Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
17.47

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Torek, 12. 9. 2023, 17.47

7 mesecev, 2 tedna

Dirka po Španiji, 16. etapa (Liencres–Bejes) 120,5 km

Vingegaard znova pokazal mišice, Roglič zdrsnil v skupnem seštevku dirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85
Jonas Vingegaard, Vuelta | Jonas Vingegaard je zmagovalec 16. etape Dirke po Španiji in je vse bližje rdeči majici.  | Foto Guliverimage

Jonas Vingegaard je zmagovalec 16. etape Dirke po Španiji in je vse bližje rdeči majici.

Foto: Guliverimage

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji Jonas Vingegaard je bil najmočnejši tudi v 16. etapi španske Vuelte! Silovito je pospešil na zaključnem klancu in šokiral konkurenco. Sepp Kuss ostaja v rdeči majici vodilnega, a njegova prednost pred zdaj drugouvrščenim Dancem znaša samo še 29 sekund. Primož Roglič je ciljno črto z več kot minuto zaostanka prečkal kot osmi in je zdaj v skupnem seštevku zdrsnil na tretje mesto.

Jonas Vingegaard je etapni zmagi v 13. etapi španske Vuelte dodal še zmago v 16. etapi. Ko je napadel takoj po začetku zadnjega vzpona na Bejes (4,8 km/8,8 %), nihče od tekmecev ni imel odgovora. To je 27. zmaga v njegovi karieri in 15. v tej sezoni. Vingegaard je v skupnem seštevku napredoval na 2. mesto in za vodilnim Seppom Kussom zaostaja samo še 29 sekund, medtem ko je Primož Roglič zdrsnil na tretje. Za zmagovalcem etape je zaostal kar minuto (1:01 minute), v skupnem seštevku pa je njegov zaostanek 1:33 minute. Roglič najprej ni sledil moštvenemu kolegu Vingegaardu, nato pa je tudi sam napadel, a se tekmecev ni otresel.

Sepp Kuss ima pred moštvenim kolegom samo še 29 sekund prednosti.  | Foto: Guliverimage Sepp Kuss ima pred moštvenim kolegom samo še 29 sekund prednosti. Foto: Guliverimage


Vrstni red v 16. etapi Dirke po Španiji:
1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
2. Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates), +43
3. Wout Poels (Bahrain Victorious), +49
4. Michael Storer (Groupama-FDJ), +55
5. Juan Ayuso (UAE Team Emirates), +1:01
...

8. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +1:01
66. Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) +8:48

68. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) +9:06
130. Domen Novak (UAE Team Emirates) +13:36


Zmagal za najboljšega prijatelja

Vingegaard je zmago posvetil moštvenemu kolegu Nathanu Van Hooydoncku, ki se je danes zjutraj huje poškodoval v prometni nesreči v domačem Kalmhoutu severno od Antwerpna. Po zadnjih podatkih je že pri zavesti in nima možganskih poškodb. Informacija je izjemno razveselila tudi Vingegaarda. "Zjutraj smo dobili grozne novice in želel sem si zmagati za svojega najboljšega prijatelja. K sreči so zadnje novice o njegovem zdravstvenem stanju boljše, kar je zame in ekipo veliko olajšanje. Upam, da bo kmalu okreval."

Glede napovedi za jutrišnjo etapo s ciljem na mogočni Angliru je bil bolj zadržan. "Ne vem, kaj bo jutri, zdaj si samo želim uživati v trenutku in ne razmišljati o tem," je v izjavi za organizatorja povedal izmučeni Vingegaard.

Results powered by FirstCycling.com

16. etapa Dirke po Španiji, podrobneje

12 | Foto:

Cilj! Vingegaard dokazal, da je tudi danes najmočnejši! Primož Roglič je ciljno črto z minuto in sekundo zaostanka prečkal kot osmi in je v skupnem seštevku dirke zdrsnil na 3. mesto. Sepp Kuss ostaja v rdeči majici vodilnega, a pred Dancem vodi le še za 29 sekund. 

Km do cilja: Roglič je silovito pospešil! Bo ubranil 2. mesto v skupni razvrstitvi? Kuss zaostaja ... 

1.6 km do cilja:  Se Vingegaard, dvakratni zmagovalec Toura, pelje svoji drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti naproti? Skupina z rdečo majico zaostaja že minuto in deset sekund. 

4 km do cilja: Jonas Vingegaard je napadel in se odpeljal mimo Madžara! Nihče nima odgovora. V ozadju mu sledi Finn Fisher-Black iz ekipe UAE Team Emirates. Primož Roglič je v skupini s Seppom Kussom, ki zaostaja okoli 25 sekund.

5 km do cilja: Kolesarji Jumbo-Visme pripravljajo teren za novo etapno zmago! Madžarski prvak Attila Valter narekuje oster tempo. Tik za njim se vozita Jonas Vingegaard in Primož Roglič, med njima pa je vodilni na dirki Sepp Kuss. 

10 km do cilja: Bega je konec, ciljni vzpon pa vse bližje. Med najbolj aktivnimi so kolesarji BORA-hansgrohe, Movistarja in Jumba-Visme. 

11 km do cilja: Zaključek je vse bližje! Ciljni vzpon II. kategorije na Bejes je dolg le 4,8 kilometra, a ne bo lahek, saj je povprečna naklonina 8,8 odstotka. Pričakujemo lahko eksploziven zaključek. Povprečni naklon nekoliko zamegli dejansko sliko težavnosti vzpona, saj se na približno polovici cesta celo nekoliko zravna, težek pa je zaključek, v katerem se naklon poveča na 14 in tudi 15 odstotkov.

19 km do cilja: Padec 39-letnega španskega kolesarja Luisa Leona Sancheza (Astana Qazaqstan), ki je včeraj napovedal, da se bo s koncem te sezone poslovil od profesionalnega kolesarstva. Glavnina s favoriti vse bližje ubežni četverici. Spet dežuje!  

20 km do cilja: Tudi Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step) ima dovolj in bo počakal na glavnino. Na begu so zdaj samo še štirje kolesarji, njihova prednost pa je upadla na pol minute, kar najverjetneje ne bo dovolj za etapno zmago. Vse bližje smo strmem zaključku, ki predstavlja idealen teren za eksplozivnega Primoža Rogliča. 

27 km do cilja: Avstralec Kaden Graves (Alpecin Deceuninck) je dosegel svoj cilj! Prvi je prečkal leteči cilj v Unqueri in pobral maksimalno število točk, v boju za zeleno majico pa svojo prednost povečal za dodatnih 20 točk. Po opravljeni nalogi je upočasnil in bo počakal na glavnino, kjer Jumbo-Visma narekuje oster tempo. Na čelu dirke je zdaj samo še pet kolesarjev, ki bodo močno pogrešali dodaten par nog za složno menjavo na vetru. Po dveh urah vožnje je povprečna hitrost 47.1 kilometrov na uro.

Leteči cilj, Unquera
1. Kaden Groves (Alpecin Deceuninck) 20 točk, 6 bonifikacijskih sekund
2. Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) 17 točk, 4 bonifikacijske sekunde
3. Max Poole (DSM-Firmenich) 15 točk, 2 bonifikacijski sekundi
4. Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA) 13 točk
5. Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step) 10 točk

36 km do cilja: Kolesarja ekipe Jumbo-Visma Robert Gesink in Dylan van Baarle (Jumbo-Visma) sta zadolžena za nadziranje ubežne skupine, ki ima že minuto in 13 sekund naskoka. Oba sta v mlajših letih že zmagala na dirkah v Cantabrii, kjer danes poteka Vuelta. Gesink je leta 2006 dobil dirko Circuito Montanes, Van Baarle pa je leta 2010 zmagal v etapi dirke Vuelta al Besaya. 

38 km do cilja: Kolesarji Jumbo-Visme so močno pospešili in prepolovili glavnino. Si želijo etapne zmage, s katero bi se na poseben način poklonili svojemu moštvenemu kolegu Nathanu Van Hooydoncku, ki je bil danes zjutraj udeležen v hudi prometni nesreči in je trenutno v umetni komi?

49 km do cilja: Ubežni skupini, ki zdaj šteje šest kolesarjev (Mattia Cattaneo iz Soudal Quick-Step, nosilec zelene majice Kaden Groves iz ekipe Alpecin-Deceuninck, Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Max Poole (DSM-Firmenich) in Joel Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA), se je pridružil še Julius van den Berg, kolesar ekipe EF Education-EasyPost. Še nekaj več kot 20 kilometrov do letečega cilja .. 

60 km do cilja: Nove kombinacije na čelu dirke! 

65 km do cilja: Z napadom ponovno poskuša Francoz Romain Bardet (Team dsm - firmenich), pridružil se mu je še Mattia Catteneo, moštveni kolega Remca Evenepoela (Soudal - Quick Step), a ju je glavnina kmalu ujela.

78 km do cilja: Glavnina je ujela ubežno skupino in spet gre vse od začetka. 

83 km do cilja: Prednost ubežne skupine 10 kolesarjev, v kateri sta tudi Romain Bardet in nosilec zelene majice Kaden Groves, je skopnela na 13 sekund. Na čelu glavnine se menjavajo Geraint Thomas, Omar Fraile in Filippo Ganna.

95 km do cilja: Ubežna skupina vztraja pri ostrem tempu, nihče si ne želi, da bi jih ujela glavnina, ali da bi se še kdo od tekmecev preselil v skupino na čelu dirke, a tudi glavnina, še posebej Ineos si želi svoje priložnosti. Prednost počasi kopni, zdaj znaša le še 25 sekund. 

108 km do cilja: V ospredju se je vzpostavila ubežna skupina, v kateri je kar 10 kolesarjev, tudi Francoz Romain Bardet, ki je v soboto večji del dneva preživel v begu s poznejšim zmagovalcem etape Remcom Evenepoelom, in nosilec zelene majice Kaden Groves. Skupina ima pred glavnino, kjer tempo narekujejo kolesarji ekipe Ineos Grenadiers, ki v ubežni skupini nima svojega kolesarja, si pa tega želi, že več kot 40 sekund prednosti. Pri lovljenja ubežne skupine jim pomagajo kolesarji ekipe Intermarché-Circus-Wanty, ki ima po zaslugi Ruija Coste na svojem računu že eno etapno zmago na letošnji Vuelti.  

Kolesarji v ubežni skupini: Romain Bardet in Max Poole (DSM-Firmenich), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Andreas Kron (Lotto Dstny), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Paul Lapeira (AG2R Citroën) in Matteo Sobrero (Team Jayco-AlUla).

14.47 : Pozdravljeni! V obalnem mestu Liencres Playa se je na kilometru 0 začela 16. etapa Dirke po Španiji. Že na uvodu etape dežuje, kar bo dodatno otežilo dogajanje na dirki. Organizatorji so sporočili, da na dirki ne bo Welaya Hagos Berheja (Jayco AlUla), ki se je okužil z novim koronavirusom, in Davida De La Cruza (Astana Qazaqstan), ki ga dajejo želodčne težave in se je slabo počutil že na prost dan. Trasa 16. etape na papirju ni preveč zahtevna, edini težji del bo predstavljal zaključni vzpon na Bejeki je dolg 4,8 kilometra.

Kaj prinaša 16. etapa Vuelte?

Za ogrevanje pred težkimi gorskimi etapami bo torkova kolesarjem prišla še kako prav. Trasa ne bo zahtevna, edini težji del pa bo predstavljal zaključni vzpon na Bejec, dolg 4,8 kilometra.

16. etapa Vuelte 2023 | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Vse skupaj se bo začelo na plaži Liencres, od koder bo pot kolesarje vodila na dokaj ravninsko območje v Kantabriji. V tem delu se bo zagotovo ustvarila skupina ubežnikov, ki bi lahko šla vse do konca, če v njej ne bo kolesarja, ki bi ogrožal trojček Jumbo-Visme v skupnem seštevku – na prvih treh mestih so namreč vodilni Sepp Kuss, Primož Roglič in Jonas Vingegaard. Zmagovalec Toura je na prost dan dal vedeti, da je imel na začetku Vuelte zdravstvene težave, zaradi katerih je izgubil kar nekaj energije.

"Težave sem imel s trebušno bakterijo. Zdaj me ne bremeni več, vendar sem takrat izgubil kar nekaj energije," je za TV 2 Sport dejal Danec, ki je moral v četrti etapi celo na nekoliko daljši postanek: "Opravil sem t. i. dumoulina (nizozemski kolesar Tom Dumoulin je moral pred leti na Giru zaradi želodčnih težav med etapo na veliko potrebo – in to v v rožnati majici vodilnega, op. a.). To ni bil najbolj ponosen trenutek moje kariere. K sreči sem se moral ustaviti le enkrat in še mirna etapa je bila. Če ne bi bila, bi lahko izgubil mesta v skupni razvrstitvi."

Sepp Kuss
Sportal Hude obtožbe na račun Jumbo-Visme: Francoz sumi na uporabo mehanskega dopinga
Primož Roglič Vuelta 2023
Sportal Roglič se bo soočil z zverjo
Remco Evenepoel Vuelta 2023
Sportal Evenepoel kritiziral taktiko Jumbo-Visme

Bo zmagovalec kdo od ubežnikov?

Da je počutje zmagovalca zadnjih dveh Tourov spet pravo, smo se lahko prepričali v petek, ko je osvojil etapo. Dnevni uspeh je v dozdajšnjem poteku Vuelte dosegel tudi slovenski šampion Roglič, ki je bil najhitrejši v osmi etapi. V skupnem seštevku ima pred moštvenim kolegom sedem sekund prednosti, za vodilnim Američanom Kussom pa zaostaja minuto in 37 sekund.

Danes naj ne bi bilo sprememb v skupnem seštevku, ampak bo nekakšno ogrevanje pred sredino kraljevsko etapo z izjemno težkim zaključnim vzponom na Angliru.

Tudi torek se bo končal z vožnjo navkreber. Vzpon na Bejes je dolg le 4,8 kilometra, a ne bo lahek, saj je povprečna naklonina 8,8 odstotka. Pričakujemo lahko eksploziven zaključek. Povprečni naklon nekoliko zamegli dejansko sliko težavnosti vzpona, saj se na približno polovici cesta celo nekoliko zravna, težek pa je zaključek, v katerem se naklon poveča na 14 in tudi 15 odstotkov.

Zmagovalca dneva lahko iščemo med ubežniki, saj se ne pričakuje, da bodo v vrstah Jumbo-Visme, ki imajo za zdaj vse pod nadzorom, porabljali preveč energije, da bi jih lovili. Osredotočali se bodo namreč na največje tekmece v boju za skupno zmago. Težko pa verjamemo, da je kdo izmed zadnjih v takšnih zaključkih, kot je današnji, sposoben presenetiti Rogliča, Vingegaarda in vse bolj vročega Kussa.

Skupni vrstni red pred 16. etapo:

  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        54:38:42
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      + 1:37
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                     1:44
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     2:37
  5. Enric Mas (Špa/Movistar)                               3:06
  6. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)                     3:10
  7. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:12
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  5:02
  9. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 5:30
 10. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                   8:39
...
 41. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1:26:38
125. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 2:46:51
134. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             2:53:11

...

Ne spreglejte