Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 4. 2014,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič

Nedelja, 27. 4. 2014, 17.49

8 let

Gerrans prvi Avstralec z zmago na dirki Liege-Bastogne-Liege

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Triintridesetletni Avstralec Simon Gerrans je zmagovalec jubilejne 100. izvedbe enodnevne kolesarske dirke Liege-Bastogne-Liege (1.WT). Na 2. in 3. mestu Alejandro Valverde in Michal Kwiatkowski.

Še preden se je dirka pričela, je bilo jasno, da na njej ne bosta nastopila Christopher Froome (Sky) in Carlos Alberto Betancur (Ag2r-La Mondiale). Froome na dirki ni nastopil zaradi bolezni. Večji del dirke je bila v begu skupina šestih kolesarjev, ki si je uspela prikolesariti največ 15 minut prednosti pred glavnino.

V begu, ki je uspel že na dvanajstem kilometru 263 kilometrov dolge dirke, so bili Michel Koch (Cannondale), Pirmin Lang (IAM Cycling), Jacobus Venter (MTN-Qhubeka), Matteo Bono (Lampre-Merida), Pieter Jakobs (Topsport Vlaanderen-Baloise) in Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert). Glavnina je ves čas dirke nadzirala njihovo prednost, ki se je v zadnjih stotih kilometrih neprestano zmanjševala.

Petdeset kilometrov do cilja je imela peterica ubežnikov le še dve minuti in pol prednosti pred glavnino. V ospredju je omagal le Minnaard, medtem ko je ostala peterica složno narekovala tempo. Zaradi stotega jubileja dirke je bil na stotem kilometru na sporedu leteči cilj. Zmagal je Nemec Koch, ki je pobral nagrado v vrednosti pet tisoč evrov.

Po vzponu na Cote de la Redoute, ki je bil sedmi od desetih kategoriziranih vzponov na današnji dirki, sta v begu ostala le še Bono in Venter. A tudi njima je bila glavnina vse bližje in še preden sta bila zadnja ubežnika ujeta, so z dirko končali Andy Schleck (Trek Factory Racing), Rui Alberto Costa (Lampre-Merida) in Joaquim Rodriguez (Katjuša).

Triintrideset kilometrov do cilja je Bono ostal sam v ospredju. Ob zaključku vzpona Cote des Forges je glavnini uspel pobegniti Alex Howes (Garmin-Sharp). Kmalu ga je ulovilo še nekaj kolesarjev, a jih je glavnina kmalu ulovila. Bono, ki je imel 25 kilometrov do cilja še pol minute prednosti pred glavnino, je bil ujet 21 kilometrov do cilja.

To je bilo na vznožju vzpona Cote de La Roche aux Faucons. Na kilometer in pol dolgem vzponu so tempo na čelu glavnine narekovali kolesarji francoske ekipe Ag2r-La Mondiale. Še pred zaključkom vzpona sta glavnini pobegnila Julian Arredondo (Trek Factory Racing) in Domenico Pozzovivo (Ag2r-La Mondiale). Ubežnika sta bila dobro na poti, medtem ko v ozadju glavnina ni bila organizirana saj je veliko kolesarjev poskusilo s pobegom.

Še pred pričetkom zadnjega vzpona na dirki (Cote de Saint-Nicolas) sta bila ubežnika ujeta. Do cilja je bilo še 11 kilometrov. Takoj na pričetku kilometer in dvesto metrov dolgega vzpon je pobegnil Avstrijec Stefan Denifl (IAM Cycling). Ko je pedala na polno pohodil Giampaolo Caruso (Katjuša) je bil Denifl hitro ujet. Caruso je s seboj odvlekel še rojaka Pozzoviva.

Prednost, ki sta jo imela ubežnika ob pričetku zadnjega kilometra dirke je znašala 10 sekund. A se je trasa vse do cilja vzpenjala, kar je izkoristil lanski zmagovalec Daniel Martin. Irec je na zadnjem levem ovinku, od koder je bilo do cilja še slabih 300 metrov, ulovil Carusa, ki se je pred tem z napadom otresel Pozzoviva. A Martin je pristal na tleh in sanj o morebitni drugi zmagi na dirki je bilo tam zanj konec.

Caruso je bil v šprintu ujet s strani treh kolesarjev. To so bili Alejandro Valverde, Simon Gerrans in Michal Kwiatkowski. Še preden je Valverde prišel v zavetrje Carusa je mimo njega z vso hitrostjo švignil Simon Gerrans. Avstralec je slavil izjemno zmago, medtem ko sta Valverde in Kwiatkowski osvojila 2. in 3. mesto.

"Ne morem verjeti, da mi je uspelo. Nisem se dobro počutil, a so me moštveni kolegi ves čas spodbujali, da naj vztrajam. Šele 30 kilometrov do cilja so se noge pričele dobro vrteti," je takoj po zmagi dejal Simon Gerrans, ki je postal prvi Avstralec z zmago na dirki Liege-Bastogne-Liege. To je že njegova druga zmaga na eni izmed potih najpomembnejših enodnevnih klasičnih dirkah. Predlani je namreč zmagal dirko Milano-San Remo.

Giampaolo Caruso se je moral zadovoljiti z nehvaležnim 4. mestom. Dirko je končal tudi Matej Mohorič, ki je bil edini Slovenec na letošnji dirki. Najmlajši kolesar v glavnini je zasedel 128. mesto in s tem izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred desetimi dnevi: Končati dirke Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Ne spreglejte