Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 5. 2021,
12.21

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

1

Natisni članek

Mikel Landa Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour of Slovenia Po Sloveniji

Četrtek, 6. 5. 2021, 12.21

3 leta

Znane so trase in ekipe za dirko Po Sloveniji

Pogačarjev da, organizator na uradnega še čaka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

1

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je povedal, da bo nastopil na dirki Po Sloveniji, medtem ko organizator uradnega potrdila še nima. | Foto A.S.O./Aurélien Vialatte

Tadej Pogačar je povedal, da bo nastopil na dirki Po Sloveniji, medtem ko organizator uradnega potrdila še nima.

Foto: A.S.O./Aurélien Vialatte

Znano je, kakšne so trase 27. kolesarske dirke Po Sloveniji. Znane so tudi ekipe, ki bodo nastopile med 9. in 13. junijem na slovenskih cestah, organizator dirke pa še nima uradnega potrdila, ali bo nastopil Tadej Pogačar ali ne. A je slovenski šampion sam naznanil, da bo kolesaril na domačih tleh. Pričakujemo lahko izjemen boj za zeleno majico najboljšega, saj bo v Sloveniji svoje poslanstvo opravljal tudi Mikel Landa iz ekipe Bahrain Victorious. Nastop je potrdil še Luka Mezgec, ki bo svojo priložnost iskal v šprintih.

Sportal Ekipe na dirki Po Sloveniji
Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2021

Po enoletnem premoru bomo v Sloveniji vnovič gostili pisano kolesarsko karavano in nekatere najboljše kolesarje sveta, ki se bodo potegovali za zeleno majico zmagovalca na 27. kolesarski dirki Po Sloveniji.

Okoli 140 kolesarjev bo moralo v petih dneh prekolesariti 803,7 kilometra. Vse skupaj se bo začelo 9. junija v najstarejšem mestu v Sloveniji − na Ptuju − in 13. junija tradicionalno končalo v Novem mestu.

Pogačar je napovedal udeležbo, organizator uradnega potrdila še nima. Zagotovo prihaja Mikel Landa.

Za slovenske ljubitelje kolesarjev je osrednje vprašanje, ali bo nastopil tudi Tadej Pogačar. Član UAE Emirates je že povedal, da ga bo pot do branjenja naslova najboljšega na sloviti dirki Tour de France vodila prav prek slovenskih cest. Organizacijski direktor dirke Bogdan Fink uradno sicer še ni dobil potrdila, a ga lahko pričakuje, ko bo začetek dirke vse bližje.

"Vsi smo optimistični, da bo nastopil. Dirka ima že vrsto let agencijo v Italiji, ki se pogovarja z vsemi ekipami. V UAE Emirates sta poleg Andreja Hauptmana še Tadej Pogačar in Jan Polanc, zato je bilo lažje doseči dogovor o nastopu ekipe. Optimistični smo, da na koncu Tadej tudi pride. Morate pa razumeti, da v tem trenutku uradne potrditve še ni," je razložil Fink, in o tem, ali obstaja možnost, da bi nastopil tudi Primož Roglič, ki se je prav tako odločil, da v svojem koledarju prečrta kriterij du Dauphine, dodal: "Primož ne more dirkati sam. Letos njegove ekipe ne bo na slovenski dirki, se pa bomo pogovarjali, da bi ga videli spet doma kdaj v prihodnje." 

Zato pa je uradno že potrjen nastop Mikela Lande iz ekipe Bahrain Victorious, ki ima v svojih vrstah lepo število slovenskih kolesarjev.

Bomo spremljali epski dvoboj med Tadejem Pogačarjem in Mikelom Lando? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bomo spremljali epski dvoboj med Tadejem Pogačarjem in Mikelom Lando? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Etape 27. izvedbe bodo krajše, a zelo razburljive, saj so trase razgibane. Že prva, ki bo potekala od Ptuja do Rogaške Slatine, je ena od ena takih tras.

Drugi dan bo kolesarje pot peljala od fontane piva v Žalcu do cilja na Celjski koči. Pred tem bo vzpon na Svetino, ki je bil vpeljan že leta 2019, zagotovo naredil dodatno selekcijo. Zaključek na Celjskem gradu smo videli leto pred tem, ko je Rigoberto Uran premagal našega šampiona Primoža Rogliča, ki je na koncu še drugič osvojil največjo slovensko kolesarsko pentljo.

Kraljevska bo primorska etapa

Tretji etapa bo prav tako razgibana, čeprav štart in cilj ne bosta pretirano oddaljena. Vse skupaj se bo začelo v Brežicah in končalo v Krškem. Trasa bo namenjena šprinterjem, in v tej bo svojo priložnost iskal Luka Mezgec, ki ga je za zdaj kot edinega potrdila ekipa BikeExchange. "Za zdaj so le mene stoodstotno potrdili, a prejemam sporočila sotekmovalcev, ki mi pravijo, da si želijo nastopiti na dirki Po Sloveniji. Od Chavesa (Esteban Chaves, op. a.), ki je velik šampion, do drugih. Verjamem, da bomo imeli v Sloveniji močno ekipo."

Tako se je Luka Mezgec leta 2019 veselil etapne zmage. Tudi letos bi rad dvignil roke visoko v zrak. Najbolj mu leži tretja etapa s ciljem v Krškem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tako se je Luka Mezgec leta 2019 veselil etapne zmage. Tudi letos bi rad dvignil roke visoko v zrak. Najbolj mu leži tretja etapa s ciljem v Krškem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kraljevska bo primorska etapa 12. junija. Vzpon Ravnica bo dvakrat na trasi in ta bo naredil dodatno selekcijo med najboljšimi pred velikim finalom dneva, v katerem bodo morali opraviti približno 2.900 višinskih metrov. Takrat jih namreč čaka prav poseben izziv. Ta se imenuje vzpon na Sveto goro in ima 13-odstoten povprečen naklon. "Kraljeva etapa ne ponuja le kraljevega zadnjega vzpona, ampak kraljevo celotno etapo. Kolesarjem bo zelo pomemben vzpon na Ravnico. Kar dvakrat ga opravimo. Ko ga bomo prvič, tempo ne bo tako visok kot drugič. Pomemben bo, ker nam bo dal podatke, kako bomo kapetane postavili v ospredje pred samim vzponom. Brutalen 13-odstoten vzpon na Sveto goro nam bo dal zmagovalca. Tako etape kot celotne dirke," je pokomentiral Mezgec.

Bo Pogačar tisti, ki bo Slovence približal tujcem po številu zmag?

Zaključni dan se bo začel v Ljubljani v BTC, ki bo potekal vzporedno z Maratonom Franja, končal tradicionalno v Novem mestu, kjer bodo tokrat kolesarji prišli na znameniti Kandijski most s spodnje strani, kar ne bo predstavljalo takšnega tveganja, kot če bi prišli z zgornje.

Diego Ulissi je zadnji, ki je na dirki Po Sloveniji oblekel zeleno majico najboljšega. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Diego Ulissi je zadnji, ki je na dirki Po Sloveniji oblekel zeleno majico najboljšega. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Zadnji zmagovalec dirke Po Sloveniji in prihaja iz vrst UAE Emirates je Diego Ulissi, ki je največjo slovensko kolesarsko pentljo osvojil že dvakrat. Razmerje zmag med tujci in Slovenci tako znaša 14:12 v korist prvih. To razmerje pa bi lahko Slovenci popravili, če bo nastopil Pogačar, ki je na dirki Po Sloveniji kolesaril trikrat. Vselej mu je pripadla bela majica za najboljšega mladega kolesarja, medtem ko se skupne zmage še ni veselil.

Dirko bomo podrobneje pokrivali tudi na našem spletnem portalu, prenos v živo pa si boste lahko ogledali na Eurosportu in slovenski nacionalni televiziji.

Tadej Pogačar
Sportal Super novica za slovenske ljubitelje kolesarstva!
Tadej Pogačar
Sportal Zadnji slovenski kolesarski junak je bil superzvezdnik

 

Tadej Pogačar Po Sloveniji 2022
Sportal Vse se je začelo leta 1993 ...
Ne spreglejte