Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 19. 9. 2014, 10.44

8 let

Če se pokaže boljša ponudba, jo lahko izkoristi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Kolesarstvo ni kot tek na 400 metrov, kjer tečeš po svoji 'špuri'. Tukaj je vse bolj odprto," se napovedi pred SP v kolesarstvu izogiba Jure Kocjan, Slovenec v dresu ameriške ekipe Team SmartStop.

Jure Kocjan, 29-letnik iz Naklega, ki se je sicer že povsem privadil ameriškemu načinu življenja, tega mu je vcepilo dirkanje za ameriško kontinentalno ekipo Team SmartStop, se še vedno izredno rad vrača na slovenska tla. "Lepo je spet priti na sončno stran Alp," je pozdravil na predstavitvi potnikov za nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji. Z veseljem se je odzval na povabilo selektorja Gorazda Štanglja, čeprav priznava, da konec junija, ko je v Gabrju nastopil na državnem prvenstvu (končal je na 6. mestu), tega vsekakor ni imel v svojem načrtu.

Tri enotedenske dirke v petih tednih in mesec dni na visoki nadmorski višini

"Nastopa na svetovnem prvenstvu med sezono nisem imel v mislih. Vedel sem, da bo proga izredno zahtevna in da bo tam veliko kolesarjev iz ProTour ekip, no, potem pa sem avgusta in septembra pokazal precej dobre predstave, v zadnjih petih tednih sem odpeljal kar tri enotedenske dirke, več kot mesec dni sem preživel na visoki nadmorski višini, kar je dodaten bonus, saj se telo prilagodi na delo z manj kisika, tako da verjamem, da sem solidno pripravljen na SP. Če se bom dobro počutil in bo dnevna forma prava … kaj pa vem, težko je napovedovati. Kolesarstvo ni tek na 400 metrov, kjer tečeš po svoji "špuri". Tukaj je vse povsem odprto," je dejal Kocjan, ki je na zadnjih dirkah dirkal skupaj z mladim Matejem Mohoričem, ki vozi za italijansko ekipo Cannondale.

Ameriška miselnost mu ustreza

"Vsaj malo slovensko lahko govorim," se je pošalil kolesar iz Naklega, ki je že dodobra preklopil na ameriško miselnost, ki mu, kot kaže, nadvse ustreza. "Ekipo Team SmartStop sestavljajo večinoma Američani, imamo pa tudi tri Kanadčane, Novozelandca in Mehičana. Vsi živijo v ZDA, edino jaz kar naprej potujem do Slovenije in nazaj. Za zdaj se v ekipi dobro počutim, ekipa raste, sponzorjev bo vedno več, edina težava je, da so ZDA daleč od Slovenije, zato z družino razmišljamo, da bi se tudi žena in otroka preselili v ZDA.

Tam so ljudje drugačni, sproščeni in prijazni. Včasih samo sedem na letalo Adrie, pa že čutim vso negativno energijo, ki je prisotna v Sloveniji. Da o ameriških cestah in voznikih sploh ne govorim. Kot vozniki so zelo previdni, med avtomobili so večje varnostne razdalje kot pri nas. Sploh ne vem, kako pride do nesreče," se je vprašal kolesar, ki za zdaj ostaja član kolesarske ekipe SmartStop, kamor se je preselil iz propadlega baskovskega moštva Euskaltel-Euskadi in ki tekmuje večinoma na dirkah po Združenih državah Amerike.

Če se pokaže priložnost, jo lahko izkoristi

"A če v naslednjih dveh tednih dobim kakšno drugo priložnost, jo lahko izkoristim," pravi, a se hkrati zaveda, da so možnosti za selitev dokaj pičle. "V dobrih ekipah je krog dokaj zaprt in težko prideš zraven," priznava trenutno vodilni na ameriškem Touru.

Daleč od oči, daleč od srca?

Pa tudi zanj drži pregovor, daleč od oči, daleč od srca? "Služba je služba, dirkam tam, kjer mi rečejo in mi je všeč. Slovenskih forumov ne berem, tako da ne vem, kaj si mislijo drugi," je bil odkrit kolesar, ki je v letošnji sezoni v 45 tekmovalnih dneh vknjižil skoraj 6 tisoč kilometrov. Na klasični enodnevni dirki po Philadelphii je bil drugi, na dirki Grand Prix Cycliste Saguenay je zmagal v skupni razvrstitvi in oblekel zeleno majico, na Dirki po Utahu pa se kot najboljši šprinter odel v belo.

Ne spreglejte