Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
12.35

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

svetovno prvenstvo Minsk Češka Rusija Švedska Finska

Nedelja, 25. 5. 2014, 12.35

6 let, 8 mesecev

Rusi na svetovnem prestolu. Slovenci leta 2015 v Ostravi proti finalistoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusi, ki na SP v Minsku niso izgubili niti tekme, so svetovni prvaki. V finalu so bili s 5:2 boljši od Fincev. V boju za bron so lanski svetovni prvaki Švedi s 3:0 premagali Čehe.

Začetek finalnega srečanja, na katerem Rusov zaradi kazni tekmi ni smel voditi selektor Oleg Znaroks, so zaznamovali prekrški na obeh straneh in nervoza. A power-play so v prvem delu izkoristili le Rusi. V 11. minuti je Danis Zaripov izza gola lepo podal do samega Sergeja Širokova, ta je s strelom z leve poskrbel za prvo vodstvo na tekmi. Zborna komanda je imela niti tekme v svojih rokah in ko je že kazalo, da bo na odmor odšla s prednostjo, je pičle tri sekunde pred piskom sirene ruski obrambi pobegnil Iiro Pakarinen in soigralce na odmor popeljal z izenačenjem.

Trenutek se je prevesil na stran hokejistov iz dežele tisočerih jezer, ti so v 27. minuti izkoristili številčno premoč, po strelu Pekke Jormakke je odbitek za hrbet Sergeja Bobrovksega pospravil Olli Palola. A finsko veselje ni trajalo prav dolgo, saj so Rusi začeli obstreljevanje vrat čuvaja mreže Pekke Rinneja (razmerje strelov v drugi tretjini je bilo 18:5, na koncu 39:26 za Ruse). Pritisk je obrodil sadove v 28. minuti, ko se je kapetan Aleksander Ovečkin dobro znašel pred golom in z bekhendom izravnal rezultat na 2:2.

Finci so težko dohajali hitre Ruse, začeli so se vrstiti prekrški – na kazensko klop sta morala Immonen in Kontiola –, s katerimi so rdečemu stroju odprli priložnost za nov zadetek. Jevgenij Malkin je sekundo pred iztekom kazni Immonena s strelom na daljšo vratnico matiral pokritega nasprotnikovega vratarja in postavil izid druge tretjine.

Ruski power-play je v finalu deloval res odlično, v zadnjem delu so namreč novi svetovni prvaki finskega vratarja ob številčni premoči premagali še dvakrat. V 45. minuti je po podaji Sergeja Širokova z leve na desno stran Danis Zaripov udaril s prve in zvišal na 4:2. Zadnji žebelj pa je v finsko krsto štiri minute pred koncem zabil Viktor Tihonov.

Za Rusijo je to 27. naslov svetovnih prvakov, 22 so jih osvojili pod Sovjetsko zvezo, medtem ko so Finci še sedmič podprvaki.

Švedi do brona prek neučinkovitih Čehov, Jagr se poslavlja

Švedi so po zlati medalji na lanskem svetovnem prvenstvu, ki so ga gostili skupaj s Finci, tokrat osvojili bronasto. Tri krone so do 16. brona v zgodovini prišle z zmago s 3:0 nad Čehi, ki tako kot v polfinalu tudi v tekmi za tretje mesto niso našli poti do nasprotnikove mreže. Tekmo so Skandinavci odprli odlično. Že v peti minuti je moral Aleksandar Salak po plošček v svoj gol, po strelu Joakima Lindströma je plošček oplazil palico Petra Zamorskega in končal v golu. Švedsko vodstvo pa je v 16. minuti po uigrani akciji z bližine zvišal Simon Hjalmarsson, ki je postavil izid tretjine.

Na začetku drugega dela so se Čehi spustili v lov za priključkom in oblegali vrata najboljšega švedskega igralca tekme Andersa Nilssona, a kaj ko tudi treh zaporednih, (in petih v drugi tretjini), power-playev niso znali kronati z zadetkom. Še posebej strelsko razpoložena so bili Ondrej Nemec, Michal Vondrka in Vladimir Sobotka - slednja sta zadela okvir vrat. Kljub strelski prevladi (v drugem delu je bilo razmerje 12:8, skupno 29:24 za Čehe) jim zaostanka ni uspelo znižati. Tudi v zadnji tretjini, v kateri je v 49. minuti po protinapadu izid obračuna 3:0 postavil Mikael Backlund, sta Jaromír Jágr, za katerega je bila to zadnja reprezentančna tekma, in druščina streljala le "prazne" naboje.

Švedi so tako po zlatu osvojili bron, Čehi pa so po lanskem sedmem mestu pristali na nehvaležnem četrtem mestu.

Ne spreglejte