Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 7. 2009,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 12. 7. 2009, 16.39

8 let

Francosko zmagoslavje v Tarbesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec zadnje pirenejske gorske etape letošnjega Toura je Pierrick Fedrigo. Italijan Rinaldo Nocentini na prvi dan odmora odhaja z rumeno majico vodilnega.

V 9. etapi je imelo 172 kolesarjev na sporedu dva gorska cilja. Najprej 12,3 kilometra dolg vzpon na prelaz Aspin ter nato še legendarni vzpon na prelaz Tourmalet do vrha katerega vodi 17 kilometrov dolg vzpon. Že na tretjem kilometru je glavnini pobegnila skupina trinajstih kolesarjev. Glavnina ni dovolila, da bi pobegnilo toliko kolesarjev in je ves čas lovila ubežnike.

Na 20 kilometru so bili v ospredju le še Jens Voigt (Saxo Bank), Leonardo Duque (Cofidis), Franco Pellizotti (Liquigas) in Pierrick Fedrigo (Bbox Bouygues Telecom). Četverica ubežnikov je skupaj prekolesarila prvi vzpon in imela na vrhu skoraj pet minut prednosti pred glavnino. Sledilo je 30 kilometrov do vrha Tourmaleja, ki sta prva prečkala Fedrigo in Pellizotti. Za njima je prelaz na 2115 metrov nadmorske višine prečkala skupina osmih kolesarjev, ki so glavnini pobegnili na polovici prvega vzpona v etapi. Glavnina je zaostajala pet minut. Na spustu je padel Laurens Ten Dam, ki je bil član skupine osmih kolesarjev med ubežnikoma in glavnino.

Sledilo je še 70 kilometrov do cilja etape. Medtem ko je Fedrigo že leta 2006 slavil etapno zmago na Touru, je slednjo danes lovil Pellizotti. Italijan je kot najvišje uvrščeni ubežnik v skupnem seštevku pred današnjo etapo za Nocentinijem zaostajal 15 minut. Štirideset kilometrov do cilja sta imela ubežnika še štiri minute prednosti pred glavnino, ki je ulovila sedmerico ubežnikov, ki je bila med njimi in ubežnikoma.

V glavnini so tempo narekovali kolesarji ekip Caisse d'Epargne, Columbie-HTC in Rabobanka. Prednost ubežnikov je hitro padala. Dvajset kilometrov do cilja sta imela še dve minuti in pol prednosti. Deset kilometrov kasneje sta imela še dve minuti prednosti in nekoliko je že kazalo na morebitni uspeh enega izmed njiju. Deset kilometrov do cilja sta imela ubežnika še minuto in 20 sekund prednosti pred glavnino.

Glavnina je vseskozi lovila ubežnika in je pet kilometrov do cilja zaostajala 44 sekund. To pa je bilo malenkost preveč in Pellizottiju, ki je letošnji Giro končal na 3. mestu, se je obetala etapna zmaga še na Touru. V karieri je že dosegel dve na Giru d'Italia. Tri kilometre do cilja je glavnina zaostajala še 43 sekund. V zadnji kilometer sta ubežnika krenila skupaj. Fedrigo je tempo narekoval vse do zadnjega ovinka kjer je pred njega zapeljal Pellizotti.

Vendar je v zadnjih metrih Fedrigo ponovno prehitel Pellizottija in slavil svojo drugo etapno zmago na Touru. Šprint glavnine je suvereno dobil Oscar Freire. Jutri je na sporedu prvi dan odmora. Dirka se bo nadaljevala v torek z deseto etapo, v kateri kolesarji ne bodo smeli tekmovati s pomočjo radijskih zvez.

Ne spreglejte