Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Božič Kristjan Fajt Jure Golčer

Torek, 18. 6. 2013, 14.02

8 let

Božič bo branil naslov prvaka, a nanj ne računa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo bo v organizaciji Kolesarskega društva Papež Podgorje potekalo že 23. prvenstvo Slovenije v cestnem kolesarstvu. Borut Božič bo branil naslov prvaka.

Borut Božič, ki je lani osvojil že svoj drugi naslov prvaka, zaradi rehabilitacije poškodbe ne bo imel možnosti, da kot prvi Slovenec osvoji tretji naslov prvaka med člani. A to ne pomeni, da na prvenstvu ne bo nastopil. "Sicer treniram, a forma ni takšna, da bi lahko računal na dober rezultat. Še kar imam težave z roko in delamo vse, da bi težavo ustrezno rešili. Vsekakor pa sem z glavo že v avgustu in septembru," je za Sportal povedal 32-letni Božič. A v dozdajšnji zgodovini prvenstev ni bil le Božič tisti, ki je pri članih osvojil dva naslova prvaka Slovenije. Prvi, ki mu je to uspelo, je bil Tadej Valjavec, ki je naslova osvojil leta 2003 in 2007. Sledil je Mitja Mahorič, ki je bil prvak leta 2005 in 2009. Dva naslova ima tudi Gorazd Štangelj, pri katerem je preteklo kar 15 let, da je drugič postal prvak (1995 in 2010). Božič je četrti Slovenec z dvema naslovoma. Najboljši je bil leta 2008 in 2012. Poleg Božiča, ki je potrdil, da ni tako dobro pripravljen, da bi lahko osvojil naslov prvaka, bi lahko tretji naslov prvaka osvojil le še Tadej Valjavec. A zadnjega na prvenstvu ne bo. "Ravno pripravljam prtljago za odhod na dopust. To je edini konec tedna v letu, ko sem z družino lahko skupaj na dopustu," je bil za Sportal kratek Valjavec.

Na dirki članov in mlajših članov se obeta lepa udeležba, saj naj bi na prvenstvu nastopili vsi kolesarji slovenskih klubov (Adria Mobil, Radenska, Sava) ter velika večina kolesarjev, ki nastopajo za klube v tujini. Pričakujemo lahko, da bodo na dirki nastopili Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Borut Božič, Jani Brajkovič (oba Astana), Kristijan Koren (Cannondale), Marko Kump (Saxo-Tinkoff), Luka Mezgec (Argos-Shimano), Simon Špilak (Katjuša), Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi), Blaž Jarc (Net-AppEndura), Jure Golčer in Jan Tratnik (oba Tirol). Ni še znano, ali bodo na prvenstvu nastopili tudi preostali Slovenci, ki nastopajo za avstrijske klube. To so Andi Bajc, Robert Jenko (oba RSC Amplatz), Matej Marin (Gourmetfein-Simplon), Boštjan Rezman (Vorarlberg) in Žan Podgornik (Arbo Rapso-Knittelfeld). V tujem klubu je tudi Marcel Ternovšek (Tusnad). Pod vprašajem je še nastop Gregorja Gazvode (Champion System) in Alda Ina Ilešiča (UnitedHealthcare). "V tem trenutku sem še v Kanadi. Poleg tega sem pred nekaj dnevi še zbolel," je za Sportal povedal Gazvoda, ki je v nedeljo na 48. mestu končal etapno dirko Tour de Beauce. "Ravno imam tekmovalni odmor. Vsekakor se bom za morebiten nastop odločil glede na počutje," je za Sportal povedal Ilešič, ki je pred slabimi desetimi dnevi v ameriškem Arlingtonu zmagal kriterij. Popolnoma prepričan v nedeljski nastop ni niti Simon Špilak.

Ob 15. uri bo štart članov v kategoriji Elite in do 23 let (U23). Čaka jih 13 krogov dolga dirka v skupni dolžini 143 kilometrov. Med moškimi je za kategoriji Elite in U23 enotna dirka. Za naslov državnega prvaka v absolutni konkurenci tekmujejo tekmovalci z licencami Elite in U23. Podelitev z medaljami in majico je za absolutno konkurenco. Iz rezultatov pa se absolutno izluščijo rezultati U23 in tudi ta kategorija ima svojo podelitev. Teoretično je lahko tekmovalec kategorije U23 nosilec obeh majic državnega prvaka, s tem da se majice na dirkah nosijo glede na pravila UCI-ja. To pravilo še ni veljalo leta 2009, ko je na prvenstvu absolutno zmago slavil Blaž Jarc, a je postal prvak le v kategoriji U23. Trasa dirke je zahtevna, napovedano je lepo vreme, kar pomeni, da nas čaka dirka na izpadanje z veliko taktiziranja. Vsekakor lahko pričakujemo, da bodo potek dirke krojili kolesarji, ki so v zadnjem mescu pokazali dobro pripravljenost. Najbolj na očeh bodo zagotovo Simon Špilak, Jani Brajkovič, Luka Mezgec, Grega Bole, Kristijan Koren, Marko Kump, Jan Polanc (Radenska), Jure Golčer, Primož Roglič, Matej Mugerli, Kristjan Fajt, Klemen Štimulak (vsi Adria Mobil) in Robert Vrečer. "Nekih posebnih pričakovanj nimam, a bom dal vse od sebe, in bo kar bo. Na dozdajšnjih prvenstvih nikoli nisem imel ravno sreče s kombinacijo dirkanja, tako da se letos s to dirko ne obremenjujem preveč. Nastopil bom, saj se to spodobi za kolesarje, ki kolesarimo za tuje klube. Bi bil pa zelo vesel, če bi mi uspelo," je za Sportal povedal Vrečer, ki je na nedavno končani dirki po Švici osvojil majico najboljšega na gorskih ter majico najboljšega na letečih ciljih. Med tistimi, ki še niso osvojili naslova prvaka, je tudi Kristjan Fajt. "Od dirke pričakujem, da bo selektivna zaradi same proge in vročine, a hkrati pričakujem, da bo dirka precej taktična. Upajmo, da bodo odločale dobre noge," je za Sportal povedal izkušeni Fajt.

A dirka za naslov slovenskega prvaka je vedno nekaj posebnega. "Menim, da bo dirka kljub nekoliko krajši razdalji zelo težka. Predvsem zaradi zahtevne trase in konkurence. Če bo vreme sončno in vroče, kot v teh dneh, bo tudi to naredilo določeno selekcijo. Prvenstva, tako državna kot tudi evropska in svetovna, so vedno posebne dirke, težje od običajnih. Moj cilj je dati vse od sebe. Zdi se mi, da še nisem dovolj dobro pripravljen, da bi se lahko vmešal v boj za najvišja mesta, ampak pustimo se presenetiti," je za Sportal povedal mladinski svetovni prvak Matej Mohorič (Sava). Kljub številnim poškodbam v letošnji sezoni je vsekakor pustil zelo dober vtis na dirki Po Sloveniji. Debitant na kolesarskem državnem prvenstvu bo le Primož Roglič, ki je v svoji karieri že osvojil nekaj naslovov državnega prvaka. A v smučarskih skokih. "To bo moje prvo prvenstvo v kolesarstvu. Zato ne vem prav točno, kako to poteka in kaj lahko pričakujem. Vsekakor pa verjamem, da bo dirka težka in se bo odvijal hud boj za naslov prvaka," je za Sportal povedal Roglič. Jure Golčer, ki bo na dirki najstarejši kolesar, je naslov prvaka osvojil pred sedmimi leti. "Na štart grem z mislijo, da sem sposoben dirko končati na stopničkah zmagovalnega odra, ob ugodnem scenariju pa lahko tudi zmagam," je za Sportal povedal Golčer.

Ne spreglejte