalo, da marsikdo, ki je zatrdil, da bo podprl prisilno poravnavo, in je morda tudi v kakšnem mediju rekel, da je to dobra stvar za Olimpijo, na koncu ni dal soglasja. So me pa pozitivno presenetili tisti, ki so bili na strani racionalnih, saj so z izjemo le nekaj podjetij vsi največji upniki potrdili," se je Popovič ustavil pri upnikih in dodal: "Zadovoljen sem, da imamo možnost delati naprej. Če tega ne bi speljali, bi hokej v Ljubljani ustavili za kar nekaj let. Seveda je za marsikoga kruto, ker ve, da ne bo dobil vsega poplačanega, a mislim, da so realno številni znesek že odpisali."

Transfer karte v postopku izdaje

Olimpija se je ob prisilni poravnavi ukvarjala tudi s sestavo moštva, s katerim nekateri dobri znanci društva trenirajo, a pogodbe uradno še niso povsem urejene.

Še enkrat več nas je zanimalo, ali je s fanti, kot so Aleš Mušič, Andrej Hebar, Boštjan Groznik, vse dogovorjeno. Še enkrat smo dobili odgovor, da so z omenjenimi, kot tudi z Miho Logarjem in Igorjem Cvetkom, dogovorjeni in da tu ni težav. Kot jih tudi naj ne bi bilo pri izdaji transfer kart za tujce. Te so v postopku izdaje in bodo tujim okrepitvam omogočale, da bodo 12. septembra lahko zaigrali na uvodni tekmi lige EBEL.

Ne na račun sedenja mladih Slovencev

Predsednik bo že v prihajajoči sezoni dočakal vsaj enega Avstrijca v Olimpiji, za katero bo zagotovo igral Roland Kaspitz, s katerim so se za sodelovanje dogovorili v zgolj pol ure. Še vedno z zmaji trenirata še dva avstrijska branilca, Kristof Reinthaler in Fabian Scholz, ki si ju trener Fabian Dahlem želi zadržati. Bosta oba nosila dres zmajev, čeprav je Popovič že večkrat poudaril, da želi graditi na domači sili?

"Mislim, da lahko oba pri tej Olimpiji igrata kar konkreten hokej in sta dodana vrednost. Če mi bo Fabian zagotovil, da zaradi njiju ne bo na stranski tir postavil kakšnega Slovenca, mlajšega od 25 let, in bodo ti mlajši slovenski fantje, na katere v prihodnjih letih računamo tako v klubu kot v reprezentanci, nemoteno igrali, potem nimam težav s tem, da ostaneta oba. Če pa bi zaradi tega iz ekipe izpadel na primer Čepon, potem možnosti, da ostaneta oba, ni," je ob koncu pogovora na pomembnost, da priložnost ponudijo domačim upom, še opozoril predsednik.

Ne spreglejte