Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 11.37

6 let, 6 mesecev

Nik Zupančič: Poškodovani nam bodo manjkali, a zaupam vsem fantom, ki so tu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska izbrana vrsta je na Jesenicah začela uradne priprave na aprilsko svetovno prvenstvo, na katerem ji ne bo pomagalo kar nekaj stalnih članov reprezentance zadnjih let. "Igrati moramo s temi, ki jih imamo," pravi selektor Nik Zupančič.

Prvi in edini cilj slovenske reprezentance med 23. in 29. aprilom v Katovicah bo vrnitev med 16 najboljših reprezentanc sveta. Kar nekaj fantov je v Kranju zadnja dva tedna pod budnim očesom Zupančiča treniralo, vzdrževalo stik z ledom in pililo formo za poljsko misijo, kjer bodo risi nastopili v okrnjeni zasedbi, zdaj pa so se preselili na Jesenice,

 

Priložnost za mlade

Začetni seznam se bo še spreminjal (dopolnili ga bodo legionarji in igralci finalistov državnega prvenstva), za zdaj pa ga sestavljajo hokejisti, ki so že končali klubske obveznosti, in tudi nekaj mladih upov. Med temi bodo 18-letni napadalec Celja Žan Jezovšek, 19-letni napadalec Södertälja (U20) Nik Simšič, 17-letni napadalec mladinskega pogona švedskega Leksandsa Jan Drozg in 18-letni branilec mlajše selekcije Salzburga Mark Čepon. Gre za mladeniče, ki bi lahko bili v prihodnosti pomembni členi članske reprezentance.

 

"Ti igralci so igrali pomembne vloge v reprezentanci do 20 let in nakazujejo, da bi se lahko v prihodnjih letih pridružili članski reprezentanci. Kaj bodo pokazali, bomo videli na treningih. Pomembno je, da se bodo potrudili, dali vse od sebe in da bodo sproščeni, da ne bodo preveč zakrčeni," o mladi moči pravi Zupančič.

 

Bolnišnica v slovenskem taboru vse večja, kapetan uradno še ni znan

Največji udarec za slovensko izbrano vrsto je poškodba kapetana Jana Muršaka, ki je že končal sezono. Na seznamu poškodovanih so Marcel Rodman (zaradi težke poškodbe vratu okreva že vso sezono) ter Boštjan Goličič in Rok Pajič (selektor ga je imel v mislih, čeprav ni sodeloval na zadnjih akcijah). Kot zadnja sta s seznama potnikov odpadla še David Rodman (sum na poškodbo križnih vezi) in mladi Olimpijin napadalec Nik Pem (na prvi finalni tekmi državnega prvenstva si je zlomil prst), ki je bil resen kandidat za pot v Katovice.

Jan Muršak bi moral na prvenstvu nositi črko C, a bo kapetansko vlogo moral prevzeti nekdo drug. Kdo bo kapetan, še ni znano. | Foto: Jan Muršak bi moral na prvenstvu nositi črko C, a bo kapetansko vlogo moral prevzeti nekdo drug. Kdo bo kapetan, še ni znano.

Z lažjo poškodbo se ukvarja Blaž Gregorc (lažje nategnjene kolenske vezi), a naj bi se po Zupančičevih besedah kmalu pridružil ekipi v polnem pogonu.

 

"Takšna je narava našega športa in to moramo vzeti v zakup. Kdor je poškodovan, bo manjkal, a brez njih bo treba igrati. Imam zaupanje v vse fante, ki so na pripravah oziroma bodo na koncu v Katovicah," o nesrečnikih razmišlja mož s selektorsko taktirko. Novega kapetana po poškodbi Muršaka še ni določil: "O tem še ne bi govoril. Zaradi vseh stvari, povezanih s kapetani in poškodbami, sem tudi sam postal malo vraževeren."

 

Kaj o poškodbah, tekmecih in pripravah pravi selektor Nik Zupančič?

 

Že v petek prvič s Hrvati

Slovenski oklepniki, ki se bodo med 23. in 29. aprilom za vrnitev med elito bojevali s Hrvati, Avstrijci, Italijani, Japonci in Južnimi Korejci, bodo pred prvenstvom odigrali štiri prijateljska srečanja.

 

Prvo že čez nekaj dni, ko se bodo v Zagrebu srečali s Hrvaško, nato se bodo doma spet pomerili s Hrvaško in Japonsko, za konec priprav pa v Budimpešti še z Madžarsko.

 

"Ne bomo sveži, kar je običajno za to obdobje. Na to tekmo se ne bomo pripravljali kot na tekmo na prvenstvu. Malo se bomo že začeli posvečati sistemu in določenim detajlom igre, a to bo prišlo šele na koncu tega tedna, tako da verjetno še ne bo povsem vse izpiljeno. Pomemben bo pristop, da bodo glave stoodstotno pri tekmi, da bomo odigrali odgovorno, disciplinirano. Če bomo ob tem še izkoristili svoje priložnosti, bom zadovoljen," pred petkovo tekmo z južnimi sosedi pravi selektor.

 

Jan Urbas o pripravah in načrtih pred SP:

 

 

 

Čehi bodo še dolgo drsali

Na Češkem ta trenutek drsajo še štirje risi, ki so bili zadnje čase prisotni na reprezentančnih akcijah. Robert Sabolič in Mitja Robar igrata v polfinalu češke Extralige. Če se bo kateri uvrstil v finale in bo igral na sedmi finalni tekmi, bo ta na sporedu šele 26. aprila, na dan, ko bo Slovenija v Katovicah igrala že tretjo tekmo od petih.

 

V podobnem položaju sta tudi Miha Štebih in Žiga Pavlin, ki se na Češkem bojujeta za napredovanje med elito. Zadnja tekma branilcev v baražu bo 24. aprila, ko bodo risi na Poljskem igrali drugo tekmo SP.

Branilec Miha Štebih na Češkem igra v kvalifikacijah za vstop v Extraligo. Zadnja tekma baraža bo na sporedu 24. aprila, ko bodo risi v Katovicah odigrali že drugo tekmo. | Foto: Branilec Miha Štebih na Češkem igra v kvalifikacijah za vstop v Extraligo. Zadnja tekma baraža bo na sporedu 24. aprila, ko bodo risi v Katovicah odigrali že drugo tekmo.

 

 

Trenutni seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Robert Kristan (Pirati Chomutov, češka Extraliga), Gašper Krošelj (Medveščak Zagreb, liga KHL), Andrej Hočevar (Epinal, Ligue Magnus),

Branilci: Sabahudin Kovačević, Aleš Kranjc (Graz 99ers, liga EBEL), Luka Vidmar (Stjernen, Getligaen, Norveška), Blaž Gregorc (Pardubice, češka Extraliga), Jurij Repe (Kladno, liga WSM, druga češka), Klemen Pretnar (Vienna Capitals, liga EBEL), Jakob Milovanovič (Grenoble, Ligue Magnus), Mark Čepon (Red Bull Salzburg II, liga EBEL)

Napadalci: Jan Urbas (Västeras, Allsvenskan, druga švedska liga), Rok Tičar, Žiga Jeglič (oba Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Andrej Hebar (Grenoble, Ligue Magnus), Nik Simšič (Södertälje U20, Švedska), Ken Ograjenšek, Anže Kuralt (Epinal, Ligue Magnus), Žan Jezovšek (HK ECE Celje), Jan Drozg (Leksands U18, Švedska), Rok Leber (Mörrums, tretja švedska liga)

 

 

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance za SP:

8. april, Zagreb:
Hrvaška – Slovenija

12. april, Bled:
Slovenija – Hrvaška

16. april, Jesenice:
Slovenija – Japonska

20. april, Budimpešta:
Madžarska – Slovenija

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

 

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

 

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

 

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

 

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

 

Ne spreglejte