Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
17.08

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Gal Glivar Domen Novak Dirka po Turčiji

Torek, 10. 10. 2023, 17.08

7 mesecev, 1 teden

Dirka po Turčiji, tretja etapa

Domen Novak v kraljevski etapi do desetega mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Domen Novak | Domen Novak (UAE Team Emirates) je v kraljevski tretji etapi dirke po Turčiji od Fathiya do Babadaga (104,1 km) zasedel deseto mesto. | Foto Guliverimage

Domen Novak (UAE Team Emirates) je v kraljevski tretji etapi dirke po Turčiji od Fathiya do Babadaga (104,1 km) zasedel deseto mesto.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesar Domen Novak (UAE Team Emirates) je v kraljevski tretji etapi dirke po Turčiji od Fathiya do Babadaga (104,1 km) zasedel deseto mesto. Zmaga je pripadla Kazahstancu Alekseju Lucenku (Astana Qazaqstan), ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Etapo je odločilno zaznamoval bržčas najtežji vzpon v svetu poklicnega kolesarstva na Babadag, ki je dolg 18,4 km s povprečnim naklonom kar 10,3 odstotka.

Na njem so nastale ogromne razlike, organizatorji pa so morali časovno zaporo zaradi zahtevnosti terena v sicer kratki etapi s 15 dvigniti na 30 odstotkov časa zmagovalca.

Boj za etapno zmago se je odvil med štirimi kolesarji, po dveh iz ekip Bora-Hansgrohe in Astana Qazaqstan, največ moči pa je imel po več kot uri in 13 minutah vzpenjanja 31-letni Kazahstanec Lucenko.

Zmaga je pripadla Kazahstancu Alekseju Lucenku (Astana Qazaqstan). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmaga je pripadla Kazahstancu Alekseju Lucenku (Astana Qazaqstan). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ciljno črto je prečkal 12 sekund pred Nemcem Benom Zwiehoffom (Bora-Hansgrohe), še 15 sekund več pa je zaostal tretjeuvrščeni Kolumbijec Harold Tejada (Astana Qazaqstan). Najboljši slovenski predstavnik na sicer osemdnevni preizkušnji po Turčiji Novak je ciljno črto prečkal 3:44 minute za zmagovalcem.

V dresu emiratov kot posojen član na preizkušnji iz Adrie Mobil nastopa tudi Gal Glivar, ki pa danes ni posegel po vidnejši uvrstitvi.

V skupnem seštevku so razmerja podobna razpletu današnje etape. Z vštetimi bonifikacijskimi sekundami ima Lucenko zdaj 16 sekund naskoka pred Zwiehoffom in 33 pred moštvenim kolegom Tejado. Novak tik za najboljšo deseterico na 11. mestu zaostaja 5:14 minute.

Prvi dve ravninski etapi je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) in števec zmag v sezoni pomaknil na 17, s čimer se je na najvišji ravni izenačil s slovenskim asom Tadejem Pogačarjem. Na tretjem mestu sta po številu zmag še en slovenski zvezdnik Primož Roglič in Danec Jonas Vingegaard s po 15 zmagami.

V sredo bo na vrsti razgibana četrta etapa od Fethiya do Marmarisa (165,3 km).

Preberite še:

Primož Roglič Giro Rim
Sportal Dirka po Italiji se bo prihodnje leto začela v Torinu
Primož Roglič
Sportal Rogličev novi šef izrazil veliko željo
Primož Roglič Vuelta 2023
Sportal Velika hvala Rogliču: On ima velike zasluge
Ne spreglejte