Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2023,
15.59

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

1

Natisni članek

kolesarstvo Mikel Landa UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Andaluziji

Sreda, 15. 2. 2023, 15.59

1 leto, 3 mesece

Dirka po Andaluziji, 1. etapa

Druga dirka sezone, druga zmaga Pogačarja! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

1

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je v letu 2023 nepremagan! Zmagal je tudi na svoji drugi dirki. Dobil je uvodno etapo v Andaluziji. Napadel je na zadnjem daljšem klancu, ga osvojil kot prvi in se nato samo še odpeljal etapni zmagi naproti. Zadnjih 300 metrov je odpeljal z visoko dvignjenimi rokami. Z 38 sekundami zaostanka je bil drugi Mikel Landa, tretji pa Carlos Rodriguez.

Planet 18
Planet TV Spremljajte Tadeja Pogačarja na Planet 2 #video

Vodilni kolesar Mednarodne kolesarske lestvice (UCI) Tadej Pogačar je v odlični formi že na samem začetku sezone. V ponedeljek je vanjo vstopil z zmago na enodnevni španski klasiki Jaén Paraiso Interio, speljani po makadamskih odsekih in skozi nasade oljk. Zdaj nastopa na dirki po Andaluziji, ki jo lahko v neposrednih prenosih spremljate na Planet 2. 

Prvo etapo je Pogačar dobil zelo zanesljivo, najbližje štiri zasledovalce je ugnal za 38 sekund. Drugo mesto je po 179 kilometrih s ciljem v Santiagu de la Espadi zasedel Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), tretje njegov rojak Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), na četrtem mestu pa je v cilj prišel še Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), ki je edini za kratek čas odgovoril na Pogačarjev napad na zadnjem daljšem vzponu.

Ta se je zgodil na zadnjem od petih kategoriziranih vzponov, trije so bili prve kategorije. Pred tem so napad Slovenca pripravljali njegovi pomočniki na čelu s Poljakom Rafalom Majko. Konkurenti so vedeli, kaj se bo zgodilo, a 12,4 kilometra pred ciljem na pospešek Pogačarja niso mogli odgovoriti. Z nekaj zamude se mu je sicer pridružil Buitrago, a v njegovem ritmu zdržal le kakšnih 400 metrov. Uvidel je, da njegovega napada ne bo zdržal, zato je počakal na zasledovalce, med katerimi je imel nekaj smole Enric Mas (Movistar), ki je zaostal zaradi okvare in je zato etapo končal v drugi zasledovalni skupini.

"Malo sem presenečen nad formo"

Tadej Pogačar ob prihodu skozi cilj na prvi etapi Andaluzije. | Foto: AP / Guliverimage Tadej Pogačar ob prihodu skozi cilj na prvi etapi Andaluzije. Foto: AP / Guliverimage "Ekipa je še enkrat opravila odlično delo. Z visokim tempom so me pripeljali na zadnji, strm vzpon, začutil sem priložnost, napadel, nato pa užival v vožnji do cilja. Malo sem presenečen nad formo. Vedel sem, da sem dober, a da sem sposoben takoj dobiti dve dirki, tega nisem pričakoval. Do konca dirke je še nekaj težkih etap, vodstvo bo težko braniti, a povsem zaupam ekipi, da mi bo pomagala, da cilj izpolnim," je po zmagi za spletno stran svoje ekipe dejal slovenski šampion.

Od Slovencev na dirki kategorije Pro 2 nastopata še Matej Mohorič in Pogačarjev klubski kolega Domen Novak. Kolesar ekipe Bahrain Victorious se je dolgo držal v ospredju, a na zadnjem vzponu ni zmogel ritma najboljših. Na koncu je zaostal 12 minut in 41 sekund, zasedel je 83. mesto. Še prej se je od svojega kapetana ločil Novak, njegov zaostanek na cilju pa je znašal 23 minut in 59 sekund. Za njim je ciljno črto prečkal le en tekmovalec.

Tudi druga etapa, na kateri bo dvakratni zmagovalec Toura branil rumeno majico, ne bo lahka, tako kot prva se bo končala na krajšem, toda strmem vzponu.

Trasa po Andaluziji je Pogačarju pisana na kožo. Pred kolesarji je 845 kilometrov in pet razgibanih etap, v katerih bodo morali skupaj kolesarji premagati skoraj 15 tisoč višinskih metrov. Najtežja je bila že kar prva etapa s tremi vzponi prve kategorije, prav vse etape se bodo končale na kratkih ciljnih klancih. 
Strade Bianche Tadej Pogačar 2022
Sportal Tadej Pogačar v velikem slogu do novega uspeha!
George Bennett
Sportal Drugo mesto Tadeja Pogačarja na Touru je dobro za ekipo, verjame sotekmovalec

 

Ne spreglejte