Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2023,
17.35

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,69

Natisni članek

Matevž Govekar Domen Novak Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Kaden Groves Remco Evenepoel Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sreda, 30. 8. 2023, 17.35

9 mesecev

Dirka po Španiji, 5. etapa (Morella–Burriana, 186,5 km)

Avstralec drugič zapored, Primož Roglič pridobil še eno mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,69
Kaden Groves, Vuelta 23 | Avstralec Kaden Groves je dobil še drugo zaporedno etapo na Dirki po Španiji. | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Avstralec Kaden Groves je dobil še drugo zaporedno etapo na Dirki po Španiji.

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Avstralec Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck) je zmagovalec pete etape 78. Dirke po Španiji. Groves je v napetem sprintu premagal Italijana Filippa Ganno (Ineos Grenadiers), tretje mesto pa je zasedel Belgijec Dries Van Gestel (TotalEnergies). Matevž Govekar (Bahrain Victorious) je ciljno črto prečkal v času zmagovalca na 18. mestu. Jan Tratnik in Primož Roglič (Jumbo-Visma) sta bila 61. in 62., prav tako s časom zmagovalca, v skupnem seštevku pa je vodstvo še povišal Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - QuickStep), ki je pridobil šest bonifikacijskih sekund na letečem cilju 11 kilometrov pred ciljem. Roglič je pridobil še eno mesto in je v skupnem seštevku zdaj sedmi. 

Domen Novak je v cilj 186,5 kilometra dolge etape od Morelle do Buariane prišel ob portugalskem kolegu iz moštva UAE Emirates Ruiju Oliveiri z 2:29 zaostanka za zmagovalcem na 144. mestu. 

Primož Roglič je v skupnem seštevku zaradi padca Francoza Romaina Bardeta (DSM-firmenich) napredoval na sedmo mesto, za Evenepoelom pa zdaj zaostaja 43 sekund. Belgijec je z zmago na letečem cilju osvojil šest bonifikacijskih sekund in ima zdaj 11 sekund prednosti pred Špancem Enricom Masom (Movistar) ter 17 pred tretje uvrščenim, Francozom Lennyjem Martinezom (Groupama - FDJ). 

Tratnik je skupno 35. (+ 4:34), Govekar 158. (+ 31:07) in Novak 164. (+ 32:48).

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Španiji, potek 5. etape:

Cilj: Avstralec Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck) je dobil še drugo etapo Vuelte zapored, tretjo v karieri. V napetem zaključnem sprintu pete etape ga je izzval Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) in bil za nekaj centimetrov prekratek. 

3,2 km do cilja - V enem od krožišč je prišlo do padca. Andreas Kron je bil med nesrečniki, ki so pristali na asfaltu, tudi sprinter moštva Lotto Dstny Milan Menten.

11 km do ciljaRemco Evenepoel je presenetil Kadena Grovesa na letečem cilju v Nulesu in pobral še šest bonifikacijskih sekund.

Izid letečega cilja, Nules:
1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) 20 točk/6 sekund bonusa
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) 17/4
3. Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) 15/2
4. Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates) 13
5. Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) 10

24 km do cilja - Tempo narašča, na čelu glavnine pa so moštva favoritov, Jumbo-Visma, UAE Emirates, Soudal - QuickStep ... Pričakovati je, da se bodo kmalu v ospredje spet prebile sprinterske ekipe, zaključek etape pa utegne biti hektičen, kolesarje čakajo veter in številna krožišča. Zanimivo bo že na letečem cilju v Nulesu, kjer bodo na voljo tudi bonifikacijske sekunde.

38 km do cilja - Glavnina je ujela tudi Sapulvedo, kolesarji moštva Alpecin - Deceuninck na čelu diktirajo tempo.

41 km do cilja - Urugvajec Eric Fagundez (Burgos-BH) je spet v glavnini, vodilni Argentinec Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny) pa ima le še 19 sekund prednosti pred zasledovalci.  

43 km do cilja - Glavni del spusta je za kolesarji, ko se je cesta malo poravnala, se je na čelo glavnine spet prebila sprinterska ekipa Alpecin - Deceuninck. Sepulveda vodi s 35 sekundami prednosti pred Fagundezom, glavnina pa je še 15 sekund za Urugvajcem.

47 km do cilja - Kolesarji se spuščajo proti morju, Sepulveda 44 sekund pred Fagundezom in 1:14 pred glavnino, na čelo katere so se prebili Remco Evenepoel in njegovi kolegi iz ekipe Soudal - QuicksStep.

54 km do ciljaEduardo Sepulveda (Lotto Dstny) je pobral še pet točk na vrhu Ibola in jih ima zdaj v seštevku za najboljšega hribolazca na dirki 21. Argentinec je vrh prečkal 35 sekund pred Fagundezom in 1:10 pred glavnino.

Izidi gorskega cilja, Collado de Ibola (II. kategorija):
1. Sepulveda 5 točk
2. Fagundez 3
3. Cattaneo 1

55 km do cilja - Fagundez po dolgem solo pobegu ne more držati tempa Sapulvede, Argentinec se je odpeljal v vodstvo. V glavnini je vse mirno med favoriti za skupno zmago, se je pa Jumbo-Visma prebila povsem na čelo glavnine.

56 km do cilja - Sepulveda je ujel Fagundeza, skupaj nadaljujeta proti vrhu s 55 sekundami prednosti pred glavnino. 

57 km do cilja - V lov za vodilnim Urugvajcem se je izstrelil nosilec pikčaste majice, Argentinec Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny). Zdaj ima še 15 sekund zaostanka za vodilnim in 37 sekund prednosti pred glavnino. V treh urah dirke je bila povprečna hitrost kolesarjev 41,3 km/h.

65 km do cilja - Začel se je vzpon na Collado de Ibola, 11,4 kilometra dolg klanec druge kategorije s 3,9-odstotnim povprečnim naklonom. Fagundez ima še 1:51 prednosti pred glavnino.

71 km do cilja Eric Fagundez (Burgos-BH) ima zdaj le še 2:29 prednosti pred glavnino, na čelu te pa so ves čas kolesarji moštva Alpecin - Deceuninck.

Jayco AlUla ostala le s šestimi
Iz moštva Jayco AlUla so sporočili, da z Vuelto zaradi želodčnih težav predčasno zaključuje še Italijan Filippo Zana. To je danes že drugi udarec za avstralsko ekipo, po današnjem padcu že v zaprti vožnji pred uradnim startom etape je odstopil že Irec Eddie Dunbar

85 km do cilja - Alpecin - Deceuninck počasi zmanjšuje zaostanek za bežečim Fagundezom, Urugvajec ima zdaj le še tri minute prednosti pred glavnino, do uradnega začetka edinega kategoriziranega klanca dneva je še 20 kilometrov, že prej pa bo šla cesta navzgor. Slovenska četverica za zdaj preživlja nadvse miren dan, Primož Roglič in Jan Tratnik se v vlaku Jumbo-Visme vozita nekje v ospredju glavnine, Matevž Govekar se drži ob glavnih kolesarjih Bahrain Victoriousa, Domen Novak pa UAE Emiratesa.

99 km do cilja - Razlika med ubežnikom in glavnino se je zdaj ustalila pri treh minutah in 40 sekundah. Vodilni Eric Fagundez (Burgos-BH) je v dveh urah etape vzdrževal povprečno hitrost 41,7 km/h.

Priznanje slovenskemu asu
Matevž Govekar je danes pred etapo prejel nagrado za nesebično pomoč kolegu iz moštva Bahrain Victorious Santiagu Buitragu. Kolumbijec je včeraj štiri kilometre pred ciljem padel, Slovenec pa ga je počakal in mu nato pomagal priti do cilja. Danes je prejel t. i. majico solidarnosti.  

108 km do cilja - Na čelu glavnine tempo diktirajo člani moštva Alpecin - Deceuninck, ubežniku pa počasi zmanjkuje moči in razlika je padla na štiri minute. Kolesarji se počasi približujejo edinemu kategoriziranemu klancu dneva, 65 kilometrov pred ciljem se bo začel vzpon na Collado de Ibola, 11,4 kilometra dolg klanec druge kategorije s 3,9-odstotnim povprečnim naklonom. 

130 km do cilja – Potem ko je prednost Fagundeza narasla že na pet minut in pol, se je glavnina le zbudila in razliko zmanjšala na 5:19. Očitno bo pet minut nekakšna meja, ki jo bodo poskušali držati. Sam pa bo Urugvajec le stežka zdržal pred glavnino do cilja, še posebej ob močnejšem vetru, ki mu bo izpostavljen, ko se bo karavana spet približala obali Sredozemskega morja.

141 km do cilja - Edini ubežnik zdaj vozi že 5:14 pred glavnino.

145 km do cilja - Urugvajec Eric Fagundez (Burgos-BH) ima zdaj že 4:55 prednosti ped glavnino. V prvi uri etape je ubežnik prevozil 41,5 kilometra.

155 km do cilja - Petindvajsetletni Urugvajec leti, zdaj vozi že 4:14 pred glavnino. Irec Eddie Dunbar (Jayco AlUla), ki je danes padel že v zaprti vožnji, je naslednji nesrečnik, ki je predčasno končal z Vuelto. To je hud udarec za avstralsko ekipo, Dunbar je bil njihov glavni adut za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Z dirko nadaljuje še 170 kolesarjev. 

161 km do cilja - Prednost Fagundeza, ki je februarja letos postal urugvajski državni prvak v vožnji na čas, se bliža trem minutam, trenutno vozi 2:50 pred glavnino.  

Tukaj je še nekaj atraktivnih posnetkov iz včerajšnje etape:

165 km do cilja - Fagundez ima zdaj že 1:23 prednosti pred glavnino. V skupnem seštevku ima Urugvajec 23:13 zaostanka za rdečo majico.

170 km do cilja - Zdaj si je majhno prednosti privozil Urugvajec Eric Fagundez (Burgos-BH).

173 km do cilja - Z napadom so poskusili še Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Sean Flynn (DSM-Firmenich) in Mathis Le Berre (Arkéa Samsic), tudi teh glavnina ni spustila prav daleč. Bitka za pobeg se nadaljuje.

175 km do cilja - Poskus Avstralca in Američana je padel v vodo, glavnina je spet skupaj. Sean Quinn je bil z vsega 1:39 zaostanka za Evenepoelom v skupnem seštevku prenevaren, da bi ga spustili v beg.

180 km do cilja - Quinn in Drizners imata zdaj že pol minute prednosti pred glavnino. 

183 km do cilja – Nekaj prednosti pred glavnino si je privozil Američan Sean Quinn (EF Education-EasyPost), protinapad je sprožil Avstralec Jarrad Drizners (Lotto Dstny), iz glavnine se vrstijo novi napadi.

13:09 - Malce hitreje od pričakovanj se je 5. etapa začela tudi zares! Takoj po uradnem startu so se začeli napadi.

12:50 - Kolesarji so se podali na zaprto vožnjo. Začetek etape je vetroven, tekmovalcem nagaja veter s hitrostjo 36 km/h iz severo-zahodne smeri. Že v zaprti vožnji je padel Irec Eddie Dunbar (Jayo AlUla).

V rdeči majici vodilnega na dirki tudi danes kolesari Belčgijec Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep), ki vodi tudi v seštevku najboljšega mladega kolesarja na Vuelti. Njegovo belo majico pa danes nosi drugi v tek seštevku, Francoz Lenny Martinez (Groupama-FDJ).

V zeleni majici najboljšega po točkah je Kaden Groves (Alpecin – Deceuninck). Avstralec ima na računu 75 točk, njegov najbližji zasledovalec pa je Francoz Andrea Vendrame (AG2R Citroën) z 62 točkami. Za zmagovalca današnje etape je na voljo 30 točk, za zmagovalca letečega cilja pa 20.

V pikčasti majici najboljšega hribolazca na dirki je Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), ki je včeraj pisal zgodovino in postal sploh prvi Argentinec, ki je prevzel vodstvo v kakršnemkoli seštevku na grand tourih. Sepulveda ima 16 točk, šest več od Evenepoela, Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Damiano Caruso (Bahrain Victorious) jih imajo po šest. Na vrhu edinega kategoriziranega vzpona dneva, Collado de Ibola, zmagovalca čaka pet točk. Sepulvedo tako danes ne more izgubiti pikčaste majice.

Pozdravljeni! Današnja peta etapa 78. Vuelte se bo začela ob 12.50 v Morelli, kolesarje čaka 186,2 kilometra dolga pot do Burriane, žal pa na startu ne bo treh kolesarjev, ki so z dirke odstopili zaradi posledic včerajšnjega padca štiri kilometre pred ciljem.

Španska pentlja je tako nadaljuje brez Francoza Bryana Coquarda (Cofidis), ki si je včeraj zlomil lopatico, in Belgijca Kobeja Goossensa (Intermarché-Circus-Wanty), ki si je poškodoval levo koleno. Startne liste ni podpisal niti Portugalec Ruben Guerreiro (Movistar). Poškodoval si je ramo.

Na startu današnje etape, ta se bo po nekaj kilometrih zaprte vožnje zares začela predvidoma ob 13.11, bo tako 171 kolesarjev. V včerajšnjem množičnem padcu sta jo skupila tudi Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) in Nizozemec Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), čeprav obtolčena bosta danes stisnila zobe, sta pa včeraj zaradi izgube časa izpadla iz boja za uvrstitev v prvo deseterico.  

Pred etapo

Etapa se bo začela na 900 metrih nad morjem, kmalu kolesarje čaka nekategoriziran vzpon na Ares del Maestre, 1.140 metrov nad morjem, pa nato spust in še en nekategoriziran klanec Culla, nato pa dolg spust z nekaj vmesnimi griči do edinega kategoriziranega klanca dneva, Collado de la Ibola. Ta klanec druge kategorije se bo uradno začel na 121. kilometru etape, postregel bo z 11,4 kilometra vzpona, a zgolj s 3,9-odstotnim povprečnim naklonom. To utegnejo brez večjih težav preživeti tudi sprinterji, morebitne zaostanke za lažjimi kolesarji pa bodo nato lahko s pomočjo moštvenih kolegov poskušali izničiti v naslednjih 54 kilometrih do cilja.

Seznam odstopov vse daljši

Francoz Bryan Coquard (Cofidis), Belgijec Kobe Goossens (Intermarché-Circus-Wanty) in Portugalec Ruben Guerreiro (Movistar) so nova imena na vse daljšem seznamu kolesarjev, ki so predčasno zapustili letošnjo Vuelto. Coquard si je pri padcu v zadnjih štirih kilometrih 4. etape zlomil lopatico, pri Goossensu gre za poškodbo levega kolena, pri Guerreiru pa za poškodbo rame. Že po prvi etapi je zaradi padca na ekipnem kronometru odstopil Laures de Plus (INEOS Grenadiers), Oscar Onley (Ekipa DSM) pa se je s španskih cest predčasno poslovil zaradi zloma ključnice.

Dvanajst kilometrov pred ciljno črto že tik ob morju bo še leteči cilj v Nulesu. Zaključek etape je povsem ravninski oziroma gre celo ves čas rahlo navzdol, prej pa bodo morali premagati nekaj manj kot 2.400 višincev.

Davy Clement
Sportal Spet je tekla kri. "Vedel sem, da bodo podcenjevali zadnji ovinek"

Če ne bo uspešnega pobega, pričakujemo nov sprinterski obračun Avstralca Kadena Grovesa (Alpecin–Deceuninck) in Kolumbijca Juana Sebastiana Molana (UAE Emirates). Tema bodo poskušali veselje preprečiti kolesarji, kot so Alberto Dainese, Ivan García Cortina, Andrea Vendrame, Hugo Page, Milan Menten, Edward Theuns, Hugo Hofstetter, Dries van Gestel ... Nekaj več sreče, pa upamo, da bo imel tudi slovenski član moštva Bahrain Victorious Matevž Govekar.

Vuelta 2023, trasa 5. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

Favoriti za skupno zmago bodo morali bolj ali manj le paziti, da se ne zapletejo v kakšen padec. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je včeraj mirno preživel podobno etapo in privarčeval nekaj atomov moči za zahtevne gorske preizkuse, ki šele prihajajo. Za vodilnim kolesarjem na dirki, Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal – QuickStep) ima Zasavec 37 sekund zaostanka.

Peta etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 12.50, ob 13.11 bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo okoli 17.30. V živo jo bomo pospremili tudi na Sportalu.

Preberite še:

Kaden Groves, Vuelta 2023
Sportal Avstralec v kaotičnem finalu upravičil vlogo favorita, Roglič napredoval
THUMB - prprečen napad na Vuelti
Sportal Takole so poskušali napasti kolesarje na Vuelti #video
Primož Roglič Vuelta 2023
Sportal Roglič čuti bolečine po padcu, Vingegaard ni imel svojega dne
Remco Evenepoel Vuelta 2023
Sportal Okrvavljeni Remco Evenepoel znova jezen na organizatorje: Tega imam dovolj #video
Ne spreglejte