Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 5. 2012,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 20. 5. 2012, 22.20

8 let

Rusi pridivjali do naslova svetovnih prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruska hokejska reprezentanca je osvojila letošnji naslov svetovnih prvakov. Na svetovnem prvenstvu elitne skupine na Finskem in Švedskem so Rusi danes v Helsinkih v finalu premagali Slovaško s 6:2

Ruska hokejska reprezentanca je upravičila status favoritov na SP in v finalu. Rusi so prvenstvo končali brez poraza in brez izgubljene točke v predtekmovanju, deseto zmago pa so dosegli v velikem finalu, ko so presenetljive finaliste Slovake odpravili s 6:2. za Rusijo je naslov četrti po letih 1993, 2008 in 2009, ob upoštevanju statistike nekdanje Sovjetske zveze pa je skupna številka te reprezentance že 26 naslovov prvaka. Slovaki po porazu ostajajo pri edinem naslovu iz leta 2002.

Čeprav so bili veliki favoriti, so Rusi na začetku doživeli manjši hladen tuš, z njimi pa tudi številni navijači, ki so v zadnjih dneh preplavili finsko prestolnico. A brez podpore niso bili niti Slovaki, nepričakovan uspeh lanskih gostiteljev SP, ki so v Bratislavi doživeli veliko razočaranje, je številne rojake danes spodbudil k potovanju na sever Evrope.

Borbeni in nepopustljivi Slovaki, ki so si z boji v končnici SP pridobili številne simpatije, so namreč udarili prvi. Robustni branilec Zdeno Chara je že v drugi minuti ukanil vratarja Semjona Varlamova. Slovaki so tudi v nadaljevanju skušali igrati poletno, toda Rusija je počasi prevzemala pobudo, strel Jevgenija Malkina je še ustavil branilec Ivan Baranka, po polovici prvega dela pa je tudi izenačila, ko je Aleksander Ovečkin lepo zaposlil Aleksandra Sjomina, ta pa je prvič premagal slovaškega junaka Jana Laca.

Rusi prevladovali in zadevali

Bolj ko se je tekma razpletala, bolj je bilo jasno, da Slovaki ne bodo zdržali. Rusi so močno pritiskali in njihovi naleti so začeli sadove rojevati v drugi tretjini. Malkinu je nevarne strele Laco sicer branil, toda Aleksander Perežogin je izkoristil zmedo pred vrati tekmecev in povišal na 2:1, v 34. minuti je Aleksej Terešenko preusmeril močan strel Sergeja Širokova v mrežo za 3:1, dve minuti pozneje pa je Sjomin dosegel še drugi gol na tekmi.

Tudi v zadnji tretjini ni bilo nič drugače. Slovaki so se trudili, Rusi pa prevladovali in zadevali. Po golu Pavla Dacjuka v 43. minuti je Laca v vratih zamenjal Peter Hamerlik, deset minut pred koncem pa je Chara z golom ob številni prednosti le nekoliko ublažil naskok tekmecev. A zadnjo besedo se imeli Rusi, za piko na i odličnemu prvenstvu je poskrbel Malkin z golom za 6:2, s katerim se je z 19 točkami tudi povzpel na vrh lestvice strelcev.

Že popoldne se je razpletel boj za bronasto medaljo. Ne po željah domačinov, kajti gostitelji prvenstva so ostali povsem praznih rok. Finska, branilka naslova z lanskega SP, je morala v dvoboju razočaranih polfinalistov priznati premoč Češki, ki je temelje za uspeh postavila že v prvi tretjini z vsemi tremi goli, domači igralci so do konca tekme le znižali na 2:3.

Ne spreglejte