Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2012,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

četrtfinale svetovno prvenstvo

Sreda, 16. 5. 2012, 18.46

8 let

Rusi z najlažjim nasprotnikom, Finci po maščevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V četrtek se bo začelo četrtfinale SP elitne divizije. Najlažje delo bi morali imeti Rusi. Najbolj zanimivo bi moralo biti med ZDA in Finsko ter Švedsko in Češko. Dan bosta odprli Kanada in Slovaška.

Javorovi listi niso začeli najbolj obetavno prvenstvo, v prvem krogu so se pomerili prav proti četrtfinalnem nasprotniku in s težavo zmagali s 3:2. V drugem krogu je sledil poraz proti ZDA, nato pa je v medijih odjeknila novica, da so nekateri igralci popivali. To jih je nekoliko streznilo, saj so le dvignili raven igre in na koncu prišli do prvega mesta v skupini. Med vsemi udeleženkami prvenstva so bili najučinkovitejši, v predtekmovanju so zabili skupaj 35 zadetkov. Najboljšo predstavo so prikazali proti Finski, proti kateri so zaostajali z 1:3, na koncu pa se veselili zmage s 5:3. Od kanadskih hokejistov je zaenkrat največ pokazal branilec Keith Duncan, ki je zbral 11 točk.

Slovaki so na tekmovanje prišli pomlajeni, katerim sta v oporo predvsem veterana Zdeno Chara in Miroslav Šatan. Imeli so tudi zahteven razpored, v prvih treh krogih so se pomerili z vsemi favoriti skupine. Najprej Kanado in Finsko, proti katerima so izgubili, v tretjem krogu pa so jim nasproti stali še Američani, a so bili Slovaki boljši s 4:2. Četrtfinale so si zagotovili v zadnjem krogu, ko so po hudem boju ugnali Francijo s 5:4 (za napredovanje bi jim zadostoval že poraz v podaljšku).

Aktualni svetovni prvaki, ki za nameček gostijo tudi tekmovanje. Vendar pa so po predtekmovanju ''levi'' kar malce razočarani, pričakovali so namreč viško uvrstitev kot tretje mesto. Da zaenkrat še ni na pravi tekmovalni temperaturi sta pokazali že uvodni tekmi, ko so Beloruse in Slovake ugnali z nogometnih 1:0. Na realna tla sta Finsko spravili Kanada in ZDA. Prvi so bili boljši s 5:3, Američani pa so poskrbeli za ''petardo''. Bilo je 5:0.

In prav ta tekmeca se bosta znova pomerila v četrtfinalu, celotna Finska pa živi za maščevanje. Mikko Koivu, Valtteri Filppula, mladi čarovnik Mikael Granlund bodo morali biti v napadu bolj zbrani in učinkoviti, če ne želijo svojih nastopov končati že v četrtfinalu. ''Jenkiji'', ki nimajo kakšnega iztopajočega imena, namreč prisegajo na homogenost, v predtekmovanju pa so na kolena spravili tudi Kanado. Zaradi obeh zmag si naziv favorita tega četrtfinalnega obračuna zaslužijo prav Američani.

Rusi so v predtekmovanju prikazali največ in so edina reprezentanca, ki ni niti enkrat izgubila. Niso sicer najbolj učinkoviti, vendar pa imajo izvrstno obrambo, izmed vseh izbranih vrst so edini, ki so prejeli le enomestno število zadetkov (osem). Med igralci navdušuje Jevgenij Malkin, ki je trenutno drugi najučinkovitejši igralec turnirja, v četrtfinalu pa bodo močnejši še za dva zveznika, priključila se jim bosta člana Washingtona Aleksander Ovečkin in Aleksander Semin. Njihovo moč so občutili domačini Švedi, ki so vodili s 3:1, nato pa prejeli šest zadetkov in led zapustili osramočeni s 3:7. ''Zbornaja'' bi, glede na nasprotnika, morala imeti v četrtfinalu najlažje delo.

Nasprotni jim bo stala Norveška, ki je najprijetnejše presenečenje prvenstva. ''Polarni medvedi'' so bili izjemno strelsko razpoloženi, kar 33-krat so zatresli mrežo nasprotnikov, predvsem so se znesli nad Nemčijo, katero so odpravili z 12:4. Od favoritov so bili najbližje skalpu proti Češki, proti kateri so izgubili šele po izvajanju kazenskih strelov. Napadalec Patrick Thoresen je najučinkovitejši igralec predtekmovanja, zbral je 16 točk (šest golov in deset podaj).

V predtekmovanju so bili prepričljivo boljši Švedi, ki so se veselili zmage s 4:1. Domačini so se na vseh obračunih pokazali v lepi luči, le proti Rusom so doživeli hud poraz s 3:7. Predvsem bosta morala na višji ravni začela svoje delo opravljati vratarja Viktor Fasth, ki je branil na petih tekmah, in Jhonas Enroth (med vratnicami stal na dveh tekmah), ki se nista najbolj izkazala. Seveda bosta morala imeti tudi večjo pomoč vseh soigralcev. ''Tri krone'' so v tem obračunu vseeno favoriti, imajo namreč bolj zveneča imena kot nasprotniki. Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson, Nicklas Bäckström, Johan Franzen, Loui Eriksson, Erik Karlsson, Niklas Kronwaal so namreč hokejisti, ki sodijo v sam vrh svetovnega hokeja. To bodo morali le še dokazati na ledu.

Na drugi strani se bodo češki hokejisti veliko bolj zanašali na vratarja, Jakub Kovar in Jakub Štepanek sta namreč med najboljšimi petimi vratarji po odstotku obranjenih strelov. Vendar pa bodo morali biti napadalci bolj zbrani, v predtekmovanju so namreč imeli ogromno težav z doseganjem zadetkov proti tekmecev, privoščili so si le Nemčijo (8:1) in Italijo (6:0).

Ne spreglejte