Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
19. 6. 2019,
5.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

UAE Emirates Po Sloveniji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 19. 6. 2019, 5.40

4 leta, 11 mesecev

Intervju s Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates)

Zaradi 20-letnega Slovenca ostali brez besed #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je pri 20 letih eden izmed osrednjih favoritov za zmago na dirki Po Sloveniji. | Foto Vid Ponikvar

Tadej Pogačar je pri 20 letih eden izmed osrednjih favoritov za zmago na dirki Po Sloveniji.

Foto: Vid Ponikvar

Za 20-letnim slovenskim kolesarjem Tadejem Pogačarjem je odlična sezona, v kateri je dodobra opozoril nase. Številni strokovnjaki poudarjajo, da je pred njim svetla prihodnost. Dokazati se hoče tudi na dirki Po Sloveniji, morda pa že v prvi sezoni v tujini okusi slast kolesarjenja na tritedenski dirki.

Ko je Tadej Pogačar v tem letu začel kolesariti za arabsko moštvo UAE Emirates, so se pojavila vprašanja, koliko časa bo 20-letnik potreboval, da se navadi na nekoliko drugačno konkurenco, kot jo je okusil kot član Roga iz Ljubljane. Hitro je pokazal talent in osvojil dirki po Kaliforniji in Algarveju, prav tako pa je postal državni prvak v kronometru. Mnogi ga v prihodnosti vidijo kot konkurenčnega kolesarja na tritedenskih dirkah. Morda bo že letos okusil slast dirkanja na španski Vuelti, a želi stopati korak za korakom. Pred njim je dirka Po Sloveniji, ki bi jo rad osvojil.


S kakšnimi ambicijami začenjate dirko Po Sloveniji?
Ambicije so velike, vendar je konkurenca močna. Vsako leto je dirka Po Sloveniji težka. Pred domačimi navijači je morda še malce težje zmagati. Dobro sem pripravljen in upam na najboljše.

Etape na dirki Po Sloveniji

Koga vidite kot glavnega protikandidata?
Esteban Chavez in Lucas Hamilton sta zelo močna, vendar je ob njiju še veliko dobrih tekmovalcev. Zlasti na takšni trasi, kot je letošnja, se lahko zgodi marsikaj. Na koncu bo zmagal najmočnejši. Kot vedno.

Preskok v tujino mu ni povzročal preglavic, saj se vzpenja zelo hitro. | Foto: Preskok v tujino mu ni povzročal preglavic, saj se vzpenja zelo hitro. Kam menite, kje se bo dirka odločala?
V petek in soboto bosta najtežji etapi. Bomo videli, kako se bo razpletalo. Če bodo noge dobre, bomo poskušali napadati.

Katere ključne dele dirke ste prevozili?
Prevozil sem zaključek tretje in četrte etape. Pogledal sem si tudi vzpon na Celjsko kočo. Traso poznam. Mislim, da sem dobro pripravljen. Videl sem, kakšni so klanci. Upam na najboljše.

Letos ni v nobeni etapi cilj na vrhu klanca, vedno sledi še spust.
V vseh treh etapah so klanci podobni. Začnejo se bolj strmo, proti vrhu je malce bolj položno. Na vrhu je tudi nekaj ravnine, sledi spust. Mislim, da bomo morali napadati že zelo zgodaj v etapi. Selekcija se naredi tam, kjer je vzpon najzahtevnejši.

Radoslav Rogina
Sportal Hrvatu je Slovenija dala vse #video

Bi si želeli, da bi bil cilj gorske etape vendarle na klancu?
Lažje bi bilo za vse. Če je cilj na klancu, se vidi, kdo je tisti trenutek najboljši. Letos bomo imeli še spust v cilj in vse skupaj bo bolj taktično. Več dejavnikov bo vplivalo. Nenehno bomo morali biti zbrani.

V vaši ekipi ste kar trije potencialni kandidati za zmago. Ob vas še rojak Jan Polanc in nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji Diego Ulissi.
Jan in Diego sta zelo dobro pripravljena. Oba sta prišla z Gira. Prejšnji teden smo dirkali v Lugnanu, kjer je zmagal Diego, kar pomeni, da je v dobri formi. Če eden ne bo mogel dobro kolesariti, bo drugi.

Ekipe na dirki Po Sloveniji

V tem letu je osvojil tudi Dirko po Kaliforniji, kar je zanj največja zmaga. | Foto: Getty Images V tem letu je osvojil tudi Dirko po Kaliforniji, kar je zanj največja zmaga. Foto: Getty Images

Ali so v UAE Emirates postavili kakšen jasen cilj, da mora eden iz vaše ekipe zmagati?
Ekipa na tej dirki meri visoko. Vedo, da smo vsi kolesarji dobro pripravljeni. Verjamem, da lahko posežemo po zelo visoki uvrstitvi.

Ali je dirko Po Sloveniji kaj drugače začeti kot, na primer, Dirko po Kaliforniji, kjer ste letos zmagali?
Zagotovo je drugače. Domača je, morda je več pritiska. Zelo lepo je biti na štartu dirke Po Sloveniji.

Kako ste se navadili na pritisk, ki prihaja vzporedno z vašimi dobrimi rezultati?
Malce je drugače, vendar je to del mojega posla. Vse skupaj moram sprejeti. Moja naloga je, da sem osredotočen le na dirko in se s tem ne obremenjujem preveč.

Dirka Po Sloveniji 2018
Sportal Slovenija predstavlja drugačen pekel, kot smo ga vajeni

Zaveda se, da z dobrimi dosežki prihajajo tudi dodatne obveznosti in več pritiska. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Zaveda se, da z dobrimi dosežki prihajajo tudi dodatne obveznosti in več pritiska. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kakšen je komentar vaših šefov glede na odličen začetek sezone?
Zadovoljni so. Ostajajo brez besed. Z mano odlično sodelujejo. Skrbijo zame, da nisem izčrpan in da ne dirkam preveč. Letos imam malce manj zahteven program, a bo prihodnje leto že kašna dirka več.

Vas bi lahko že letos poslali na tritedensko Vuelto?
Ne vem še, kje bom kolesaril po dirki Po Sloveniji. Na državnem prvenstvu zagotovo, nato bo sledil krajši počitek, morda višinske priprave. Morda pride v program Vuelta. Da bi štartal in nato po občutkih videl, ali bi ostal ali ne. Želja je. Bomo videli.

Ali se čutite dovolj močnega za tritedenske napore?
Za zdaj sem dirkal največ deset dni, a sem imel tudi po desetih dneh nekaj moči v nogah. So pa tritedenske dirke poglavje zase. Bomo videli.

Dirka Po Sloveniji TOP
Sportal Dirka Po Sloveniji bo zaprla nekatere ceste in ulice
zelena majica po Sloveniji
Sportal Dovolj mu je bele barve: čas je za spremembo #video
Tadej Pogačar Primož Roglič Jan Polanc
Sportal Nadarjeni Slovenec ima jasen cilj: biti Rogličev naslednik
Ne spreglejte