NATISNI PISAVA

NHLPA, na čelu s Crosbyjem in Ovečkinom, predstavilo stališča

Avtor: Peter Prelc

Ljubljana - Najprej je s predstavitvijo predloga nove kolektivne pogodbe prišla na vrsto NHL, v torek pa je združenje igralcev (NHLPA) predstavilo svojo ponudbo, ki je manj rigorozna in bolj obetajoča.

Spomnimo. Trinajstega julija je NHL, ki zastopa interese lige in lastnikov klubov, predstavilo prvi predlog nove kolektivne pogodbe, dosedanja namreč poteče 15. septembra. Ponudba je na zadnjo plat vrgla marsikaterega igralca, saj bi hokejisti bili močno omejeni pri pogodbenih pravicah, hkrati bi bili deležni manjšega zaslužka pri delitvi prihodkov. Združenje igralcev si je vzelo čas za premislek in natančen pregled vseh členov pogodbe, ves ta čas pa je na drugi strani komisar NHL Gary Bettman skorajda ne grozil, kaj se bo zgodilo, če sporazum ne bo podpisan do 15. septembra. Da, NHL se je odločil za strategijo groženj, medtem ko je združenje ves čas umirjalo zadeve in na vse skupaj odgovarjalo, da je časa še dovolj na voljo. Sedaj je v Torontu, kjer je sestanek potekal, tudi samo na mizo položilo predlog, dogodka sta se udeležila tudi zvezdnika Sidney Crosby in Aleksander Ovečkin, ki je pred dnevi na twitter med drugim zapisal: ''Bedno je slišati Bettmana, ki govori, da bo prišlo do stavke. V torek bom tudi sam sodeloval pri pogajanjih.''

''Verjamemo, da sporazum, ki smo ga pripravili, lahko zagotovi stabilno industrijo. To bi nam dalo možnost, da končno presežemo spore med vsemi stranmi, ki so zadnji dve desetletji mučili NHL,'' je po koncu pogajanj dejal izvršni direktor združenja Donald Fehr, z njim pa se je strinjal tudi kapetan Pittsburgha: ''Predlog mi je zelo všeč. Verjamem in se strinjam z Donaldom, da je narejen v smeri reševanja vprašanj, s katerimi se ubada liga. Igralci s tem predlogom pomagamo ekipam, ki so se znašle v težavah, hkrati pa skrbimo za odgovornost vseh. Vendar pa bo na koncu dneva potrebno, da se bosta strinjali obe strani.''

Mnogi so pričakovali, da bodo igralci nastopili ostreje, vendar temu ni tako. Igralci se pri delitvi prihodkov povezanih s hokejem strinjajo z znižanjem, vendar pa predlagajo fiksno stopnjo dviga, prvo leto bi se dvignila za dva, drugo za štiri in tretje za šest odstotkov, pri čemer bi imeli možnost, da se četrto leto pogodbe znova vrne na 57 odstotkov, kot so prejemali doslej. Pri združenju so izračunali, da bi se igralci odrekli tudi do 465 milijonov ameriških dolarjev, v kolikor bi liga rasla in iz leta v leto večala dobiček. Prav tako NHLPA iz pogodbe ni črtala strogega sistema salary capa, ki je bil dodan sporazumu po stavki v sezoni 2004/05. Za potezo so se odločili, ker lastniki trdijo, da je takšen strog sistem nujno potreben.

Preberite še:

Zimsko klasiko lahko odpovejo tudi na dan tekme

V primeru stavke v NHL bi športni privrženci ostali brez spektakla, zimske klasike. Slednjo lahko vodstvo najmočnejše hokejske lige odpove kar na dan tekme in ne utrpi večje denarne škode.

Rigorozna ponudba NHL napoveduje stavko

Vodstvo NHL je pri pogajanjih z združenjem igralcev naredilo prvi korak, ki pa ne prinaša nič dobrega. Postavili so namreč pogoje, ki jih igralci še zdaleč ne bodo sprejeli. Pomeni to napoved vojne?

NHL in KHL se bosta spoštovali

Vodstvi NHL in KHL sta podpisali memorandum o priznavanju, ki temelji predvsem na medsebojnem spoštovanju in bo preprečeval, da bi si med sabo kradli igralce, ki so pogodbeno še vezani na svoj klub.

Foto: Reuters
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Najstarejši ekipni olimpijski šport, za katerega pri nas skrbijo Prekmurci

Enajst igralcev, umetna trava, lov za žogico in zadetki v mreži nasprotnika. Vse to in še več je del najstarejšega ekipnega športa OI, v katerem se lahko otrok nauči pomembnih življenjskih navad.

Anketa

Za katero slovensko sosedo boste najbolj navijali prihodnje leto med evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji?

Pripravite se na davčne blagajne!

Naj vas januar 2016 ne prehiti. Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

Božično-novoletni paketi v Portorožu

Že za 40 EUR po osebi na dan! Izberite božično-novoletne počitnice po svojem okusu v Hotelih Bernardin.

Se že veselite prvega snega?

S snežnimi frezami Husqvarna se lahko, saj boste brez težav premagovali težave s snegom. Preverite ponudbo!

oglasno sporočilo