Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2016,
12.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Miha Štebih Nik Simšič Andrej Tavželj Robert Sabolič Nik Zupančič risi

Nedelja, 17. 4. 2016, 12.41

6 let, 7 mesecev

Selektor bo pogrešal izkušenega moža in borca, a tveganje je preveliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
jan urbas | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po sobotni zmagi s 4:0 nad Japonci je bolj ali manj jasno, v kakšni odpravi bodo risi odpotovali na svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, v Katovicah. Sprememba bi se lahko zgodila pri branilcih, kjer bo slovenski strateg pogrešal izkušeno moč.

Slovenska izbrana vrsta je s tremi zmagami z odliko opravila tri preizkuse pred prihajajočim prvenstvom, na katerem se bo med 23. in 29. aprilom na Poljskem bojevala za vrnitev med 16 najboljših reprezentanc sveta. Po dveh zmagah nad Hrvaško (8:3 in 9:1) je četa Nika Zupančiča v soboto v Podmežakli s 4:0 odpravila Japonce.

 

Selektor je bil z večjim delom tekme zadovoljen, saj so se njegovi varovanci 55 minut držali dogovora. Prikazano igro je v pogovoru s Hokejsko zvezo Slovenije pozitivno ocenil tudi kapetan Jan Urbas: "Mislim, da smo današnjo tekmo odigrali dobro in delali tisto, kar smo se dogovorili. To je bil pred svetovnim prvenstvom dober pokazatelj tega, kje smo, in velik plus za naprej."

Pripravljalna tekma Slovenija Japonska | Foto:

Madžarska bo dober preizkus pred SP

Risi bodo v torek odpotovali na Madžarsko, kjer bodo z vzhodnimi sosedi, ki bodo letos igrali med elito, palice na zadnjem prijateljskem srečanju prekrižali v sredo. "Madžarska je na visoki ravni. Mi se bomo držali svojega načrta, igrali svojo igro in izpilili vse stvari, ki nam še manjkajo. To bo dobra tekma pred prvenstvom, kjer bo treba vsako tekmo odigrati stoodstotno. Vsi nasprotniki bodo težki, vsak ima svoj stil igre, tako da se bo treba vsakemu malo prilagoditi. A če bomo na vsaki tekmi stoodstotni, mislim, da lahko pričakujemo dober rezultat," je še povedal Cerkničan.

 

Slovo novinca in veterana

Po zmagi nad prvimi nasprotniki Slovenije na SP je selektorja čakal "eden od najslabših delov službe", kot je Zupančič črtanje igralcev s seznama opisal v soboto. S seznama branilcev je odpadel Andrej Tavželj, ki je na treningu doživel lažji pretres možganov. Dvaintridesetletni steber obrambe je v zadnjem mesecu utrpel več udracev v glavo, zato se je selektor odločil, da ga pusti doma, čeprav bi naši izbrani vrsti prišel še kako prav: "Rad bi ga imel v ekipi že zaradi njegovega značaja. Veliko prinese tudi v slačilnico, je velik borec, a tveganje bi bilo preveliko. Lahko bi že prvi dan prvenstva izgubili enega člana."  

 

Proti Katovicam bo tako najverjetneje odpotovalo sedem preostalih branilcev. Če bi se selektorju uspelo dogovoriti z Duklo Jihlavo Mihe Štebiha, ki še igra v kvalifikacijah za vstop v elitno češko ligo, a nima več prav velikih možnosti za napredovanje, da predčasno izpusti štajerskega branilca, bi se lahko postava še nekoliko premešala.

nik zupančič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pred misijo Katovice je Zupančič prečrtal še enega napadalca, in sicer 19-letnega Nika Simšiča, ki ga je na pripravah sicer navdušil: "O njem lahko povem le pozitivne stvari, pokazal je velik napredek. Gre za mladega fanta, ki bo v prihodnji sezoni še v reprezentanci do 20 let, lahko pa rečem, da se bo v prihodnosti tudi med člani zagotovo še računalo nanj." Slovenska odprava se bo tako na prvenstvo odpravila s 13 napadalci, med katerimi bo tudi mladi Celjan Žan Jezovšek.

 

Selektor še ni opustil misli, da bi na Poljskem drsal tudi Robert Sabolič, ki pa bo s svojo praško Sparto v finalu češke Extralige igral še vsaj 22. aprila, ko bo na sporedu peta tekma, saj je serija izenačena na 1:1 v zmagah. Lahko se zgodi, da v upanju na Saboličev prihod enega od napadalcev na SP sprva ne bo prijavil.

 

Slovensko mrežo bodo branili Robert Kristan, Gašper Krošelj in Andrej Hočevar.

Slovenska reprezentanca za SP*:

Vratarji (3): Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus).

Branilci (7): Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus).

Napadalci (13): Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Aleš Mušič, Žiga Pešut, Anže Ropret, Gregor Koblar (vsi HDD Olimpija, liga EBEL).

*Selektor bo čakal še na dogajanje na Češkem, kjer sta v klubskem pogonu še napadalec Robert Sabolič in branilec Miha Štebih.

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

Ne spreglejte