Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2012,
16.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Blaža Klemenčič

Torek, 27. 11. 2012, 16.05

8 let, 1 mesec

Blaža Klemenčič po zmago v svetovnem pokalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gorska kolesarka Blaža Klemenčič je sezono svetovnega pokala končala na 15. mestu (do konca leta bo uvrščena na 11. mesto), odlično opravila svoje delo na DP in SP, razočaral jo je nastop na OI.

Blaža Klemenčič, najboljša kolesarka leta 2012 po izboru Kolesarske zveze Slovenije, je letošnjo sezono v svetovnem pokalu končala na 15. mestu, ko bo Mednarodna kolesarska zveza prištela še tekme po svetovnem pokalu pa bo najboljša slovenska gorska kolesarka leta 2012 še štiri mesta višje. "Skupno sem bila tudi že 11. Skupno s 15. mestom nisem najbolj zadovoljna, ker sem dve dirki odstopila. Svetovni pokal pa le šteje vse dirke in moraš biti kar na vseh uvrščen. Če imaš en minus, dva minusa, si že težko v deset. Sem pa zelo zadovoljna s prvim delom svetovnega pokala. Že v Afriki bi se lahko borila za prvih deset, lahko tudi za višja mesta. Potem sem bila dvakrat zapored peta. Nato pa ni več šlo. V Kanadi in Ameriki, kjer sem imela zdravstvene težave, se je malo ustavilo," je potek sezone opisala nova članica kamniškega Calcita, ki bo v prihodnji sezoni nastopal tudi v svetovnem pokalu.

"Za olimpijado sem bila spet v dobri formi, tam sem imela res zelo slab dan, da se ni izšlo, kot sem jaz želela. Na svetovnem prvenstvu sem bila že spet nazaj. Tam nisem bila v dobri formi, ker sem si 14 dni prej poškodovala komolec. Kljub temu sem bila na koncu deseta," je o velikih tekmovanjih minulega leta dejala Klemenčičeva, s celotno sezono pa je lahko zadovoljna: "Če ocenim celo sezono, sem s celo sezono lahko zadovoljna, je bila to ena mojih najboljših, če izvzamemo olimpijado. Tudi na lestvici sem trenutno 15., ker še ni obnovljena, ko bodo še ti zadnji rezultati, pa bom na koncu leta na 11. mestu."

Visoke cilje je imela 32-letnica na olimpijskih igrah v Londonu, kjer si je želela visoke uvrstitve, na koncu pa se je morala zadovoljiti s 23. mestom, ki je bilo zanjo razočaranje. "Vse je šlo narobe, karkoli lahko gre. Bila sem res dobro pripravljena, kolo, vse je delovalo kot mora. Po prvem krogu se je začelo vse podirat ..." je povedala Klemenčičeva in dodala: "Računala na prvo deseterico, a če po pravici povem, z desetim mestom ne bi bila zadovoljna."

"Takoj po dirki sem si rekla, da sigurno ne grem več na olimpijado, ampak kakšen teden po tem sem že bila z glavo na naslednji. Bom še vsekakor vztrajala, ne vem kako dolgo, mogoče sezono ali dve, mogoče do naslednje olimpijade. Ker je to le dolga doba, tako rekoč za vsako leto ne veš, kaj te čaka. Ne bom prekinila kariere in pred olimpijado spet začela. Če v našem športu eno sezono počivaš ali ne treniraš resno, ne tekmuješ, se je zelo težko vrniti. Vztrajala bom do konca, ko bom enkrat zaključila, bom zaključila za res. Ne tako, da bi pavzirala za sezono ali dve," o nadaljevanju kariere razmišlja Klemenčičeva, tudi najboljša gorska kolesarka letošnjega leta.

Pred dnevi je postalo jasno, da se s trenerjem in selektorjem slovenske reprezentance Robertom Pintaričem vrača v Slovenijo. Za naslednjo sezono se je dogovorila s kamniškim Calcitom (pred tem je nastopala za nemško ekipo Felt Ötztal X-Bionic), njen urnik dirk pa bo v primerjavi z minulimi sezonami ostal enak. "Urnik bo nekako isti. Vse pomembne tekme, svetovni pokal, svetovno prvenstvo, evropsko, razen olimpijade ne bo letošnjem letu. Sva pa s trenerjem sredi sezone razmišljala, ker je vsem potekala pogodba konec leta, da bi se vrnila domov. Ker sva bila pet let v tujini in sva rekla, da greva spet na svoje, da nama bo malce lažje. Zmenila sva se s Calcit Kamnikom in sem zelo vesela. Dosti bova imela proste roke. Mednarodne dirke bova vozila bližje domu, ne bo toliko potovanj v Nemčijo."

"Glede na to, da sem v slovenskem klubu (Calcit Kamnik, op. a.), bo kakšna dirka več v Sloveniji, kot je bila v letošnjem letu, ko sem vozila le državno prvenstvo in eno domžalsko dirko. Sezono začnem isto kot sem letošnjo sezono, na Cipru s februarjem," je o začetku prihodnje sezone razmišljala Klemenčičeva, o ciljih pa z odločnim glasom dodala: "Želim si stopničke v svetovnem pokalu, prve tri in zmago v svetovnem pokalu. Glede na to, da sem že bila na podiumu za prvih pet, mi zdaj manjkajo stopničke in zmaga. In na to grem."

Ne spreglejte