Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 9. 2021,
6.25

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Slovenska turnokolesarska pot Piran bike park Miha Koncilija Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Gorsko kolesarjenje

Četrtek, 16. 9. 2021, 6.25

2 leti, 8 mesecev

Dan za preizkušnjo posebne vrste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

 

Danes je dan za preizkušnjo posebne vrste. Miha Koncilija se je v tokratni oddaji Gorsko kolesarjenje z Lukom Mezgecem spet srečal z Miho Jakopičem, vodjo trenerjev pri kolesarskem društvu Rajd. Matjaž Šerkezi pa nas bo popeljal po primorski trasi slovenske turnokolesarske poti.

V videoposnetku si oglejte njuno predstavite kolesarskega parka Bike Park Ljubljana v Podutiku, ki je sicer prvotno namenjen gorskim kolesarjem, a so v njem dobrodošli vsi, ki obožujejo razgibane terene.

Bike Park Ljubljana je namenjen prav vsem ljubiteljem gorskega kolesarjenja – začetnikom, izkušenim kolesarjem in seveda tudi vsem vmes. Park se gradi in raste od leta 2015 dalje, razprostira se na dveh osrednjih površinah. Na voljo so spretnostni poligon v "kamnolomu", flow linije, proga za vzporedni slalom, pump track in skoki na "travniku", vse skupaj pa povezuje proga XC.

Sklop Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem – vse oddaje

Bike park Ljubljana iz ptičje perspektive. Foto: Batt Crew | Foto: Bike Park Ljubljana Bike park Ljubljana iz ptičje perspektive. Foto: Batt Crew Foto: Bike Park Ljubljana

V Bike Parku Ljubljana bo vsak našel nekaj zase, nadvse primeren je tudi za otroke, družine in začetnike, saj proge omogočajo varno učenje.

V kolesarskem parku lahko izboljšate svoje kolesarske veščine, izpopolnite svoje znanje in se izurite v elementih, ki naredijo kolesarjenje še zabavnejše. Če bi nad kolesarjenjem radi navdušili svoje otroke, je prav vožnja po mestnih kolesarskih parkih izjemno dobrodošla, saj se tu varno lahko spoznajo z gibanjem na kolesu. V parku lahko vadijo spretnosti zavijanja in ustavljanja.

Poligon je tudi izhodišče za izlete na Toško čelo, Klobuk in Polhograjsko hribovje.

Uporaba parka je brezplačna, z nakupom Kolonjete v spletni trgovini pa kolesarskemu društvu Rajd pomagate pri gradnji in vzdrževanju prog.

LOKACIJA: Poligon se nahaja v neposredni bližini končne postaje avtobusa številka 5 v Podutik. Vhod v park je pri paviljonih, kjer potekajo različna izobraževanja, delavnice in tečaji.

Imate prednjevzmeteno ali polnovzmeteno kolo? Ni pomembno. Glavno je, da je brezhibno, pa boste lahko preizkušali svoje sposobnosti v podutiškem kolesarskem parku.

V videoposnetku si lahko ogledate, kako je videti proga "dual", kjer se lahko spustita dva kolesarja naenkrat. "Osnovni položaj je, da na kolesu stojimo in 'pumpamo' čez grbine," je Miho Koncilijo na vožnjo povabil Miha Jakopič.

Če se boste tudi sami podali na to progo in če boste imeli dovolj samozavesti in dober občutek v rokah in nogah, predvsem pa v glavi, lahko na koncu proge poskusite kakšno grbino tudi preskočiti. Če pa bi se radi naučili, kako se streže tovrstnim izzivom, pa se lahko vključite tudi v enega od njihovih tečajev.

Generali pasice | Foto:

Zavarovalnica Generali se zaveda, da je kolesarjenje osvojilo srca številnih ljubiteljev gibanja v naravi, zato kolesarjem svetujejo, da sklenejo zavarovanje Specialisti z asistenco, saj tako lahko najhitreje pridejo do kakovostne zdravstvene oskrbe.

Če pa se včlanite v Planinsko zvezo Slovenije, ste samodejno nezgodno zavarovani pri Zavarovalnici Generali, poleg tega pa imate 50-odstotni popust pri prenočitvah v planinskih kočah.

Turnokolesarska etapa po primorskih gričih

16: Piran–Marezige

Zemljevid trase:

Z Miho Koncilijo, trenerjem kolesarske ekipe Pogi Team Generali, in Matjažem Šerkezijem, strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije, odkrivamo slovensko gorskokolesarsko pot: 1.850 kilometrov, 41 etap, ki obkrožijo Slovenijo.

Etapa, ki jo tokrat predstavljamo v sklopu Gorsko kolesarjenje z Lukom Mezgecem, je nekaj posebnega zaradi čudovitih primorskih terenov.

Značilnosti etape:

  • Dolžina: 35 km
  • Vzpon: 510 m
  • Spust: 233 m
  • Višinska razlika: 386 m
  • Trajanje: 2–3 ure
  • Kondicijska zahtevnost: Manj zahtevna.
  • Tehnična zahtevnost: Nezahtevna.
  • Prevoznost: Trasa je prevozna vse leto.
  • Podlaga: Makadam, asfalt, kolovoz.
  • Markiranost trase:  Da.

Opis poti:

Piran_Sečovlje | Foto:

S kontrolne točke v hotelu Piran se odpravimo po obali skozi hotelski kompleks Bernardin v Portorož. Pod hotelom Metropol zavijemo desno okoli teniškega centra do kanala s privezanimi plovili, nato pa prek mostička in ob ograji marine do avtokampa v Luciji. Tu nas pričaka Parenzana, ki nas okoli rta Seča, kjer se ponuja imeniten pogled proti Portorožu in hrvaški strani zaliva, in ob Jernejevem kanalu popelje do vstopa v Sečoveljske soline (kontrolna točka STKP).

Na slovenski trunokolesarski poti nas usmerjajo usmerjevalne table, ki jih je Planinska zveza Slovenije postavila v sodelovanju z Zavarovalnico Generali.

Pot se nadaljuje ob robu solinskih polj do nekdanje postaje in rudnika v Sečovljah. Nato smukne pod magistralno cesto in se vzpne skozi vas mimo cerkve do šole. Sledi spust desno na ravnino in nadaljevanje vožnje ob vznožju hriba Krog sredi nasadov vinske trte do regionalne ceste pred vasjo Dragonja.

Usmerimo se na makadam na desni strani obvoznice v smeri mejnega prehoda, nato pa skozi podhod v vas. Zavijemo desno mimo turistične kmetije do makadama, ki proti jugovzhodu mimo komunalne deponije vodi navzgor po dolini Dragonje. Mimo opuščenih nekdanjih mlinov napredujemo proti sotočju Dragonje in Drnice na Škrlinah.

Krkavče | Foto: Bor Slana Krkavče Foto: Bor Slana

Levo, visoko nad nami kot na nekakšnih pomolih čepijo naselja Sv. Peter, Krkavče, Škrljevec, Planjave in že od daleč dobro vidna Koštabona, ki ima kar tri cerkve. Dosežemo jo v zmernem vzponu po ovinkasti cesti, ki se odcepi levo, 500 metrov pred Škrlinami.

Če nam čas dopušča, si je to stvaritev narave vsekakor vredno ogledati. Malo pred veliko cerkvijo ob vhodu v vas zavijemo naravnost navzgor med hiše do športnega igrišča na Plešivici in naprej proti severu v smeri Šmarij. Nad vasjo dosežemo asfalt, zavijemo ostro desno in se pre Planjav (400 mnm) pripeljemo v slikovito vas Pomjan.

Sečovlje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Takoj za pokopališčem se nam na ovinku odpre obsežen razgled, nas pa čaka hiter spust po strmem asfaltu skozi Rojce v Babiče. Nadaljujemo v zmernem vzponu do Marezig, prestolnice refoška, ki ga lahko pokusimo v gostilni Karjola, kjer nas čaka tudi žig kontrolne točke.

Kontrolne točke: Hotel Piran v Piranu, vhod v soline v Seči, gostilna Karjola Marezige

45 Piran, Stjenkova ulica 1, 6330 Piran, na recepciji hotela Piran

46 Sečoveljske soline, Seča, 6320 Portorož, v Seči na vhodu v krajinski park Sečoveljske soline

47 Marezige, Marezige 24, 6273 Marezige, v gostilni Karjola

Znamenitosti:

Ne spreglejte