NATISNI PISAVA

Zadnje dejanje letošnjega Toura

Avtor: Rajko Petek

Rambouillet - Ob 14. uri se bo 153 kolesarjev podalo na zadnjo etapo 99. kolesarske dirke po Franciji. Na Elizejskih poljanah lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine in prvo zmago Britanca.

Etapa, ki je namenjena paradi šampionov, bo dolga 120 kilometrov. Štart bo v mestecu Rambouillet, ki ima 26.000 prebivalcev in leži 50 kilometrov jugozahodno od Pariza. Preden bodo kolesarji prikolesarili v Pariz, bodo kar med etapo opravili tradicionalno slikanje in nazdravili zmagovalcu letošnjega Toura Bradleyu Wigginsu. Še preden se bodo na zaključnih osmih krogih (6 kilometrov dolg) v Parizu za zmago udarili šprinterji, bodo v centru pozornosti tekmecev in fotografov vsi nosilci majic na letošnji dirki. Sledila bosta dva gorska cilja 4. kategorije, ki ne bosta odločala o ničemer. Na razpolago je le ena točka na vsakem za zmagovalca. Končni zmagovalec tega točkovanja (Thomas Voeckler) je znan že nekaj dni. Znani so tudi vsi ostali dobitniki majic. V Parizu, kjer je bil lani med ubežniki tudi Kristijan Koren, se obeta pravi spektakel, ki si ga preko televizijskih zaslonov ogleda milijone gledalcev po vsem svetu. Organizatorji pričakujejo milijardo in pol gledalcev.

Prvič je bil cilj zadnje etape Toura na Elizejskih poljanah leta 1967. A od leta 1975 je konstantno vsako leto cilj dirke v Parizu kot tudi konstantno o zmagovalcu etape odloča ciljni šprint glavnine. Leta 1995 je Francoz Eddy Seigneur (Gan) sam prikolesaril v cilj, kar je nato s pobegom v zadnjem krogu leta 2005 uspelo tudi Aleksandru Vinokourovu (T-Mobile). Zadnjič je rumena majica menjala lastnika v zadnji etapi leta 1989, ko je Američan Greg Le Mond slekel Laurenta Fignona na kronometru. Slavil je zmago v skupnem seštevku za pičlih 8 sekund. Tokrat ni bojazni, da bi Bradley Wiggins izgubil dirko. Slednje mu lahko prepreči le izjemno huda poškodba. Vsekakor lahko pričakujemo četrto zaporedno zmago Marka Cavendisha v Parizu. Ta dosežek mu bodo skušali preprečiti Matthew Goss, Peter Sagan, Andre Greipel, Tyler Farrar in aktualni slovenski prvak Borut Božič, ki je lani etapo končal na 7. mestu. To je najboljša slovenska etapna uvrstitev v etapi s ciljem v Parizu in Božič ima tokrat vse možnosti, da jo še izboljša. Mogoče celo izboljša doslej najboljšo slovensko etapno uvrstitev na Touru, ki jo je leta 2002 s 4. mestom v 3. etapi dosegel Andrej Hauptman.

Preberite še:

Foto: Reuters

Ključne besede: Elizejske poljane

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kdo je boljši? Nogometni klub Olimpija ali Maribor?

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

Želite pridobiti nova znanja?

Takšna, ki bodo uporabna pri gradnji uspešne kariere? Pridite na informativne dneve Biotehniške fakultete!

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

oglasno sporočilo