Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Slovenska turnokolesarska pot Miha Koncilija Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem Gorsko kolesarjenje

Četrtek, 23. 9. 2021, 7.00

2 leti, 8 mesecev

Kako pravilno nastaviti amortizerje pri gorskem kolesu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Občasno je tudi s kolesom treba obiskati servis. Miha Koncilija se je v tokratni oddaji Gorsko kolesarjenje z Lukom Mezgecem spet srečal z mehanikom Anžetom Pečarjem (Bikehanic) iz kolesarskega društva KD Rajd.

Dotaknila sta se največje razlike med specialko in gorskim kolesom – to je vzmetenje. "Imamo dve različni vrsti vzmeti, ki amortizer držijo narazen. Ene vzmeti so zračne in primerne za širši krog kolesarjev, ker jih je lažje nastaviti. Obstajajo pa tudi posebne vzmeti, ki so primerne za različne teže kolesarjev. Te so veliko bolj zahtevne. Na kolesih za rekreativne kolesarje so zračne vzmeti," je pojasnil Anže in pokazal, kako je treba nastaviti najprej zadnjo vzmet.

kolo | Foto:

Pri tem se mora kolesar usesti na sedež in dati noge na pedala. Tako se vidi, koliko se amortizer posede, ko kolesar sedi na kolesu. To je referenčna točka, kjer je treba začeti nastavljati pritisk.

Pri splošnih kolesih to predstavlja od 15 do 20 odstotkov hoda amortizerja. Mera "eye to eye" pomeni, kako dolg je amortizer, druga mera pa pove, kakšen je hod amortizerja. To je lahko že napisano na amortizerju. Najlažje je, če si kolesar to izmeri kar sam.

kolo | Foto:

"To narediš tako, da izpustiš zrak, nato pa stisneš amortizer do konca njegovega hoda ter ga ponovno napolniš z zrakom, da se spet raztegne. In potem izmeriš razdaljo. Pri naju to znaša okrog 60 milimetrov in od te dolžine potem izračunaš 20 odstotkov."

Sklop Gorsko kolesarjenje z Luko Mezgecem – vse oddaje

Generali pasice | Foto:

Zavarovalnica Generali se zaveda, da je kolesarjenje osvojilo srca številnih ljubiteljev gibanja v naravi, zato kolesarjem svetujejo, da sklenejo zavarovanje Specialisti z asistenco, saj tako lahko najhitreje pridejo do kakovostne zdravstvene oskrbe.

Če pa se včlanite v Planinsko zvezo Slovenije, ste samodejno nezgodno zavarovani pri Zavarovalnici Generali, poleg tega pa imate 50-odstotni popust pri prenočitvah v planinskih kočah.

kolo | Foto:

Spredaj pri vilicah prav tako izpustiš zrak ven in porineš do konca ter izmeriš. "Najin znaša verjetno okrog 160 milimetrov, torej spet vzameš 20 odstotkov od te dolžine. Zadaj lahko vzameš od 20 do 25 odstotkov te dolžine," je pojasnil Anže.

Za enduro oziroma "spustaška" kolesa je ta odstotek lahko celo višji, do 30 odstotkov. "Predlagam, da kolo vsekakor pripeljete k izkušenemu mehaniku, zato da se boste lahko udobno vozili," je kolesarje še pozval Miha Koncilija.

Po Slovenski turnokolesarski poti

Na Slovenski trunokolesarski poti nas usmerjajo usmerjevalne table, ki jih je Planinska zveza Slovenije postavila v sodelovanju z Zavarovalnico Generali. | Foto: Na Slovenski trunokolesarski poti nas usmerjajo usmerjevalne table, ki jih je Planinska zveza Slovenije postavila v sodelovanju z Zavarovalnico Generali.

Z Miho Koncilijo, trenerjem kolesarske ekipe Pogi Team Generali in Migimigi ambasadorjem, ter Matjažem Šerkezijem, strokovnim sodelavcem Planinske zveze Slovenije, smo odkrivali Slovensko turnokolesarsko pot in vam predstavili pet turnokolesarskih poti. Slovenska turnokolesarska pot sicer povezuje 1.850 kilometrov oziroma 41 etap, ki obkrožijo Slovenijo.

Na spletni strani Slovenska turnokolesarska pot lahko poiščete podrobne opise vseh etap – njihovo dolžino, višinsko razliko, profil vsake etape, GPS-načrte etap in nekaj fotografij, da se boste lažje odločili, katero etapo izbrati.  

gorsko kolesarjenje | Foto:

Etape, ki smo jih predstavili v oddajah Gorsko kolesarjenje z Lukom Mezgecem:

01: Ljubljana–Mihelčičev dom na Govejku

13: Iztokova koča pod Golaki–Stjenkova koča na Trstelju

32: Dom na Košenjaku–Poštarski dom pod Plešivcem

28: Gorišnica–Maribor

16: Piran–Marezige

Ne spreglejte