Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 7. 2010,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 7. 2010, 13.28

8 let

Fedrigoju že tretja etapna zmaga na Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pierrick Fedrigo je dobil 16. etapo kolesarske dirke po Franciji. Svojo tretjo etapno zmago v karieri na Touru je slavil v ciljnem šprintu ubežnikov. Alberto Contador ostaja v rumenem.

Za kolesarji na 97. kolesarski dirki po Franciji je že 16. etapa, ki je bila je bila najtežja doslej. Štirje klanci in vsega skupaj 69,6 kilometrov samega vzpona je dovolj jasen podatek s kakšno etapo so morali opraviti kolesarji. Peyresourde, Aspin, Tourmalet in Aubisque so bili klanci, ki so jih morali prekolesariti kolesarji. Popolnoma isto etapo, a v nasprotni smeri so kolesarji na Touru vozili leta 1998. Takrat je etapno zmago slavil Italijan Rodolfo Massi.

Etapa se je začela z 11 kilometrov dolgim vzponom na Peyresourde. Poskusi pobega kolesarjev so se neprestano vrstili. Kmalu je bilo v ospredju 14 kolesarjev med katerimi so bili tudi Lance Armstrong, Aleksander Vinokourov in Roman Kreuziger. Peklenski tempo v ubežni skupini je narekoval Silvester Šmid, medtem ko so v glavnini tempo narekovali kolesarji ekipe Astana. Ubežniki so prvi gorski cilj prečkali 45 sekund pred glavnino v kateri je bilo le še 30 kolesarjev. Med njimi ni bilo nobenega Slovenca. s

Sledil je spust in vzpon na prelaz Aspin ter nato vzpon na Tourmalet. Glavnina je bila vse do vzpona na Tourmalet povsem blizu ubežnikom. Veliko težav v etapi sta imela Cadel Evans in Ivan Basso, ki sta že na vrhu drugega klanca močno zaostajala za skupino s Contadorjem. Na vzponu na Tourmalet je ubežnikom pobegnil Sandy Casar, katerega sta kasneje ulovila še Lance Armstrong in Damiano Cunego. Iz glavnine je uspel pobegniti Pierrick Fedrigo, ki je ulovil Armstronga na 63. kilometru etape.

V nadaljevanju se je trojici ubežnikov pridružilo še sedem kolesarjev. Vrh Tourmaleja so v ospredju skupaj prečkali naslednji kolesarji: Carlos Barredo, Jurgen Van De Walle (oba QuickStep), Ruben Plaza, Christophe Moreau (oba Caisse d'Epargne), Pierrick Fedrigo (Bbox Bouygues), Lance Armstrong, Christopher Horner (oba RadioShack), Damiano Cunego (Lampre), Sandy Casar (Francaise des Jeux) in Ignatas Konovalovas (Cervelo Test Team). Glavnina, v kateri je bil tudi Jani Brajkovič, je zaostajala že skoraj štiri minute.

Med ubežniki je bil Christopher Horner najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku pred pričetkom etape. Na 21. mestu je za Contadorjem zaostajal dobrih 15 minut. V nadaljevanju so ubežniki složno narekovali tempo vse do polovice vzpona na zadnji prelaz v etapi. Trinajst kilometrov do vrha je napadel Armstrongm, kateremu so sprva sledili le Fedrigo, Cunego, Plaza in Barredo. Vendar je na gorskem cilju slavil Moreau, saj je osem ubežnih kolesarjev skupaj prečkalo gorski cilj. Kmalu jih je ulovil še Casar, medtem ko je odpadel le Konovalovas.

Glavnina je na vrhu vzpona zaostajala dobrih devet minut. Na spustu (45 kilometrov do cilja) je uspel pobegniti Carlos Barredo, ki je imel največ nekaj manj kot minuto prednosti pred osmimi zasledovalci. Slednji so ga ulovili šele kilometer do cilja in sanj Barreda o etapni zmagi je bilo konec.

V ciljnem šprintu je slavil zmago Pierrick Fedrigo. Francoz je s tem dosegel že svojo tretjo etapno zmago v karieri na Touru. Leta 2006 je zmagal v etapi s ciljem v Gapu ter leta 2009 v etapi s ciljem v Tarbesu. Fedrigo je priboril Francozem že šesto etapno zmago na letošnji dirki.

Ogromno truda je v etapo vložil Lance Armstrong. Bil je v solo begu pri vzponu na Tourmalet in je ogromno časa preživel na čelu ubežne skupine. V ciljnem šprintu ni imel dovolj moči, da bi se povzpel višje od 6. mesta. Jani Brajkovič je v cilj prikolesaril v glavnini skupaj z rumeno majico in zasedel 40. mesto. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb v deseterici najboljših. Thor Hushovd si je z 10. mestom v etapi ponovno priboril zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. V sredo bo na sporedu dan odmora. Sledila bo odločilna etapa letošnje dirke s ciljem na Tourmaleju.

Ne spreglejte