Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2008,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 5. 2008, 17.57

8 let

Contador za las zadržal majico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predzadnja gorska etapa 91. kolesarske dirke po Italiji je bila izredno zanimiva. Junaks so Vasil Kirijenka, Danilo Di Luca in Riccardo Ricco.

Današnja 228 kilometrov dolga etapa je bila predzadnja gorska na letošnji dirki. Že po dveh urah je pričelo deževati in ni več prenehalo. Na 57 kilometru je glavnini uspelo pobegniti sedem kolesarjev med katerimi ni bilo nikogar, ki bi bil pri vrhu uvrstitve v skupnem seštevku dirke. Hitro so si prikolesarili več kot dvajset minut prednosti pred glavnino, v kateri so tempo v ospredju narekovali kolesarji Astane.

Medtem ko je bilo že petdeset kilometrov pred ciljem znano, da bo etapni zmagovalec kolesar iz ubežne skupine, pa ni bilo znano kako se bo etapa odvijala v ozadju v boju za roza majico. Ob spustu s prvega izmed treh gorskih ciljev v etapi (36 km do cilja) so iz glavnine uspeli pobegniti Paolo Savoldelli, Danilo Di Luca in Vincenzo Nibali. Hitro so si privozili minuto prednosti pred skupino s Contadorjem na čelu.

Ekipa LPR, ki je imela v ospredju Giaira Ermetija, je slednjega ustavila, da je lahko 'vlekel' za Di Luco. Na predzadnjem gorskem cilju je imel Di Luca že dve minuti in deset sekund prednosti pred Contadorjem. Pred današnjo etapo je bil na 6. mestu, dve minuti in osemnajst sekund za roza majico. V skupini s Contadorjem je bilo petnajst kolesarjev, med katerimi ni bilo nobenega Slovenca.

V ciljni vzpon so kolesarji izmenično napadali Contadorja, ki je ob napadu Riccarda Ricca popustil. Že deset kilometrov pred ciljem je bilo znano, da bo etapna zmaga pripadla Vasilu Kirijenki. Belorus je tako dvema drugima mestoma, ki jih je dosegel na letošnji dirki dodal še etapno zmago. Izjemen boj Di Luce, Ricca in Contadorja je dodobra premešal možnosti slednjih za končno zmagoslavje. Contador je le za štiri sekunde zadržal roza majico pred Riccom, medtem ko se mu je na 21 sekund zaostanka približal še Di Luca.

Valjavec: Komaj prikolesaril do cilja

Največja osmoljenca današnje etape sta bila Gilberto Simoni, ki je s tretjega nazadoval na deseto mesto in Tadej Valjavec, ki je nazadoval na 17. mesto. "Odpadel sem na spustu, kjer je pobegnil Di Luca. Nato sem tako trpel, da sem komaj prikolesaril do cilja. Očitno sem že preveč utrujen in ni šlo hitreje. Žal mi je za skupno uvrstitev, saj niti ne vem, kako bo z nastopom na Touru. V zadnjih dneh so tudi v klubu sprevideli, da bi bilo boljše, da ne bi nastopil na Giru. Jaz sem miren, saj so oni tako odločili. Sedaj je prepozno, saj Giro, kot je letošnji, pobere ogromno energije,'' je za Sportal povedal Tadej Valjavec.

Ne spreglejte