Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Rein Taaramäe Po Sloveniji

Petek, 17. 6. 2016, 17.09

6 let, 7 mesecev

2. etapa: Nova Gorica–Golte, 217,2 km

Kraljevska etapa v roke Estoncu, konec za prvega zvezdnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Estonec Rein Taaramäe (Katjuša) je zmagovalec druge, kraljevske etape dirke Po Sloveniji. Drugo mesto je zasedel Avstralec Jack Haig (Orica GreenEdge), tretje pa Kolumbijec Egan Arley Bernal Gomez (Androni Giocattoli).

 

Podelitev:

Ekipi Lampreja se vse ni izšlo po načrtih:

Najboljši Slovenec je bil Jure Golčer, kaj je povedal po etapi:
 

 

 

Cilj – Golte (217,2 km):

1. Rein Taaramäe (Est/Katjuša) 5:46:40
2. Jack Haig (Avs/Orica) + 36
3. Egan Arley Bernal Gomez (Kol/Androni) 50
4. Pavel Kočetkov (Rus/Katjuša) 58
5. Jure Golčer (Adria Mobil) 1:01
6. Jani Brajkovič (Slovenija) 1:03
7. Antonio Santoro (Ita/Meridiana Kamen Team) 1:08
8. Floris de Tier (Bel/Topsport) 1:14
9. Andres Torres (Kol/Androni) 1:18
10. Jose Pimenta Costa (Por/Bora-Argon) 1:20
...
17. Luka Pibernik (Lampre) 2:07
19. Radoslav Rogina (Adria Mobil) 2:26
36. Domen Novak (Adria Mobil) 8:56
...
Uradni rezultati/Official results

Zanimivost: Prvi zvezdnik 23. dirke Po Sloveniji, Britenc  Mark Cavendish (Team Dimension) ni končal druge etape, kar pomeni, da je zanj kolesarjenje po Sloveniji končano.

Konec: Zmagala je Estonec Rein Taaramäe.

16.57, zadnji km: Začel se je zadnji kilometer. Estonec je na poti do etapne zmage.

16.55: Vodstvu še vedno Estonec in Avstralec. Tempo narekuje prvi.

16.51, 2 km do cilja: Spredaj sta  le še Rein Taaramäe (Est/Katjuša) in Jack Haig (Avs/Orica).

16.49, 3 km do cilja: Spredaj so zdaj le še Rein Taaramäe (Est/Katjuša), Jack Haig (Avs/Orica), Pavel Kočetkov (Rus/Katjuša). Prednost ni velika.

16.47, 4 km do cilja: O zmagovalcu bo odločala skupina 12 kolesarjev, vsak skok je bil za zdaj nevtraliziran.

16.45: Do vrha še pet kilometrov, za zdaj še brez odločitve. Favoriti še kar čakajo.

16.42, 6 km do cilja:  Zasledovalna skupina s favoriti je ujela Kolumbijca.

16.38, 8 km do cilja: Kolumbijec še vedno vodi, za njim sta kolesarja Domen Novak (Slo/Adria Mobil) in Nicholas Dougall (JAR//Team Dimension).

16:34, 9 km do cilja: Skočil je Kolumbijec Rodolfo Torres Agudelo (Androni Giocattoli), ki si je v trenutku privozil nekaj sto metrov prednosti. 

16.31: Glavnina je ujela vse ubežnike. Zdaj se pričakuje skoke najboljših. Deset kilometrov do vrha. 

16.30: V ospredju je le še Luri Filosi, Preben van Hecke je popustil. Klanec postaja vse bolj strm.

16.25, 14 km do cilja: Začetek končnega vzpona! 

16.20: Glavnina počasi stopnjuje ritem in počasi topi prednost ubežnikov. Prvo dvojico bo kmalu ujela, vodilna van Hecke in Filosa pa imata še tri minute prednosti.

16.15: V ospredju sta se sestavili dve dvojici. Vodilno tvorita van Hecke in Filoso, drugo pa Tratnik in Sterbini. Druga za prvo zaostaja dve minuti in pol, glavnina pa še več kot dodatno minuto (3:45). 

Da, res je strmo. Dame in gospodje, vzpon na Golte:

16.05, 25 km do cilja: Dvojica Filoso in van Hecke ima že več kot minuto prednosti pred Tratnikom, med glavnino in Slovencem pa je še Sterbini. Za vodilnim zaostaja skoraj tri minute.

16.00: Jan Tratnik je povsem popustil, najbrž gre za navodila njegove ekipe, v ospredju tako vztraja le še dvojica Filosi in van Hecke. Glavnina je po dveh klancih današnje etape že hudo razpotegnjena in močno razredčena.

Jens Keukeleire v drugi etapi nosi rumeno majico vodilnega. | Foto: Jens Keukeleire v drugi etapi nosi rumeno majico vodilnega.

15.55: Kot kaže, se je vodilna trojica predala, saj v spustu ne sodeluje. Belgijec je šel po vodo, Italijan je nekaj metrov za njim, še bolj pa je zaostal Jan Tratnik. Nemec Pfingsten je po grdem padcu odstopil. Z njim ni nič hujšega, malce je le potolčen in opraskan, pravi zdravnica.

15.50: Za kolesarji je še drugi peklenski vzpon, odločitev o zmagovalcu bo tako pričakovano padla na končnem vzponu na Golteh. S proge sporočajo, da je padel  Christoph Pfingsten (Nem/Bora-Argon).

Gorski cilj II. kat. – Črnivec (173,3 km):

1. Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC)
2. Preben Van Hecke (Bel/Topsport)
3. Luri Filosi (Ita/Vini Fantini)
4. ?
5. ?

15.40, 3 km do vrha Črnivca: Ubežna trojica ostaja tri minute pred glavnino, kjer pa že merijo moči. Skočil je Nils Politt (Katjuša), za njim pa je šel Simone Sterbini (Bardiani), favoriti so za zdaj povsem mirni.

15.30: Vodilni trije so začeli z vzponom na Črnivec. Do vrha imajo pet kilometrov. V glavnini vse mirno, kar pomeni, da bodo tudi na vrh drugega vzpona na etapi prišli kot prvi. Prednost je še vedno okoli štiri minute.

15.20, 161 km: Kot že rečeno, se  trojica (van Hecke, Tratnik in Filosi) bliža vzponu na Černivec (902 nad m. v.), glavnina se ga bo, kot kaže, lotila štiri minute pozneje. Na čelu glavnine je ekipa z rumeno macijo Orica GreenEdge.

15.10: Kolesarji bodo kmalu začeli še drugi vzpon na etapi, tokrat na Črnivec. Ubežna skupinica treh kolesarjev  ima pred glavnino spet štiri minute prednosti.

Zadnji metri druge etape:

To je Slovenija:

14.55, 140 km: Ubežniki imajo pred glavnino nekaj manj kot štiri minute prednosti. Spet je bolj mirno, a to je le zatišje pred nevihto. Pred nami sta še dva izjemna vzpona, še posebej pa bo težek zadnji, kjer bo tudi današnji cilj, to je na Golteh. V najtežjem delu tega vzpona je naklon kar 23 odstotkov.

Leteči cilj – Škofja Loka (129,6 km):

1. Luri Filosi (Ita/Vini Fantini)
2. Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC)
3. Preben Van Hecke (Bel/Topsport)

14.25, 125 km: Vodilna trojica ima na Bezecih zdaj že več kot pet minut prednosti pred glavnino. Božič in de Ketele sta prenehala z lovom in čakata skupino z rumeno majico. 

Slavnostni trenutek: Na dirki Po Sloveniji so kolesarji prevozili 18. tisoči kilometer.

Popravek: Božiča prej ni ujela glavnina, skupaj z de Ketelejem, še drugim, ki je popustil na poti do Črnega vrha, skušata na proti do Železnikov in Škofje Loke ujeti vodilne tri. Zaostajata minuto in pol.

Ko kolesarju zmanjka vode, se odpelje do spremljevalnega vozila. | Foto: Ko kolesarju zmanjka vode, se odpelje do spremljevalnega vozila.  

14.10: Po gorskem cilju sledi vratolomni spust. V zadnjih metrih vzpona je po Božiču omagal še de Ketele. V ospredju ostaja trojica van Hecke, Tratnik in Filosi.

Gorski cilj I. kat. – Črni Vrh (99 km):

1. Preben Van Hecke (Bel/Topsport)
2. Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC)
3. Luri Filosi (Ita/Vini Fantini)
4. Kenny De Ketele (Bel/Topsport)
5. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)


13:57: Ubežniki imajo pred glavnino prednost le še treh minut in 40 sekund. Božiča je glavnina je ujela, s kolesa je sestopil Mario Schoibl (Avt/Amplatz-BMC).

13.47: Iz ubežne skupine je odpadel Adrijin kolesar Jon Božič, tempo v klanec je zanj prehud. Do vrha vzpona so še trije kilometri. V ospredju je tako ostal le še en Slovenec Jan Tratnik (Amplatz - BMC).

13.45: Kolesarji že grizejo proti Črnemu vrhu. Ubežniki izgubljajo prednost, ki znaša le še štiri minute. 

13.40: Direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink po radiu opozarja ekipe, da je prvi kilometer spusta s Črnega Vrha izredno nevaren. Na cesti je po sinočnjih neurjih veliko peska.

13.30, 90 km: Vrag bo kmalu odnesel šalo. Počasi se bo začel prvi vzpon na etapi. Ubežniki so na začetek plezanja na Črni vrh prišli s prednostjo petih minut. 

13.20: Italijan Filosi v ubežni peterici je imel težave s kolesom, a je po menjavi kolesa že ujel četverico. Skupaj nadaljujejo pot proti prvemu vzponu na etapi. Prednost vodilnih pred glavnino –4:30.

13.05: Razlika med vodilnimi in zasledovalci ostaja enaka. Zdi se, da tako eni kot drugi ne pretiravajo, saj se zavedajo, kaj jih čaka v drugi polovici današnje peklenske etape. Prvi zahtevni vzpon se že bliža, to bo vzpon I. kategorije Črni vrh (1013 n. v.), ki je na 99. kilometru etape. Povprečen naklon klanca je 5,7 odstotka.

12.55, 67 km: Prednost vodilne peterice (Tratnik, Božič, Filosi, de Ketele in van Hecke) je še večja. Zdaj znaša skoraj pet minut (4:50).

12.45, 58 km: Van Hecke in de Ketele sta ujela vodilno trojico. Prednost peterice pred glavnino je poskočila na štiri minute in 30 sekund.  

Leteči cilj – Tolmin (53,3 km):

1. Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC)
2. Luri Filosi (Ita/Vini Fantini)
3. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)

Kakšno je vreme?


12.30, 50 km: Člana Topsport imata za vodilnimi tremi še dve minuti zaostanka, glavnini pa sta ušla za minuto in 20 sekund.

Kolesarji so štartali v Novi Gorici.  | Foto: Kolesarji so štartali v Novi Gorici.

12.25, 45 km: Monotonost v glavnini sta s skokom razbila člana Topsport Kenny De Ketele (Bel/Topsport) in Preben Van Hecke (Bel/Topsport), ki že lovita vodilno trojko.

12.15, 40 km: Na etapi je bolj ali manj vse mirno. Ubežna trojica je še vedno spredaj, a prednost ni narasla, ostajajo na razdalji nekaj več kot treh minut. 

12.05: Ubežna trojica ima pred glavnino nekaj več kot tri minute prednosti. Na čelu zasledovalcev tempo narekujejo ekipe Adrie, Vini Fantini in Tinkoff.

Leteči cilj – Kanal (34,4 km):


1. Luri Filosi (Ita/Vini Fantini)
2. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)
3. Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC)

11.55, 27 km: Božič je ujel vodilna dva. Vodilni trije se zdaj v vratolomnem spustu spuščajo z Višnjevika. 

11.50: Vodilni par ima pred Božičem še 20 sekund prednosti, pred glavnino pa že tri minute.

Gorski cilj III. kat. - Višnjevik (22 km):

1. Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC)
2. Luri Filosi (Ita/Vini Fantini)
3. Jon Božič (Slo/Adria Mobil)

11.40, 19 km: Filosi in Tratnik sta si privozila že minuto prednosti pred glavnino, zelo pa se trudi, da bi se jim pridružil Jon Božič. Kolesar Adrie Mobil ima za njima 30 sekund zaostanka. 

11.35, 17 km: Italijan Luri Filosi (Ita/Vini Fantini) in Slovenec Jan Tratnik (Slo/Amplatz-BMC) poskušata pobegniti.

Kaj je pred kraljevsko etapo povedal Jani Brajkovič:

Leteči cilj – Dobrovo (14,5 km)

1. Gianfranco Zilioli (Ita/Vini Fantini)
2. Jens Keukeleire (Bel/Orica)
3. Francesco Gavazzi (Ita/Androni Giocattoli)

11.30: Prvi poskus pobega, pri katerem je sodelovalo več kot deset kolesarjev, je bil neuspešen. Glavnina ostaja skupaj, a je zelo razpotegnjena. 

11.20, 6,5 km: Trasa se po spustu rahlo vzpenja in takoj so iz strnjene skupine začeli skakati kolesarji. Za zdaj še brez uspeha. 

11.17, 5 km: Glavnina je za zdaj še skupaj. Prav nobeden izmed kolesarjev še ni poskusil pobegniti, najbrž tudi zato, ker se je kmalu po štartu začel spust. V nadaljevanju lahko tako kot včeraj pričakujemo pobeg manjše skupine, ki bo skušala bežati čim dlje.

11.14, 2 km: Zdaj je tudi uraden začetek. Kolesarji so že zapustili Novo Gorico, okoli 17. ure jih pričakujemo na Golteh. 

11.10: Kolesarji so prevozili ničti kilometer, zdaj gre zares. Manjše težave s kolesom je imel kolesar Meridiane, zato ga je karavana gosposko počakala.

11.03: Na štartu je bilo 138 kolesarjev, že po prvi etapi sta dirko končala Davide Vigano in Žan Jerkič.  

11.00: Kolesarji so začeli zaprto vožnjo druge, kraljevske etape letošnje dirke po Sloveniji. Čez nekaj minut, se bo tudi uradno začelo. 

>

Štart – Nova Gorica!

10.50: Še malo in začelo se bo!

 

 

Član Adrie Mobil je zjutraj opravljal celo maturo:

Kaj pred kraljevsko etapo menijo ...


Radoslav Rogina:

Domen Novak (Adria Mobil):

 

Novak je na prvi etapi tudi grdo padel:

Za tiste, ki jih na slovenski kolesarski pentlji zanima glavna nagrada, bo danes zelo pomemben dan. Čaka jih nekaj več kot 217 kilometrov dolga pot, ki se bo začela v Novi Gorici in končala na Golteh.

Kolesarji bodo prevozili kar 3.460 višinskih metrov, v katere sta vključena tudi vzpona na Črni vrh in Črnivec. Najhujše delo jih nato čaka pri 14-kilometrski vožnji na Golte, ko bodo noge že močno utrujene. Pri zadnjih dveh kilometrih je naklon kar 23-odstoten, a nagrada toliko slajša: rumena majica vodilnega v skupnem seštevku, ki jo bo danes nosil zmagovalec četrtkove etape, Belgijec Jens Keukeleire

Kdo bo pod drobnogledom?

Boj za skupno zmago so jasno napovedali pri italijanskem Lampreju, kjer stavijo na Diega Ulissija. Italijan, ki se lahko pohvali s šestimi etapnimi zmagami na Giru, je dirko Po Sloveniji leta 2011 že osvojil in ravno takrat je kot prvi prikolesaril na Golte. Zanimivo bo videti, kaj bo pokazal eden od največjih talentov italijanskega kolesarstva Gianni Moscon, sicer član Team Sky. Med izvrstne kolesarje spada tudi Estonec Rein Taaramäe, ki je bil leta 2011 na znamenitem Touru recimo skupno enajsti.

Svoje adute imajo tudi pri Adrii Mobilu, ki branijo rumeno majico, a v svojih vrstah nimajo Rogliča. Sta pa v ekipi nekdanja junaka dirke Po Sloveniji. Jure Golčer jo je osvojil dvakrat, Radoslav Rogina enkrat, z vrhunsko skupno razvrstitvijo pa se spogleduje še mladi Domen Novak. Ne smemo pozabiti niti na Janija Brajkoviča, ki se vrača po operaciji srca.

 

 | Foto:

2. etapa
Štart Nova Gorica
Cilj Golte
Dolžina 217,2 km
Časovnica etape  

 

Ne spreglejte