Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2024,
17.18

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 17. 5. 2024, 17.18

2 tedna

Dirka po Italiji, Riccione–Cento, 179 km

Nova zmaga sprinterskega kralja Milana, Pogačar preživel relativno miren dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98
Jonathan Milan, Giro 2024 | Jonathan Milan se je veselil še tretje etapne zmage na letošnjem Giru.  | Foto Reuters

Jonathan Milan se je veselil še tretje etapne zmage na letošnjem Giru.

Foto: Reuters

Zmagovalec 13. etape 107. Dirke po Italiji je italijanski sprinterski as Jonathan Milan (Lidl – Trek). Vodilni na dirki Tadej Pogačar (UAE Emirates) je preživel dokaj miren dan in brez težav ubranil veliko prednost v skupnem seštevku. V cilj 179-kilometrov dolge etape med krajema Riccione in Cento je Slovenec prišel v glavnini, prav tako tudi preostali favoriti za skupno zmago, zato v  skupnem seštevku ni prišlo do premikov. 

Za Jonathana Milana je to ob tretji zmagi na letošnji italijanski pentlji 11. zmaga v karieri. Milan je bil najboljši še v četrti in 11. etapi letošnje dirke.

Luka Mezgec, ki bi moral danes v sprintu pomagati Calebu Ewanu, a je Avstralec v zaključku izgubil stik s sprinterskim vlakom moštva Jayco AlUla, je bil danes na najboljši Slovenec, v cilj je pripeljal na 17. mestu. Tadej Pogačar je bil 20. Oba sta ciljno črto prečkala v glavnini v času zmagovalca.

Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), ki je 62 kilometrov pred ciljem, ko se je zaradi bočnega vetra glavnina raztrgala na dva dela, je obtičal v drugi skupini, pa se nato moral močno potruditi, da je ujel priključek, je bil danes 114. z minuto in osmimi sekundami zaostanka za zmagovalcem, Domen Novak, ki je s kolegi iz UAE Emirates skozi dan pomagal varovati kapetana Pogačarja, je bil 144. (+ 2:10).

V skupnem seštevku vodilni Pogačar ostaja 2:40 pred Kolumbijcem Danijem Martinezom (BORA – hansgrohe) in 2:56 pred Valižanom Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). Tratnik je 41. (+ 51:00), Novak 76. (+ 1;36:41) in Mezgec 103. (+ 2;07:15).

Pogačar je bil v drugem tednu dirke umirjen in zadržan, varčeval je z močmi za odločilnih zadnjih osem etap dirke. Že jutri ga čaka nova zahtevna preizkušnja, drugi posamični kronometer dirke, na 31,2 kilometra dolgi trasi med krajem Castiglione delle Stiviere in Desenzano del Garda. Gorenjec je na kronometru v sedmi etapi zmagal, a si je odločilno prednost pred Italijanom Filippom Ganno (Ineos Grenadiers) privozil šele na zaključnem klancu, v soboto bo trasa povsem ravninska in s tem bolj po meri nekaterim Pogačarjevim konkurentom.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, potek 13. etape:

Cilj: Lidl – Trek je pripravil imenitno izhodišče Jonahanu Milanu za novo zmago! Drugo mesto je danes zasedel Poljak Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), tretje pa Nemec Phil Bauhaus (Bahrain – Victorious). Mezgečeva Jayco AlUla je v zaključku izgubila stik s svojim sprinterskim adutom Calebom Ewanom, ki je obtičal pregloboko v glavnini.

3 km do cilja - V ospredje so se prebili sprinterski vlaki Soudal – Quick Stepa, Alpecin – Deceunincka, Lidl – Treka. Jayco AlUle ...

4 km do cilja - Ineos spet pospešuje, Pogačarjevi sledijo, glavnina je močno razpotegnjena. Kolesarji so v mestu, na tehničnem delu trase s številnimi ovinki. 

6 km do cilja - Glavnina je nagnetena čez celotno širino cestišča, poleg sprinterskih ekip sta na čelu tudi moštvi UAE Emitares Tadeja Pogačarja in Ineos Grenadiers Gerainta Thomasa. BORA – hansgrohe Danija Martineza je malce za čelom dirke. 

9 km do cilja - Ujet je tudi zadnji ubežnik De Pooter, na čelu glavnine se gnetejo sprinterska moštva, tudi Lidl – Trek Jonathana Milana, Pogačarjev UAE Emirates je izrinjen malce nazaj, a je slovenski as dobro varovan, v pozi na levi strani v prvem delu skupine. 

14 km do cilja -  Italijan Martin Marcellusi (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè) je spet v glavnini, v vodstvu tako vztraja le še Dries De Pooter (Intermarche - Wanty), Belgijec pa ima le 17 sekund prednosti. Glavnina je sicer po padcu spet strnjena, nihče pa ni odstopil z dirke. 

20 km do cilja - Ko je že kazalo, da se je dogajanje umirilo, je v glavnini prišlo do množičnega padca. Skupina je spet raztrgana na dva dela. Pogačar je na varnem v ospredju. 

Na tleh so pristali Američan Will Barta (Movistar), Španec Ruben Fernandez (Cofidis), Francoz Ewen Costiou (Arkea – B&B Hotels), Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), Nizozemec David Dekker (Arkea – B&B Hotels), Italijan Mattia Bais (Polti Kometa). Še nekaj kolesarjev je ustalo ujetih za padlimi. Spet poteka lov med skupinami, medtem pa je prednost vodilne dvoje padla na 20 sekund.

22 km do cilja - Vajeti etape so spet prevzela sprinterska moštva, na čelu glavnine so tako kolesarji ekip Alpecin – Deceuninck in Soudal – Quick Step, člani UAE Emirates varujejo rožnatega Tadeja Pogačarja in ga držijo tik za čelom glavnine. Ubežnika kolesarita 33 sekund pred zasledovalci.  

29 km do cilja - Zdaj sta se v vodstvo odpeljala Belgijec Dries De Pooter (Intermarche - Wanty) in Italijan Martin Marcellusi (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè). Vozita dobrih 20 sekund pred glavnino.

38 km do cilja - V glavnini so zdaj spet vsi kolesarji. Nekateri sprinterji, predvsem nosilec Jonathan Milan in njegovi pomočniki v ekipi Lidl – Trek so v zadnjih 24 kilometrih porabili nekaj moči. Kmalu bo jasno, kako bo to vplivalo na razplet današnje etape. 

44 km do cilja - Skupina s Tratnikom in Milanom je z veliko truda le ujela vodilno s Pogačarjem, nekaj žrtev nepričakovano pestrega dogajanja je zaostalo, med temi so tudi Attila Valter, Mikkel Bjerg, Simone Velasco in Domenico Pozzovivo.  

49 km do cilja - Druga skupina, v kateri je obtičal tudi Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike), se trudi ujeti priključek, v hudem tempu je tudi ta razpadla. Zdaj so na cesti tri večje skupine kolesarjev, vodilna ima 14 sekund prednosti pred drugo. 

53 km do cilja - Skupina z rožnato majico je ujela ubežnike. V prvi skupini sta tudi Luka Mezgec in Cadel Ewan (JAyco AlUla) ter še nekaj sprinterjev, ti so motivirani, da ostanejo pred drugim delom glavnine, v katerem je Jonathan Milan. A razlika med skupina kopni. 

62 km do cilja - Moštvo Ineos Grenadiers je s presenetljivim pospeševanjem v malce močnejšem vetru raztrgalo glavnino na dva dela in se vodilni trojici hitro približalo na minuto zaostanka. Favoriti so večinoma ostali v prvi skupini glavnine, tudi Tadej Pogačar je tam, je pa v drugi skupini obtičal glavni favorit za današnjo zmago, italijanski sprinter Jonathan Milan (Lidl – Trek).

66 km do ciljaAndrea Pietrobon (Polti Kometa) je dobil leteči cilj v Conseliceju, moštva favoritov so nekoliko umirila tempo v glavnini, ki zdaj spet zaostaja drobec več kot dve minuti za ubežno trojico.

75 km do cilja - V ospredje glavnine so se prebile ekipe favoritov, tudi UAE Emirates s Tadejem Pogačarjem, veter se je nekoliko okrepil, favoriti pazijo, da ne bi obtičali v kakšni skupini v ozadju, če se glavnina slučajno raztrga ali pa če pride do kakšnega padca. Na čelo so se postavila moštva UAE Emirates, BORA – hansgrohe, Ineos Grenadiers ... Vodilna trojica ima še 1:24 prednosti pred zasledovalci. 

Kolesarji so se zapeljali mimo slavnega dirkališča v Imoli, kjer bo v nedeljo dirka formule ena za veliko nagrado Emilie Romagne. Prav na tem dirkališču se je pred 30 leti smrtno ponesrečil legendarni brazilski dirkač Ayrton Senna.

Ayrton Senna 30 let Imola
Sportal Prizori iz Imole in groba vam bodo orosili oči #foto #video

84 km do cilja - Drugi leteči cilj dneva v Lugu je dobil Manuele Tarozzi (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè) in si poleg 12 točk prislužil še tri bonifikacijske sekunde. Te sta dobila še preostala ubežnika, medtem ko so v glavnini sprinterji lovili le točke. Tokrat je bil iz glavnine najhitrejši Avstralec Kaden Groves (Alpecin – Deceuninck), saj Jonathan Milan (Lidl – Trek) sploh ni sprintal, to je pri Italijanu na tem Giru že kar običaj, s tem varčuje moči za ciljni najpomembnejši sprint dneva v cilju etape. Vodilna trojica ima zdaj še 1:23 prednosti pred glavnino.

Izidi letečega cilja, Lugo:
1. Tarozzi 12 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Tonelli 8/2
3. Pietrobon 6/1
4. Groves 5
5. Fiorelli 4
6. Planckaert 3
7. Biermans 2
8. Foss 1

V seštevku najboljšega po točkah na Giru Milan (234) udobno vodi pred Grovesom (174), tretjega Merlierja (92) pa že ogroža Italijan Filippo Fiorelli (86). Največ točk je danes na voljo v cilju, kjer bo zmagovalec pobral 50 točk, drugi 35, tretji 25, četrti 18 …

114 km do cilja - Kolesarji so opravili s prvim letečim ciljem v etapi, v Villanovi so si ubežniki razdelili največje število točk, Pietrobon jih je pobral 12. V glavnini pa sta sprinterske vlake vzpostavili ekipi Alpecin – Deceuninck in Lidl – Trek za svoja aduta Kadena Grovesa in Jonathana Milana, sprint je dobil italijanski nosilec ciklamne majice. Prednost ubežne trojice ostaja malo pod dvema minutama.

Izidi letečega cilja, Villanova:
1. Pietrobon 12 točk
2. Tonelli 8
3. Tarozzi 6
4. Milan 5
5. Fiorelli 4
6. Groves 3
7. Consonno 2
8. Planckaert 1

120 km do cilja - Prednost ubežne trojice je padla pod dve minuti. 

137 km do cilja - Sprinterske ekipe nadzorujejo dogajanje, na čelu glavnine se izmenjujeta moštvi Alpecin – Deceuninck in Soudal – Quick Step ter vzdržujeta slabe tri minute razlike do trojice ubežnikov, Italijanov Andree Pietrobona (Polti Kometa), Manuela Tarozzija in Alessandra Tonellija (oba VF Group – Bardiani CSF – Faizane). Favoriti za skupno zamgo na dirki za zdaj preživljajo povsem miren dan, kar je bila tudi želja vodilnega Tadeja Pogačarja.

Tadej Pogačar: Upam na miren dan
"Upamo na lahek dan, saj se jutri Giro začenja zares s kronometrom in nadaljnjimi brutalnimi etapami, česar se veselim. Danes pa naj bo mirno, čeprav je etapa ravna kot palačinka in bo nekaj vetra, zato utegne biti vseeno nekaj stresa. Molanu (kolumbijskemu sprinterju v UAE Emirates Juanu Sebastianu, op. p.) bom pomagal, če se bo ponudila priložnost, če pa bo prenevarno, se bom umaknil in zaščitil. Bomo videli, je pa res, da je za sprinterje to ena zadnjih priložnosti, finale bo zelo hiter," je pred etapo povedal nosilec rožnate majice Tadej Pogačar. Danes kolesari v rožnatem enodelnem dresu. "Organizator želi, da nosim tega, mi pa danes, ko je ravno, povsem ustreza. Z dresom lahko vseeno privarčuješ nekaj več energije kot z majico, ki bi opletala v vetru," je v smehu za Eurosport razlagal slovenski as.  

157 km do cilja - Dirka poteka mirno, v ospredju glavnine se počasi zbirajo ekipe sprinterskih moštev, povsem na čelu so kolesarji Alpecin – Deceunincka, prednost vodilne trojice pa je padla pod tri minute in zdaj znaša 2:48.

Luka Mezgec: Morali bomo brati skupino, videti, kdo je močan
"Danes je zaključek malce bolj tehničen kot v prejšnjih sprinterskih etapah, imamo nekaj ovinkov med dvema in enim kilometrom do cilja, tam bo pomembno biti v ospredju. Sprinterja pa bo treba v dober položaj spraviti že prej, kakšnih pet kilometrov pred ciljem, ko pridemo v mesto in med ostre ovinke. Če bi bil tam predaleč zadaj, bi se moral boriti za pozicijo, kar mu odvzame nekaj ostrine. Imamo Michaela Hepburna, ki bi nas moral pripeljati v ospredje pet kilometrov pred ciljem, to pomeni med dvajsetimi najboljšimi, skozi naslednji tehnični del čez most gremo z Maxom (Walscheidom, op. p.), nato pa bomo morali brati skupino, videti, kdo je močan, upam pa, da bom lahko jaz Caleba (Ewana, op. p.) nato spravil v dober končni položaj. Nekaj let nismo dirkali skupaj in prvi sprinti na grand tourih so vedno malce zmedeni, mučili smo se, ampak nazadnje pred dvema dnevoma smo bili dobri. Upam, da bo danes še boljše," je za Eurosport pred etapo pričakovanja razkril Luka Mezgec, ki bo danes eden ključnih pomočnikov avstralskega sprinterja Caleba Ewana pri Jayco AlUli.

Danes ni bilo nobenega odstopa, čeprav so iz nekaterih ekip poročali o blažjih obolenjih in manjših poškodbah številnih kolesarjev. Do zdaj je z dirke odstopilo 22 kolesarjev, včeraj zadnji, nizozemski sprinterski as Fabio Jakobsen.

167 km do cilja - Na čelo glavnine sta svoja kolesarja poslali ekipi Soudal – QuickStep in Lidl – Trek, tempo glavnine je malce narasel, zdaj se je razlika do ubežne trojice ustalila okoli treh minut in 15 sekund. 

172 km do cilja - Trojica ubežnikov ima zdaj že tri minute prednosti pred glavnino, v tej je še povsem mirno, nobena ekipa se še ni zares postavila na čelo, da bi prevzela nadzor. Z vremenom imajo kolesarji spet srečo. Startali so pri 23 stopinjah Celzija, v suhem, pretežno jasnem vremenu. 

178 km do cilja - Takoj po uradnem startu se je v beg pognala trojica kolesarjev, glavnina pa na njihov napad ni odreagirala. Italijani, Andrea Pietrobon (Polti Kometa), Manuele Tarozzi in Alessandro Tonelli (oba VF Group – Bardiani CSF – Faizane) so hitro pridobili minuto prednosti.  

Start: Zaprto vožnjo so kolesarji odpeljali ležerno, kilometer nič so dosegli z nekaj zamude, ob 13.15 in 13. etapa 107. Gira se je začela zares. Morda za nekaj drame poskrbi veter, če kolesarje v etapi preseneti z boka, lahko poskrbi tudi za t. i. ešalone. 

Dobrodošli, ljubitelji kolesarstva! Danes spremljamo najbolj ravninsko etapo letošnjega Gira, kolesarje na 179-kilometrski poti od Riccioneja do Centa čaka vsega 150 višinskih metrov. Na delu danes pričakujemo predvsem sprinterje, ki bi se morali pomeriti za etapno zmago in njihove ekipe, ki bi morale nadzorovati dogajanje skozi dan.

Ciklamno majico najboljšega po točkah brani Italijan Jonathan Milan (Lidl – Trek). Ta ima na računu 229 točk, drugi je Avstralec Kaden Groves (Alpecin – Deceuninck) s 166 točkami, tretji, Belgijec Tim Merlier (Soudal – QuickStep) jih ima 92.

Pred etapo

Tradicionalna ravninska etapa, kjer na trasi ne bo nikakršnega vrhunca. Na tej ni niti enega gorskega cilja. Ravna kot palačinka je pot od Riccioneja do majhnega mesta Centa, ki bi lahko priredilo veliko zabavo.

Popolnoma ravninska trasa v 13. etapi. | Foto: Popolnoma ravninska trasa v 13. etapi.

Vsako leto med petimi nedeljami pred postom gosti karneval, enega najbolj znanih in najstarejših v Evropi. Množice domačinov in turistov z vsega sveta se zgrinjajo v mestno središče, da bi si ogledale pisano parado, od velikih papirnatih figur do godb na pihala in plesalcev v kostumih. Od 90. let prejšnjega stoletja je dogodek postal še živahnejši, saj so ga pobratili s karnevalom v Riu de Janeiru, kar je dodalo praznovanju samba plesalce in bobnarje.

Tadej Pogačar z dobro prednostjo pred pomembnim koncem tedna

V soboto in nedeljo bodo kandidati za skupno zmago na Dirki po Italiji spet prišli na svoj račun. V soboto jih najprej čaka drugi posamični kronometer, ki bo praktično povsem ravninski, v nedeljo pa izjemno težka gorska preizkušnja s ciljem v Livignu – na cestah, kjer se Tadej Pogačar dobro počuti.

Slovenski šampion ima odlično izhodišče. Najbližji zasledovalec Daniel Martinez (BORA - hansgrohe) zaostaja 2:40, tretji Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) 3:56.

Skupni vrstni red

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 45:22:35
2. Daniel Martinez (Kol/Bora-hansgrohe) + 2:40
3. Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers) 2:56
4. Ben O'Connorr (Avs/Decathlon AG2r) 3:39
5. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain-Victorous) 4:27
6. Romain Bardet Fra/dsm-firmenich PostNL) 4:57
7. Lorento Fortunato (Ita/Astana) 5:19
8. Filippo Zana (Ita/Jayco AlUla) 5:23
9. Einer Rubio (Kol/Movistar) 5:28
10. Thymen Arensman (Niz/Ineos Grenadeiers) 5:52

Tokrat bodo imeli karneval sprinterji, ki bodo imeli eno zadnjih priložnosti za etapni uspeh, saj bodo v nadaljevanju Gira bolj v ospredju favoriti za skupno zmago.

Glede na ravno traso bodo pomembni zadnji kilometri, ki niso brez zapletov. Ciljna ravnina je tik za vogalom Piazze Guercino, kjer poteka karneval, in je dolga le nekaj sto metrov. Zato bo boj za položaje pri krožišču in 90-stopinjskem desnem ovinku, ki vodi na ciljno ravnino, intenziven. Nekaj ostrih ovinkov sledi v zadnjem kilometru, ko dirka doseže mestno središče. Tehnično zahtevno bo, kolesarji pa bodo morali biti pozorni še na rahel vzpon do oznake dva kilometra pred ciljem, ko bodo prečkali most čez reko Reno. Jonathan Milan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Favoriti? Jonathan Milan (Lidl-Trek), ki ima v lasti ciklamno majico, ima zdaj dve etapni zmagi na Giru. Zdi se, da je v hitrih zaključkih na letošnji izvedbi tritedenske italijanske pentlje nepremagljiv. Tim Merlier (Soudal-Quick-Step) je lačen zmage in bi se po številu rad izenačil z Milanom.

Naslednji v vrsti je Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Dvakrat je dosegel drugo mesto, vendar ne bo zadovoljen, dokler ne stopi na najvišjo stopničko. Milan in Merlier sta očitno edina kolesarja, ki ga ustavljata pri doseganju tega. Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates) je bil videti močan in dobro postavljen v 11. etapi, a ga je blokiral Merlier.

A so sprinti vselej nepredvidljivi in tudi v zaključku v Centu se lahko zgodi kaj nepredvidljivega.

Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Izjemna vožnja dvakratnega svetovnega prvaka, Pogačar prestal vse pasti
Julian Alaphilippe
Sportal Velik poklon Tadeja Pogačarja
Ne spreglejte