Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 7. 2008,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 19. 7. 2008, 17.04

8 let

Freire končno do zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španec Oscar Freire je vidno zadovoljen kot prvi prečkal ciljno črto 14. etape kolesarske dirke po Franciji. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Valjavec je še vedno 13.

Že po desetih minutah etape je uspelo pobegniti 21 kolesarjev. Ker je bila skupina ubežnikov prevelika, jih je glavnina ulovila na 42 kilometru. Nekoliko pred tem so iz ubežne skupine pobegnili Sandy Casar (Française des Jeux), William Bonnet (Credit Agricole), Bram Tankink (Rabobank) in Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne).

Glavnina je dovolila njihov pobeg in nato kot zadnjega ubežnika deset kilometrov pred ciljem ulovila Gutierreza. To se je zgodilo ob vzponu na gorski cilj četrte kategorije Col de l'Orme. Tempo glavnine je bil dovolj zahteven, da je odpadlo nekaj šprinterjev, ki se nato niso mogli boriti za etapno zmago. Med kolesarji, ki so odpadli sta bila tudi Mark Cavendish in Francesco Chicchi.

V ciljnem šprintu skupine devetdesetih kolesarjev je prvo zmago na letošnji dirki za ekipo Rabobank dosegel Oscar Freire. Trikratni svetovni prvak je že pred tedni podaljšal pogodbo z Nizozemci do konca leta 2010. Med etapo je odjeknila novica, da Barloworld po koncu Toura ne bo več sponzor istoimenske ekipe. Vzrok je pozitiven A test Španca Moisesa Duenasa Navada.

Tadej Valjavec je ciljno črto prečkal v času zmagovalca na 58. mestu. Jutri se zanj pričnejo najbolj pomembne etape na letošnji dirki. Na sporedu bo 183 kilometrov dolga etapa s ciljem na Prato Nevosu. Pred ciljnim vzponom kolesarje čaka še vzpon na prelaz Agnel, katerega vrh je na nadmorski višini 2744 metrov. Klanec ekstra kategorije je dolg 20,5 kilometra, ciljni vzpon pa dobrih 11 kilometrov.

Skupni vrstni red po 14. etapi:

1. Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto 59;01:55 2. Frank Schleck (Lux) CSC-Saxo Bank +0:01 3. Christian Vandevelde (ZDA) Garmin Chipotle-H30 0:38 4. Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner 0:46 5. Denis Menčov (Rus) Rabobank 0:57 6. Carlos Sastre (Špa) CSC-Saxo Bank 1:28 7. Kim Kirchen (Lux) Team Columbia 1:56 8. Vladimir Efimkin (Rus) Ag2r-La Mondiale 2:32 9. Mikel Astarloza (Špa) Euskaltel-Euskadi 3:51 10. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 4:18 … 13. Tadej Valjavec (Slo) Ag2r-La Mondiale 5:23

Ne spreglejte