Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 9. 2023,
18.27

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

Natisni članek

Richard Plugge Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Sepp Kuss

Sobota, 16. 9. 2023, 18.27

7 mesecev, 2 tedna

Junak Kuss se je zahvalil Rogliču, šef ekipe ponosen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09
Primož Roglič Sepp Kuss Jonas Vingegaard | Sepp Kuss je bil vesel pomoči Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda. | Foto Guliverimage

Sepp Kuss je bil vesel pomoči Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda.

Foto: Guliverimage

Vuelte še ni konec, a je jasno, da je Sepp Kuss postal skupni zmagovalec, saj je v nedeljo na vrsti le še parada šampionov. "Veliko olajšanje je. V zaključku je bil poseben trenutek, ko sem se lahko sprostil," je bil vesel Kuss, ki se je v cilj pripeljal v družbi osrednjih zvezdnikov Jumbo-Visme Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda, ki sta s prstom kazala na junaka letošnje Dirke po Španiji. Medtem šef ekipe Richard Plugge že zre proti 2024 in temu, kaj bodo lahko še izboljšali.

Sepp Kuss Jonas Vingegaard Primož Roglič
Sportal Zgodovinski dan za Jumbo-Vismo, Kuss junak Vuelte

Pred začetkom Vuelte praktično ni bilo kolesarskega zanesenjaka, ki je skupno zmago napovedal Seppu Kussu. Zlasti ne, ker je imel ob sebi kapetana Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda. Mišljeno je bilo, da bo tako kot na Giru in Touru pomagal zvezdnikoma tudi na Vuelti, a se je znašel v odličnem položaju. Ko so bili favoriti na čelu z Remcom Evenepoelom osredotočeni le drug na drugega in niso želeli izpustiti nobenega izpred oči, je Američan v šesti etapi prišel do zmage, potem ko se je znašel v ubežni skupini.

Pridobil je lep naskok pred tistimi, ki so v Španijo dejansko prišli po zmago. Ko se je zgodil krizni trenutek Evenepoela v 13. etapi s ciljem na Col du Tourmalet, so se mu odprla vrata do raja. Da ima močne noge, je pokazal v kronometru dan prej, kar mu je dalo le še dodatna krila. Začel je verjeti v skupno zmago.

Jonas Vingegaard Vuelta 2023
Sportal Doživel hud pretres možganov: pri Jumbo-Vismi vložili pritožbo

"Primož je naredil veliko zame na zadnjem klancu"

Danes se veseli, čeprav je jutri še ena etapa, vendar je povsem ravninska in je jasno, da vodilnega v rdeči majici ne bo napadal nihče. "Veliko olajšanje je. V zaključku je bil poseben trenutek, ko sem se lahko sprostil," se je v pogovoru za Eurosport smejalo Kussu, ki je z ramo ob rami prikolesaril v cilj skupaj z Rogličem in Vingegaardom. Šampiona nizozemskega moštva sta se poklonila Američanu in mu bila v zadnjih etapah v pomoč, čeprav je bilo pred tem veliko negotovosti.

Prizor, ki je razveselil šefe Jumbo-Visme. | Foto: Guliverimage Prizor, ki je razveselil šefe Jumbo-Visme. Foto: Guliverimage

"Vse smo nadzirali po zaslugi fantov. Robert Gesink in Dylan van Baarle sta nadzirala 90 odstotkov etape. Dolg dan je bil. Velika zahvala jima gre. Primož je naredil veliko zame na zadnjem klancu in tudi na ravnini skupaj z Jonasom, česar si nisem nikdar sploh mogel predstavljati," je dan povzel Kuss in se nato dotaknil še družine, ki ga je pričakala v cilju: "Najbolj posebno je ravno to, da sem ob družini. To največ šteje."

"Razmišljamo že, kaj lahko naredimo bolje. Decembra vam bomo povedali."

Jumbo-Visma je spisala zgodovinski trenutek v kolesarstvu. Kot prva ekipa je osvojila prav vse tri grand toure v enem letu. Primož Roglič je bil junak Gira, Jonas Vingegaard Dirke po Franciji, Sepp Kuss pa zdaj še Vuelte. Da ima nizozemsko moštvo prevlado, se lahko prepričamo ob pogledu na vrstni red na Vuelti, saj Kussu družbo na zmagovalnem odru delata prav Jonas in Primož.

Richard Plugge pogleduje proti 2024. | Foto: Reuters Richard Plugge pogleduje proti 2024. Foto: Reuters

Zadovoljstvo pri prvem možu ekipe Richardu Pluggeju je razumljivo ogromno: "Zelo ponosen in vesel sem. Videli ste sliko zaključka, ko so se vsi trije pripeljali. Neverjetno je."

"Sepp je bil v odličnem položaju in naenkrat smo imeli tri vodje. Več sem pričakoval od Juana Ayusa (član UAE Emirates, op. a.). Prihaja in bo v bodoče težak zalogaj. Na koncu dneva smo bili močnejši. Ni bilo lahko. Ko se je Remco zlomil na Tourmaletu, je bilo lažje," pravi Plugge, ki že zre proti naslednjemu letu: "Razmišljamo že, kaj lahko naredimo bolje. Decembra vam bomo povedali."

Vrstni red po 20. etapi

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte