Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
12. 5. 2024,
17.09

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 12. 5. 2024, 17.09

3 tedne, 2 dneva

Dirka po Italiji, 9. etapa (Avezzano–Neapelj, 214 kilometrov)

Dramatično v zaključku v Neaplju, Pogačar dejaven v ciljnem šprintu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98
Giro 9. etapa | Veliki zmagovalec 9. etape je postal Nizozemec Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) | Foto Reuters

Veliki zmagovalec 9. etape je postal Nizozemec Olav Kooij (Visma | Lease a Bike)

Foto: Reuters

V izjemnem zaključku druge najdaljše etape na Giru je osrednji junak postal Nizozemec Olav Kooij (Visma |Lease a Bike), potem ko je v ciljnem šprintu pokazal največ moči. Vsega nekaj metrov je zmanjkalo, da bi se druge zmage na letošnjem Giru veselil Ekvadorec Jhonatan Narváez, ki je bil prvi nosilec rožnate majice. Njegov zaključni beg se je končal praktično tik pred ciljno črto. Rožnati Tadej Pogačar je bil aktiven v zaključku in moštvenemu kolegu Sebastianu Molanu pripravil lepo izhodišče, iz katerega je prišprintal do tretjega mesta. Pogi si bo zdaj lahko nekoliko odpočil, saj je v ponedeljek na Giru prost dan.

Podrobneje, 9. etapa

Cilj  Kakšen zaključek. Ekvadorcu Jhonatan Narváez (Ineos Grenaiders) je nekaj metrov zmanjkalo do druge zmage na letošnjem Giru, potem ko jo je slavil v uvodni in bil prvi nosilec rožnate majice. Osrednji junak je v ciljnem šprintu postal član Visme | Lease a Bike Olav Kooij. Drugi je bil Jonathan Milan. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v ciljnem šprintu pripravil šprinterjem odličen vlak, zlasti za moštvenega kolega Sebastiana Molana, ki je na koncu osvojil tretje mesto. V ponedeljkov prost dan gre s prednostjo 2:40 pred Danielom Martinezom (BORA - hansgrohe) in 2:58 pred Geraintom Thomasem (Ineos Grenadiers), ki je danes padel, a k sreči brez posledic.

"Težko nam je bilo na Giru, ampak smo iskali pot do etapne zmage," je v pogovoru za Eurosport dejal Kooij: "Ni šlo gladko. Trdo smo morali delati do zaključka. Ekipa me je pripeljala v dobro izhodišče. Vedeli smo, da bo treba improvizirati. V normalnih okoliščinah imamo v Christopheju Laportu osebo, ki te pripelje na pravo mesto. Nimamo ga več na dirki. Znajti smo se morali. To je bil korak, ki sem ga iskal. Veliko sem že zmagal, a sem o tej zmagi sanjal."

Rezultati 9. etape

Results powered by FirstCycling.com

1,3 km do cilja – Prednost Ekvadorva je narasla na 13 sekund.

3 km do cilja Jhonatan Narváez (Ineos Grenaiders) ima približno 9 sekund prednosti, vendar iz ozadja prihajajo ekipe s šprinterji. Tudi Luka Mezgec je med njimi. Tudi rožnati Tadej Pogačar je v ospredju glavnine.

Giro 9. etapa | Foto: 4,9 km do cilja Jhonatan Narváez (Ineos Grenaiders) ima le 6 sekund prednosti.

7 km do cilja – V zaključku zadnjega vzpona želijo številni odskočiti iz glavnine. Vse bolj napeto je.

7,7 km do cilja – Iz glavnine je skočil zmagovalec prve etape Jhonatan Narváez (Ineos Grenaiders), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) je medtem že v glavnini.

8,8 km do cilja – Dvakratni svetovni prvak ima enajst sekund prednosti. Če bo želel zaključiti v stilu, si bo moral v zaključku vzpona prikolesariti večjo prednost.

9,7 km do cilja – Kolesarji so začeli z zadnjim krajšim vzponom v dolžini 3 km, ki ni kategoriziran. Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) poizkuša z novim skokom. Ewen Costiou (Arkéa - B&B Hotels) bo počakal glavnino.

11,7 km do cilja – Le še 10 sekund naskoka. Videti je, da bomo v zaključku spremljali boj šprinterjev. Luka Mezgec danes dela za Caleba Ewana.

13 km do cilja – Prednost je skopnela na 15 sekund. Na čelu glavnine kolesar Alpecin - Deceuninck in Lidl Treka.

17 km do cilja – Ubežnika imata 27 sekund prednosti pred glavnino.

20 km do cilja Ewen Costiou (Arkéa - B&B Hotels) in Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) sta zdaj sama v ospredju in imata nekaj deset metrov prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Glavnina zaostaja 15 sekund.

22,4 km do cilja – Šesterici ubežnikov se je priključil še Ewen Costiou (Arkéa - B&B Hotels). Prednost pred glavnino je 12 sekund. Na čelu glavnine je ekipa Lidl-Trek, ki ima v svojih vrstah Jonathana Millana oblečenega v ciklamno majico – najboljši po točkah.

24,6 km do cilja – Šest kolesarjev je zdaj v ospredju. Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) in Nicola Conci (Alpecin - Deceuninck), Kevin Vermaerke (Team dsm-firmenich PostNL), Lewis Askey (Groupama - FDJ), Mirco Maestri in Andrea Pietrobon (oba Team Polti Kometa). Njihova prednost znaša 16 sekund. Pred kolesarji sta še dva klanca pred ciljem.

26,8 km do cilja – Ubežnika Mirco Maestri in Andrea Pietrobon (oba Team Polti Kometa) sta ujeta. Julian Alaphilippe in Nicola Conci  (Alpecin - Deceuninck) sta ju ujela. V ozadju skušajo še drugi odskočiti iz glavnine.

27 km do cilja Julian Alaphilippe je skočil iz glavnine.

29 km do cilja – Prednost ubežnikov je skopnela na 22 sekund. Na čelu glavnine je ekipa Alpecin - Deceuninck, ki imajo v svojih vrstah šprinterja Kadena Grovesa.

36 km do ciljaFabio Jakobsen je odpadel iz glavnine. Ubežnika sta na vrhu gorskega cilja s prednostjo 54 sekund.

40 km do cilja – Ubežnika sta začela z vzponom na edini gorski cilj Monte di Procida, ki je le IV. kategorije (dolg je 4,1 kilometra s povprečno 3,8-odstotno naklonino, najvišja bo 9-odstotna), a bo od tu naprej do cilja zelo pestro, saj bo sledilo veliko kratkih in strmih vzponov, povrhu vsega pa bodo tudi ceste ozke. Njun naskok znaša 1:04.

47 km do cilja – V glavnini je vse bolj nestrpno. Tempo so pospešili kolesarji Bahrain-Victorious, nemudoma pa so se zganile ekipe, ki imajo v svojih vrstah favorite za skupno zmago na Giru. Tudi pri UAE Emirates so hitro pripeljali rožnatega Tadeja Pogačarja v ospredje in ga ščitijo.

52 km do cilja – Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) je ob pomoči moštvenih kolegov ujel priključek z glavnino, ki za ubežnikoma zaostaja 1:13.

54 km do cilja – Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) po padcu lovi priključek z glavnino. Njegov zaostanek znaša 30 sekund. Medtem je v glavnini prišlo do napada. Takoj so na čelo prišli kolesarji ekipe UAE Emirates, ki imajo v svojih vrstah vodilnega Tadeja Pogačarja.

58 km do cilja – Padec v glavnini. Na tleh sta se znašla Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), tretji v skupnem seštevku, in Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe). Nemec se je držal za komolec, pri Britancu pa ni bilo videti, da bi se poškodoval. Imel pa je težave s kolesom in zdaj z moštvenimi kolegi lovi priključek z glavnino.

59 km do cilja – Vse bližje je nepredvidljiv zaključek 214 km dolge trase. Glavnina nadzoruje ubežnika, ki imata 1:45 prednosti.

82 km do cilja – Nič pretresljivega na trasi. Ubežnika sta še naprej v ospredju, glavnina zaostaja 1:56. Povsem drugače lahko pričakujemo v zaključku.

100 km do cilja – Več kot polovico trase so kolesarji že prevozili. Zdaj jih čaka približno 80 kilometrov vožnje do zaključnega napetega dela, ki se bo začel z edinim gorskim ciljem v etapi – Monte di Procida predstavlja gorski cilj IV. kategorije. Sledilo bo več krajših, a strmih vzponov. Prednost ubežnikov trenutno znaša 1:45.

106 km do cilja – Glavnina je znižala zaostanek na 1:55. Povprečna hitrost znaša 44,9 km/h.

122 km do cilja – Prednost ubežnikov je narasla na 2:56.

136 km do cilja – Ubežnika bežita 77 kilometrov. Najvišjo prednost sta imela 3:44, trenutno pa znaša 2:43. V glavnini se je nekoliko umirilo.

145 km do cilja – Prednost kopni. Zdaj je še 2:35, v pelotonu pa je še naprej pestro.  

149 km do cilja – V glavnini je postalo razburljivo. Kolesarji želijo skočiti v beg. Ubežnika imata 2:50 prednosti.

150 km do cilja Davide Ballerini  (Astana Qazaqstan Team) je skočil iz glavnine, vendar so mu vsi sledili. Prednost ubežnikov je nemudoma padla na 3:10.

151 km do cilja – Prednost je narasla na 3:43. Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck) je mnenja, da gre peloton prepočasi. Poizkusil je spodbuditi preostale ekipe, da bi kolesarili hitreje, vendar so kolesarji mnenja, da je tempo dovolj hiter.

158 km do cilja – Prednost ubežnikov je narasla na 3:03. Povprečna hitrost po dobri uri kolesarjenja je 48,2 km/h.

167 km do cilja  Na čelu glavnine je ekipa Alpecin - Deceuninck, ki ima v svojih vrstah šprinterja Kadena Grovesa. Med favoriti v vrstah šprinterjev so še Jonathan Milan (Lidl-Trek), zmagovalec četrte etape, Tim Merlier (Soudal–Quick-Step), zmagovalec tretje, Fabio Jakobsen (DSM-Firmenich PostNL), če ne bo zanj pretežak zaključek pred prihodom v Neapelj, Fernando Gaviria (Movistar), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) in Caleb Ewan (Jayco-Alula). Bi pa lahko na svoj račun prišel tudi njegov moštveni kolega Luka Mezgec, ki se kot šprinter zna peljati v klanec – v zaključku namreč ne manjka krajših, a strmih klancev.

"Zaključek je drugačen od lanskega. V zadnji uri pričakujem velik boj in nekaj se bo zgodilo. Upam, da bomo prišli do ciljnega šprinta," je pred etapo dejal Groves.

176 km do cilja – Ekipe, ki jih zanima današnji dnevni uspeh – zlasti šprinterske –, narekujejo tempo v glavnini. Ubežnika sta na varni razdalji in imata 2:17 naskoka.

196 km do cilja – Ubežnika imata 1:30 prednosti. Manueleja Tarozzija (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè) ni več med kolesarji v glavnini in je končal dirko.

200 km do cilja – V begu sta Italijana Mirco Maestri (Team Polti Kometa) in Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa). Njuna prednost znaša 1:15.

12.20 –  "Moj nos je nekoliko zamašen, zaradi alergije ali nečesa, a me ne moti toliko. Mislim, da bo ok," je povedal Tadej Pogačar, Jan Tratnik pa je podal stanje na svojem zdravstvenem kartonu: "Po makadamski etapi sem zbolel. Ni bilo resno, vendar sem imel težave z grlom in nosom. Nadležno je bilo. Zdaj sem na 99 % zdravja, zato bi se rad v miru do konca pozdravil. Naslednja dva tedna bosta zares težka. Upam, da bo danes miren dan."

 12.15 – Deveta etapa Dirke po Italiji se je začela. V rožnati majici vodilnega vodi Tadej Pogačar, ki ima v skupnem seštevku pred Danielom Martinezom 2:40 prednosti, tretji Geraint Thomas pa zaostaja 2:58.

12.00 – Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Danes čaka rožnatega Tadeja Pogačarja in preostale kolesarje druga najdaljša etapa na Giru. Dolga bo 214 kilometrov, končala pa se bo v Neaplju. Prav na zaključek opozarja slovenski kolesarski šampion.

Aleksej Lucenko (Astana) ni štartal na 9. etapi. Po besedah njegove ekipe naj bi bil v zadnjih dneh bolan.

Skupni vrstni red pred deveto etapo:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)            28:14:42
  2. Daniel Martinez (Kol/BORA - hansgrohe)    +      2:40
  3. Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers)           2:58
  4. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2r)             3:39
  5. Cian Uijtdebroeks (Bel/Visma Lease a bike)     4:02
  6. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous)         4:23
  7. Lorento Fortunato (Ita/Astana)                 5:15
  8. Einer Rubio (Kol/Movistar)                     5:28
  9. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)         5:30
 10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)               5:53
...
 51. Jan Tratnik (Slo/Visma Lease a bike)          41:02
 83. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)              1:07:02
118. Luka Mezgec (Slo/Jayco Alula)               1:28:51

Prvi teden Gira, ki je bil po slovenskem okusu zaradi odličnih predstav Tadeja Pogačarja, ki je prepričljivo vodilni, se bo končal z drugo najdaljšo etapo letošnje tritedenske italijanske kolesarske pentlje. Na papirju je še ena etapa za šprinterje, vendar je v zadnjih 35 kilometrih nekaj krajših vzponov, ki bi lahko pripeljali do nepredvidljivega zaključka.

V prvih 180 kilometrih bosta sicer dva nekategorizirana klanca, ki pa ne bosta vplivala na končni razplet dneva. Zato pa bo povsem drugače v zaključku, ko se bodo približevali obali Tirenskega morja, kjer bodo v zadnjih 35 kilometrih prevozili 1.300 višinskih metrov.

Gorski cilj IV. kategorije Monte di Procida bo prvi vzpon v zaključku, sledili bodo še številni krajši, ki pa bodo imeli strme naklone. Povrhu vsega bodo svojo vlogo odigrale ozke ceste, kar bi lahko privedlo do nervoznega dirkanja vse do daljšega spusta do Neaplja, kjer bodo sledili trije kilometri vožnje po ravnem.

Vodilni Pogačar si želi, da bi imeli kandidati za skupno zmago miren dan, a hkrati opozarja: "Upam, da bo lažji dan. Zadnjih 50 kilometrov je nepredvidljivih, lahko bo nervozno. Osredotočeni bomo morali biti do konca dneva."

V skupnem seštevku ima pred drugouvrščenim Danielom Martinezom (BORA - hansgrohe) 2:40 prednosti, tretji Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) zaostaja 2:58. 

Naslednji test za najboljše v skupni razvrstitvi bo sledil v torek, ko se etapa konča s ciljnim vzponom na Cusano Mutri (17,9 kilometra dolg klanec s povprečno 5,6-odstotno naklonino – največ se bo cesta dvignila za deset odstotkov).

Skupni vrstni red pred deveto etapo:

  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)            28:14:42
  2. Daniel Martinez (Kol/BORA - hansgrohe)    +      2:40
  3. Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers)           2:58
  4. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2r)             3:39
  5. Cian Uijtdebroeks (Bel/Visma Lease a bike)     4:02
  6. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous)         4:23
  7. Lorento Fortunato (Ita/Astana)                 5:15
  8. Einer Rubio (Kol/Movistar)                     5:28
  9. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadiers)         5:30
 10. Jan Hirt (Češ/Soudal Quick-Step)               5:53
...
 51. Jan Tratnik (Slo/Visma Lease a bike)          41:02
 83. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)              1:07:02
118. Luka Mezgec (Slo/Jayco Alula)               1:28:51

Tadej Pogačar
Sportal Nova bravura Tadeja Pogačarja, ki na Giru vozi svojo dirko #video
Tadej Pogačar
Sportal Tadeja Pogačarja med etapo na Giru prepričali, naj gre po zmago
Primož Roglič Remco Evenepoel
Sportal Bo Remco Evenepoel optimalno pripravljen za Tour? To pravi njegov šef ...

 

Ne spreglejte