Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
22.29

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Gesink

Petek, 13. 9. 2013, 22.29

3 leta, 4 mesece

Gesinku Velika nagrada Quebeca, Sagan "shodil" sto metrov do cilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec četrte enodnevne kolesarske dirke za veliko nagrado Quebeca (1. WT) je Nizozemec Robert Gesink. Na drugem in tretjem mestu sta dirko končala Arthur Vichot in Greg Van Avermaet.

Na 202 kilometra dolgi trasi so morali kolesarji premagati več kot tri tisoč višinskih metrov vzpona. Trasa dirke je ustrezala kolesarjem, ki dobro nastopajo na dirkah Liege‒Bastogne‒Liege ali Amstel Gold Race. Tiago Machado (RadioShack-Leopard), Valerio Agnoli (Astana) in Pello Bilbao (Euskaltel-Euskadi) je bila trojica ubežnikov, ki je bila v ospredju večji del dirke. Na čelu glavnine, ki je 130 kilometrov do cilja za njimi zaostajala pet minut, so bili kolesarji ekip Cannondale in Movistar. Sedemdeset kilometrov do cilja je ubežnike ulovila skupina šestih kolesarjev, med katerimi so bili kar trije tekmovalci ameriške ekipe BMC Racing. Te so nato ujeli, sledil je pobeg nove skupine kolesarjev, a 25 kilometrov do cilja je bila vsa glavnina spet skupaj. V ospredju je ostal le še George Bennett (RadioShack-Leopard) iz Nove Zelandije. Tudi njega so ujeli 18 kilometrov pred konecm. Šestnajst kilometrov do cilja je pobegniti poskušal Nizozemec Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step). Zadnji, dobrih 12 kilometrov dolg krog je Terpstra začel s 25 sekundami prednosti pred glavnino. Devet kilometrov do cilja se je na čelo glavnine postavil Kristijan Koren. Prednost, ki jo je imel Terpstra, je znašala pol minute. A v glavnini ni bilo složnosti, dokler se na čelo niso postavili kolesarji ekipe Sky.

V zadnjih dveh krogih je začelo rahlo deževati. To je koristilo Terpstri, ujeli so ga v zadnjem vzponu v krogu. V vsakem sta bila na sporedu dva in na obeh v zadnjem krogu je pedale pohodil Slovak Peter Sagan. Kilometer do cilja sta napadati poskusila Simon Geschke (Argos-Shimano) in Niki Terpstra, a je bil zanju usoden šprint. Najboljše je z njim opravil 31-letni Robert Gesink in slavil zmago. Postal je edini kolesar, ki je zmagal tako na dirki v Quebecu kot tisti v Montrealu. Zadnja bo na sporedu v nedeljo. Vsekakor je to sijajen dosežek, če pogledamo dejstvo, da sta dirki letos organizirani šele četrtič. Aktualni francoski prvak Arthur Vichot je zasedel drugo, Belgijec Greg Van Avermaet pa tretje mesto. Peter Sagan je bil ob začetku šprinta v zavetrju Gesinka, a je nato povsem popustil in ciljno črto prečkal kot deseti. Tokrat smo prvič v zadnjih treh letih lahko videli šibkejšo plat Sagana. Ta bi, če bi se dobro počutil, zagotovo zmagal. Borut Božič (Astana), Kristijan Koren (Cannondale), Luka Mezgec (Argos-Shimano), Jan Polanc (Lampre-Merida) in Simon Špilak (Katjuša) so bili Slovenci, ki so nastopili na dirki in poskušali doseči uvrstitev v deseterico, ki prinaša točke v točkovanju omenjenih dirk. A to tudi tokrat ni uspelo nikomur.

Najboljše je opravil Simon Špilak, ki je zasedel 56. mesto. Poleg njega sta končala še Kristijan Koren in Luka Mezgec. Zadnji je bil poleg Korena zelo opazen v zadnjih krogih. Koren je garal za Sagana, Mezgec pa za Degenkolba in Geschkeja. "Dirka je bila naporna, saj je bil krog zahteven in ni dovoljeval veliko predaha. Moja naloga je bila, da poskrbim, da Degenkolb in Geschke začneta zadnji klanec v ospredju. V predzadnjem krogu sem pod klanec Degenkolba pripeljal v prvem položaju, zadnji krog pa četrtem. Vodstvo ekipe je bilo po dirki zelo zadovoljno z opravljenim delom. Žal je Degenkolb eksplodiral dva kilometra do cilja, medtem ko je Geschke napadel v zadnjem kilometru, a je bilo žal premalo," je po dirki za Sportal povedal Mezgec. Jan Polanc in Borut Božič sta delila usodo 55 kolesarjev, ki dirke niso končali. V nedeljo bo na sporedu še dirka za veliko nagrado Montreala.

Ne spreglejte