Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2015,
14.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

HDD Olimpija liga EBEL Marko Popovič

Četrtek, 12. 11. 2015, 14.37

8 let, 1 mesec

"Rezultati so žal skladni s pričakovanji in primerni vložku, ki ga lahko damo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Tolažbo in voljo mi daje to, da vidim, da glede na pomembno nižji vložek, ki ga imamo mi, nismo zelo daleč," o Olimpijini trenutni realnosti pravi njen predsednik.

Še preden se konča tekmovalni premor v razširjenem avstrijskem prvenstvu, smo se tako o tekmovalni kot o finančni in organizacijski plati kluba pogovarjali s predsednikom ljubljanskega EBEL-ligaša Markom Popovičem. Z nekaterimi stvarmi je letos zadovoljen, z drugimi ne povsem. Prostora za izboljšave je še veliko. Zaveda se, da bi v pisarni nujno potrebovali še dodatnega človeka, ki bi se še bolj posvetil marketingu. A zatika se pri denarju in sponzorjih, katerih prispevek prihaja z zamikom, ki ga pri Olimpiji na začetku sezone niso upoštevali. Posledično prihaja do zamud pri plačah – igralci naj bi prejeli polovico denarja –, kar sicer v zmajevem taboru ni novost. Kot tudi ne zadnje mesto (na 18 tekmah so zmagali zgolj trikrat), na katerega so obsojeni zadnja leta.

Po reprezentančnem premoru se vrača liga EBEL, ki se bliža polovici rednega dela. Olimpija je rezultatsko tam, kjer jo je večina pričakovala, kako pa ste zadovoljni z rezultati organizacijskega dela kluba v teh mesecih? Če začnem kar pri finančnem in organizacijskem vidiku. Mislili smo, da bo po naši prisilni poravnavi vse skupaj hitreje steklo in da bo dotok sponzorskih sredstev hitrejši. Pojavil se je zamik, ki ga morda, ko smo začeli prisilno poravnavo, nismo upoštevali, ker smo mislili, da se bodo sponzorji vseeno prej odločili sodelovati z nami. A so raje počakali na končni rezultat, na pravnomočnost sklepa, tako da smo šele z 2. oziroma 3. septembrom postali kolikor toliko operativni. Trajalo je dlje, a zdaj gre počasi v tisti smeri, v kateri si želimo.

Po pravnomočnosti sklepa so vas torej podprli nekateri novi sponzorji? Nekaj malega smo dobili, da, nekaj bo še prišlo. Moram pa reči, da za zdaj nekega večjega zanimanja, ne glede na to, da je zadeva zdaj transparentna, ni. Ne morem pa reči, da je zanimanje manjše, saj smo nekaj manjših sponzorjev pridobili. Vsekakor ne toliko, da bi rekel, zdaj smo pa rešeni, zdaj imamo dovolj, da lahko nemoteno delamo sezono oziroma ekipo pripeljemo na bolj profesionalno raven. Če nas ta trenutek primerjam s kakšnimi drugimi klubi, smo veliki amaterji.

Kolikšen odstotek od pričakovanih sponzorskih sredstev ste že dobili? Težko je reči. Kar smo računali, smo sklenili, denar pa zdaj prihaja oziroma bo prišel, ampak z zamikom. Je pa težava, da tudi mi nismo optimalno postavljeni, saj nam manjka kakšen človek, ki bi dodatno skrbel za to. Potem bi bil učinek lahko verjetno večji. In to me pri organizaciji najbolj moti.

Tudi zdaj, ko je preteklo že nekaj mesecev nove sezone, delate na tem, da bi bile stvari bolj optimalne? Seveda. A delati zastonj danes ni v interesu nikogar. Tega, da bi ljudje pri nas delali, zato da bi imeli referenco, je pri nas zelo malo, čeprav so vsi ti, ki delajo, praktično prostovoljci. Ves denar, ki ga prejmemo, gre za oziroma v ekipo. V pisarni praktično ne ostane nič. Za drugo leto bo verjetno treba razmišljati o tem, da se v ali pa ob pisarni profesionalizira še kdo, ki ima dejansko jasne naloge za marketing.

Ste ta vlak letos že zamudili? Nismo. A za to sezono bomo težko dobili še kakšne dodatne sponzorje, predvsem tiste na večji ravni. Za drugo leto pa se bo treba pogovoriti in pogodbe, tudi z generalnim sponzorji, obnoviti.

Kaj pravite o tekmovalnih rezultatih in Olimpijini zasidranosti na dnu? Ekipa, ki je letos na ledu, je cenejša kot lanska, tako da bi rekel, da so rezultati žal skladni s pričakovanji in primerni vložku, ki ga lahko damo. S tem vložkom ne moremo niti pričakovati, da bi bili rezultati boljši. Mislim pa, da ekipa igra bolje kot lani. Žal pa so tudi ostali napredovali. Mislim, da je to kar nekje na maksimumu. Je pa res, da smo veliko tekem izgubili zgolj za zadetek.

A na koncu je poraz za zadetek slaba tolažba … Da, vem. Lahko pa gremo igrat slovensko državno prvenstvo, pa bomo morda prvi, a gledalcev bo verjetno še manj.

Kako se osebno spopadate z Olimpijinim životarjenjem v ligi EBEL? Realno je, da smo tukaj, kjer smo. Tolažbo in voljo mi daje to, da vidim, da nismo zelo daleč, glede na pomembno nižji vložek, ki ga imamo mi.

Prej ste omenili gledalce. Na začetku sezone, še pred to so nekateri svoje obiske Tivolija pogojevali z odhodom Matjaža Seklja, ste rekli, da si želite več gledalcev. Olimpijina številka – po zapisih na uradni strani, ki jih moramo jemati zelo rezervirano, se zbere okoli tisoč ljudi – je tudi letos najnižja. Kako vi gledate na obisk tekem? Zadovoljen zagotovo ne morem biti. V marsikaterem primeru se je pokazalo, da ni bil samo to (Matjaž Sekelj, op. a.) razlog. Dejstvo pa je, da smo prodali štirikrat več letnih kart kot lani, ker smo jih manj razdelili. Tukaj se pozna nek učinek, kajti tudi če je gledalcev isto kot lani, je tistih, ki plačujejo karte, bistveno več. S tega vidika je bil dosežen napredek, vsekakor pa nismo naredili tega, da bi prišli na nekih 1.500 gledalcev, kar bi pomenilo, da bi bila tekma vsaj stroškovno pokrita. To nam ni uspelo. Za kaj takega v Ljubljani očitno potrebuješ rezultat.

Pa rezultat oziroma prispevek tujcev? Kaj pravite o njihovih igrah? Mislim, da je bil vratar zadetek v polno. Bila je prava odločitev, da nismo čakali kakšnega izkušenejšega, ampak smo vzeli Oliviera (Roya, op. a.). Vedeli smo, da ima potencial, malo nas je skrbelo le to, da je mlad in da je prvič v Evropi, ampak očitno je bil naš strah neupravičen.

Z obema branilcema sem povsem zadovoljen. Mislim, da sta oba pokazala, da lahko igrata ligo EBEL, kar v svojih prejšnjih klubih nista mogla. Zato sta morala tudi iti. Kaspitzu (Rolandu, op. a.) se ni bilo treba veliko dokazovati,saj smo približno vedeli, kaj bomo dobili. Mislim, da večjega profesionalca, kot je on, težko dobiš. Pri Chaputu (Stefan, op. a.) pa smo – oziroma jaz sem – pričakovali, da bo večji strelec, a ima v tej ekipi drugačno vlogo. Se pa trudi in bori do konca.

Načeloma ste zadovoljni … Moramo vedeti, da so letošnji tujci cenejši kot lanski. Vsaj zdaj po prvem delu je učinek podoben. Bishop (Hunter, op. a.) je lani tudi šele v drugem delu začel dajati gole. Z Desbiensom (Guillaumom, op. a.) pa je trener želel dobiti značaj, a imamo smolo, ker so nam ga žal poškodovali.

Desbiens po naletu in pretresu možganov ne more pomagati že vse od konca septembra. Kako je z njim? Se okvirno ve, kdaj bi se spet lahko pridružil soigralcem? Mislim, da je pred desetimi dnevi šel na lažji trening na ledu in rezultat ni bil pretirano dober. Trudimo se in delamo na tem –za vratne težave smo mu priskrbeli še kiropraktika –, da se vrne v ekipo, saj bi bil značajsko zelo pomemben. Pri kakšnem izenačenju, tesnem zaostanku bi nam prišel še kako prav.

Se bojite, da bo moral še več mesecev sedeti? Če bo kazalo na zelo dolgo odsotnost, bomo verjetno tudi mi morali kaj narediti. Pogodba je sicer podpisana do konca sezone.

Je morda kdo že poklical in se zanimal za vratarja Oliviera Roya? Mene uradno še ne.

In če pride ponudba, z njo pa konkretna odškodnina, bi premislili? Mislim, da ne. Tudi lani se nismo odločili, da bi dali Andyja (Chioda, op. a.). Odškodnina mislim, da ne bi bila taka, da bi se nam poznalo. Če bi bile odškodnine podobne kot v nogometu, potem bi se vsekakor odločil. Za to, da dobimo nekaj evrov, pa mislim, da ne. Odškodnina iz finske lige za Andyja tudi ni bila nič posebnega.

Ko smo ravno pri denarju. Letos ste že povedali, da izplačila fantom zamujajo. Kako velike zamude so to, koliko so fantje sploh dobili? Letos razlog za to ni enak kot lani, ko denarja sploh ni bilo, ampak je težava v tem, da prihaja počasneje, kot smo računali. Mi smo računali, da bo septembra določena količina sponzorjev pri nas, pa se določene pogodbe šele zdaj podpisujejo. To je glavni razlog, da denar prihaja z zamudo.

Kaj to pomeni, kolikšen odstotek od obljubljenega denarja so dobili? Raje bi govoril o rezultatih.

Ob rezultatih tudi denar spada v celoten ustroj delovanja kluba ... Lahko rečem, da smo s plačili nekje na polovici. Lahko pa se že v dveh dneh stvari spremenijo. Kot trenutno kažejo pogodbe, mislim, da bi bili do konca novembra lahko na ničli.

Domači fantje so tega že vajeni. Kako pa na ta položaj gledajo tujci? Ste se z njimi še dodatno pogovorili? Z vsemi se enako pogovarjamo, vsem povemo enako zgodbo. Tako, kot je. Za zdaj mislim, da čeprav stvari niso simpatične, niso problematične. Fantje vidijo, da stvari tečejo drugače, da je na primer za razliko od lani na voljo tudi fizioterapevt, da oprema je … Za zdaj z nobenim nismo imeli težav.

V ekipo se je pred dnevi vrnil Gal Koren. Bi se lahko vrnil še kakšen Slovenec oziroma bi se lahko ekipa še spremenila? Na trenerju je, da sam predlaga, a mislim, da velikih menjav verjetno ne bo, ker si jih ne moremo privoščiti. Pa tudi, če bi se kar naenkrat pokazala neka velika finančna zadeva, moram reči, da bi jaz raje dal večji poudarek stabilizaciji kluba kot eni ali dvema velikima okrepitvama, s katerima bi bili morda rezultati malo bolšji . Biti moramo potrpežljivi in strpno delati, da bomo imeli čez tri, štiri leta ekipo, ki bo konkurenčna.

Ne spreglejte