Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
17.19

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jan Polanc Giro d'Italia Giro d'Italia

Petek, 24. 5. 2019, 17.19

5 let

DIRKA PO ITALIJI, 13. ETAPA

Polanc odbil vse napade in junaško ubranil rožnato majico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Jan Polanc rožnata majica | Za Janom Polancem je prva uspešna obramba rožnate majice. | Foto Giro/LaPresse

Za Janom Polancem je prva uspešna obramba rožnate majice.

Foto: Giro/LaPresse

Zmagovalec prve gorske etape na letošnji dirki po Italiji, 196-kilometrske preizkušnje od Pinerola do Ceresola Reala, je Rus Ilnur Zakarin (Katjuša-Alpecin). Bolj zanimiv je bil boj za skupno vodstvo, v katerem sta bila osrednja junaka slovenska asa Jan Polanc (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma), v igri sekund pa se je ugodneje razpletlo za prvega, ki je tako prvič ubranil rožnato majico, ki si jo je nadel po 12. etapi. Je pa Roglič v skupnem seštevku nekoliko zmanjšal zaostanek za Polancem. Tretji Slovenec na Giru Grega Bole (Bahrain-Merida) je bil danes 87.

Na dirki po Italiji tako tudi po 13. etapi, prvi gorski, na kateri so morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone, dva prve in enega druge kategorije, na vrhu skupnega seštevka vztrajata dva Slovenca. Rožnato majico bo tudi v soboto na 14. etapi nosil Jan Polanc, na drugem mestu ostaja Primož Roglič.

Vrhunci 13. etape:

Roglič je v cilj danes prišel na sedmem mestu, minuto in 43 sekund pred Polancem, ki je bil 15., v skupnem seštevku pa je nekaj časa izgubil. 

Polanc ima po 13. etapah 2:25 minute prednosti pred Rogličem, Zakarin je tretji in zaostaja 2:56 minute.

Tretji Slovenec na Giru Grega Bole (Bahrain-Merida) je bil danes 87., zaostal je 33:26 minute. Skupno je 113.

Kaj je bilo ključno, pogum ali pamet? Malo obojega!

Kaj je bilo danes ključno, da ste zadržali rožnato majico? Pogum ali pamet, je zanimalo uradnega "zasliševalca" na Giru. "Mogoče malo obojega," je odgovoril Polanc in nadaljeval: "Vedel sem, da bo danes zelo težko ubraniti majico, v zadnjih kilometrih sem moral voziti v svojem tempu in se držati vodilnih, kar se da dolgo. Bila je res težka etapa, v zaključku smo vsi ostali sami, ob tem pa se moram zahvaliti svoji ekipi za pomoč pri branjenju majice. To bo zelo težko obdržati tudi v naslednjih dneh, videli smo Nibalija in Rogliča, ki sta po mojem mnenju najmočnejša, Zakarin je opravil dobro delo, ampak Giro je še zelo dolg. Bomo videli."

Etapne zmage se je veselil Rus Zakarin, ki je v cilj prikolesaril 35 sekund pred Špancem Nievejem in 1:20 pred še enim Špancem Lando. 

Močno razočaran je bil tudi danes Britanec Simon Yates (Michelton-Scott), ki je ciljno črto prečkal na 17. mestu in Rogliču ter Nibaliju podaril še dobri dve minuti.

Nič manj ne bo zahtevna sobotna etapa, ki se bo začela v Saint Vincentu in se bo po 131 kilometrih končala v Courmayeurju, kolesarji pa bodo morali premagati pet vzponov.

Izidi 13. etape:

1. Ilnur Zakarin (Rus) Katjuša-Alpecin 5;34:40

2. Mikel Nieve Iturralde (Špa) Movistar + 0:35

3. Mikel Landa Meana (Špa) Movistar 1:20

4. Richard Carapaz (Ekv) Movistar 1:38

5. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 1:45

6. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 2:07

7. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 2:57

8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain Merida isti čas

9. Pavel Sivakov (Rus) Ineos 3:34

10. Davide Foromolo (Ita) Bora-Hansgrohe 3:50

15. Jan Polanc (Slo) EAU Emirates) 4:39

87. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 33:26

Skupni vrstni red:

1. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 54;28:59

2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma + 2:25

3. Ilnur Zakarin (Rus) Katjuša-Alpecin 2:56

4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 3:06

5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 4:09

6. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 4:22

7. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 4:28

8. Mikel Landa (Špa) Movistar Team 5:08

9. Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 7:13

10. Miguel Angel Lopez (Col) Astana 7:48

...

113. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 1;36:28

Potek 13. etape:

Cilj: Zmagovalec etape je Rus Ilnur Zakarin (Katjuša-Alpecin), Jan Polanc je ubranil rožnato majico vodilnega na dirki, se mu je pa Roglič vseeno nekoliko približal.

16:55: Mikel Landa (Movistar) leti in naglo zmanjšuje zaostanek za vodilnim kvartetom (Ciccone, Mollema, Zakarin in Ituralde - imajo še 1:17 prednosti), dobre pol minute za njim je skupina z Rogličem, Nibalijem in Rafalom Majko, Polanc in Simon Yates za čelom dirke zaostajata 2 minuti in 20 sekund, obema pa pohajajo moči.  V ospredju je skočil Zakarin.

16:41: karavana je raztrgana na številne skupinice, v vodstvu še vztrajajo Ciccone, Mollema, Zakarin in Ituralde, dobro minuto in pol za njimi pospešujeta Landa in Amador, še 20 sekund za njim je skupiica z Rogličem (že nekaj časa kolesari sam, brez moštvenih pomočnikov) in Vincenzom Nibalijem, rožnata majica (Polanc) pa je še dodatne pol minute zadaj.

16:34: ciljni vzpon je že terja žrtve, Polanc je izgubil pomočnika Contija, ki se je v delu za vodilnega na dirki povsem izčrpal, Rogličeva skupina favoritov je medtem polovila domala vse ubežnike, v zadnjih najbolj strupenih sedmih kilometrih etape bo jasno, kdo ima najmočnejše noge. Polančeva skupina za čelom dirke zaostaja 2 minuti in 20 sekund, a iz nje že skačejo kolesarji z dinamitom v nogah. Mikel Landa je z dvigom tempa dodobra razpotegnil skupino. Do cilja je še dobrih 10 kilometrov.   

16:17: 22 kilometrov pred ciljem, dva kilometra pred pričetkom ciljnega vzpona na Ceresole Reale (Lago Serru) - 2.247 m.n.v. - je skupina s Polancem spet izgubila dobro minuto proti skupini z Rogličem. Ta za vodilnimi na dirki zaostaja dobrih 50 sekund.

15:58: do cilja etape je še 32 kilometrov, skupina z Rogličem in Polancem je po združitvi nekoliko umirila tempo, vodilni ostajajo 46 sekund pred njo.

15:43: dobrih 41 kilometrov do cilja je Polančeva skupina ujela Rogličevo, vodilnim pa so pošle moči in se en za drugim predajajo, slovenska asa do čela dirke loči le še 30 sekund.

15:39: karavana se približuje ciljnemu vzponu, trenutno ima do cilja še 43 kilometrov, Rogličeva skupina za čelom dirke zaostaja le še 43 sekund, Polančeva pa je v spustu in po dolini garala in za vodilnimi zaostaja le še minuto.

15:20: kolesarji se spuščajo s Pian Del Lupa, Roglič zaostaja dobro minuto za vodilnimi, Polanc dobri dve minuti.

15:10: Polanc se muči in je izgubil stik s skupino favoritov (Roglič, Nibali, Yates, Landa, Majka ...), ki se je podala v lov za vodilnimi, pomaga mu moštveni kolega Valerio Conti, katertemu je včeraj vzel rožnato majico vodilnega. Skupina lovcev je zaostanek za vodilnimi zmanjšala na dobro minuto, Polanc zaostaja še dobro minuto več.

15:05: kolesarji se vzpenjajo na Pian Del Lupo (1.405 m.n.v.), iz vodilne skupine odpadajo kolesarji, ki ne zdržijo ostrega tempa, iz glavnine, ki zaostaja nekaj več kot dve minuti, pa se je odcepila skupina z Rogličem in Polancem, ki zdaj zmanjšuje zaostanek za vodilnimi. Napad sta sprožila Lopez in Bilbao iz Astane.

14:50: Kolesarji so že spopadajo z drugim vzponom Pian Del Lupo. Prva skupina ima prednost nekaj več kot dve minuti.


14:18: Po stotih kilometrih je spredaj 26 kolesarjev in imajo nekaj več kot dve minuti prednosti pred drugo skupino. Kmalu jih že čaka drugi vzpon (Pian del Lupo).

13:38: Rožnata majica za vodilno skupino zaostaja več kot tri minute. Zgodil se je tudi padec. Na tleh se je znašel Tao Geoghegan Hart (INS), a so se mu uspeli vsi ostali kolesarji izogniti. Mladi Britanec je končal letošnji Giro.



13:08: Kolesarji so že opravili s prvi vzponom Colle del Lys. Prvi je na vrh prišel Giulio Ciccone (TFS).

13:01: Še dva odstopa. Poslovila sta se Mark Renshaw (TDD) in Giovanni Lonardi (NIP) . Vodilna skupina ima pred rožnato majico prednost 2:12.


12:38: Začel se je prvi vzpon - Colle del Lys. Rožnata majica, v katero je danes oblečen Jan Polanc, je v drugi skupini. Vodilna skupina ima pred njimi 35 sekund prednosti.

12:27: Četverica kolesarjev (Rojas, Guillermoz, De Gendt, Jenseon) je uspela pobegniti za 18 sekund, a so njihov zaostanek kmalu zmanjšali. Skupina z rožnato majico zaostaja 57 sekund.

12:19: Na 30. kilometru so se ustvarile tri skupine.

12:06: Na 15. kilometru je odstopil Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ), ki je leta 2009 zmagal etapo na Giru.

11:44: Kolesarji so na sedmem kilometru in imajo že visoko hitrost. Do zdaj še ni ustvarila skupina ubežnikov.

11:30: Začela se je 13. etapa Dirke po Italiji. S štarta se je pognalo 156 kolesarjev.

Preberite še:

Sportal "Pravi Giro se je šele začel!" Zdaj se bodo vrstili napadi na Primoža Rogliča. #video
Jan Polanc Giro 2019
Sportal Slovenski junak Gira je pred novinarji moral braniti slovensko čast #video
Marko Polanc
Sportal "Jan je tak kolesar, da bo vozil do konca. Kolikor bo lahko."
Ne spreglejte