Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adria Mobil

Četrtek, 18. 6. 2015, 16.34

8 let

Kdo so rdeče-beli fantje, ki bodo kradli medijsko pozornost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na 22. kolesarski dirki Po Sloveniji bodo fantje, ki vam jih predstavljamo, prav gotovo med najbolj motiviranimi. Kdo so kolesarji ekipe Adria Mobil, ki jih ta konec tedna čaka vrhunec sezone?

Krstni nastop za mladega Božiča, ki obvlada tudi peko pic in tort

Začnimo z najmlajšim. Jon Božič je najmlajši med kolesarji novomeške Adrie Mobil, ki bodo nastopili na 22. slovenski pentlji. Za 19-letnika iz Dolnjih Suhadol bo to krstni nastop na največji kolesarski dirki na slovenskih tleh.

"Vesel sem, da sem del ekipe, da bom izkusil to čast in se dokazal. Nervoze ne čutim," je povedal dan pred začetkom dirke, ki se začenja z današnjim kronometrom, kjer mladi Božič zase vidi največ priložnosti, saj je aktualni državni prvak do 23 let in članski podprvak v tej disciplini.

"Na preostalih etapah bom skušal čim bolje pomagati ekipi, v Novem mestu pa bom Marku Kumpu pomagal pri ciljnem šprintu," razmišlja mladenič, ki resneje kolesari od leta 2009, letošnjo sezono pa ocenjujejo z zgledno sedmico.

Zanimivo je, da v prostem času rad kuha. "Ker si velikokrat kuham sam, mi je to postalo všeč, prav tako pa mi je všeč peka sladic in pic. Da, to mi gre res dobro od rok. Tudi torto spečem, če je treba," je razkril kolesar, za prijatelje tudi Božo ali Anšk. In ne, dekleta nima, pravi.

Primorec v dolenjski prestolnici

Kristjan Fajt je eden najizkušenejših članov in členov novomeške ekipe, verjetno pa tudi najbolj gostobeseden.

33-letnik, za prijatelje Kiki, prihaja iz Škofij pri Kopru, a sta ga kolesarstvo in ljubezen zvabila v prestolnico Dolenjske.

Vsestranski kolesar, ki kolesar že od leta 1993, pravi, da je v dobri formi in da bo na dirki garal za kapetana ekipe. Prvi del sezone ocenjuje s čisto desetico, težko pa že čaka na obdobje, ko se bo spet lahko namakal v morju.

Jabolko ne pade daleč od drevesa

Marko Kump je pri Adrii Mobil glavni kandidat za kapetana na dirki Po Sloveniji. Nekdanji atlet se kolesarstvu resneje posveča zadnjih 15 let, vmes je zamenjal več klubov. Dve sezoni je vrtel pedala v klubu Tinkoff-Saxo, a se je lani vrnil v novomeško gnezdo.

Kume ali dolenjska puščica, kot ga kličejo, ves prosti čas namenja družini, kjer je capo di banda brez dvoma dveletni sin Staš, ki kolesa obožuje še bolj kot njegov oče.

"Trenutno vozi poganjalčka, k svojemu kolesu pa ga raje ne spustim, ker ga potem brez joka nikakor ne spravim stran," je v smehu opisoval Kump, sicer specialist za šprinte, kratke klance in razgibane enodnevne dirke, ki letošnjo sezono ocenjuje s spodbudno devetico.

Njegova glavna želja na dirki je, da bi se prvi pripeljal skozi cilj v Novem mestu. "Drugje niti nimam možnosti," je bil odkrit 26-letni Dolenjec, ki je pred dnevi zmagal v skupni razvrstitvi dirke Tour of Malopolska.

Rad bi oblekel belo majico

20-letni Domen Novak je krst na dirki Po Sloveniji doživel že lani, kar pomeni, da letos že ve, kaj lahko pričakuje od domače dirke. Želi si bele majice za najboljšega mladega kolesarja, svojo priložnost pa kot specialist za gorske etape vidi v tretji etapi s ciljem na Treh kraljih.

S kolesarstvom se intenzivneje ukvarja od leta 2009, ko je poganjal gorsko kolo, nato si je vzel leto dni premora, potem pa se na prigovarjanje očeta, češ, naj se odloči, kaj zdaj, vrnil na kolo. Tokrat cestno in na njem tudi ostal. V prostem času se rad posveča modelarstvu, dozdajšnji del sezone pa ocenjuje s sedmico. Kar zadeva srčne zadeve, je oddan.

Najvišji v ekipi, ki se ne brani kmečkih opravil

David Per je med najmlajšimi, a s 191 centimetri prav gotovo najvišji kolesar Adrie Mobil na dirki. Tako kot Novak bo Per letos na slovenski pentlji nastopil drugič, največ možnosti pa vidi v kronometru.

"Moja vloga bo pomoč ekipi, čim bolje odpeljati kronometer, potem pa se bom prilagajal ekipi in upam, da nam uspe čim boljši rezultat."

Zanimivo je, da si baterije najhitreje napolni z delom na kmetiji, ker je njegova družina nima, pri kmečkih opravilih pomaga bratrancu ali prijateljem, rad pa si ogleda tudi motokros. Trenutno je samski, pravi.

Nekdanji smučarski skakalec bo skušal unovčiti odličen prvi del sezone

Za Primožem Rogličem, nekdanjim smučarskim skakalcem, je odličen prvi del sezone, kar bo skušal dokazati tudi na domači dirki.

"Glavno je, da damo vse od sebe, potem pa bomo videli, kam to pelje. Brez dvoma smo dobro pripravljeni," je optimističen Rogla, ki sezono ocenjuje z odlično devetico.

Zanj bo to tretja dirka Po Sloveniji. Prostega časa nima oziroma v tem času najraje počiva.

Tina in Rina mu bosta vlili dodatnih moči

Radoslav Rogina je s 36 leti najstarejši član Adrie Mobil. Za njim je že več kot deset nastopov na dirki Po Sloveniji, najraje se spominja predlanskega, ko je zmagal v skupni razvrstitvi.

Poškodbo (zlom ključnice in več odrgnin), ki jo je dobil na dirki za trofejo Umaga, je povsem pozdravil, pravi, sezoni pa bi dal oceno med 9 in 10. "Kot ekipa bomo štartali na čim boljšo skupno uvrstitev, delali pa za tistega, ki se bo bolje počutil. Če bom to jaz, potem svoje priložnosti vidim v 2. in 3. etapi. Glede na hudo konkurenco pa bom vesel, če se bom uvrstil med 5 in 10."

Izkušenemu Varaždincu bo največ moči vplivala podpora hčerk: štiriletne Tine in osemletne Rine, ljubiteljske teniške igralke, ki bosta z mamo navijali ob progi.

Štimulak z mislimi že v prihodnosti

Primož Štimulak je lansko dirko Po Sloveniji končal oblečen v modro majico najboljšega hribolazca. Ali bo majico skušal osvojiti ponovno, ne ve, odvisno od zahtev ekipe, bo pa vsekakor pomagal ekipi do zmage. Zaradi bolezni in slabšega nastopa v prvem delu sezone to ocenjuje s skromno trojko. "To je zame najslabša sezona, upam pa, da je vse slabo za nekaj dobro."

Prav nič pa niso skromni njegovi načrti za prihodnost, ki jih delno uresničuje že zdaj. Posveča se razvoju kolesarskega turizma, in sicer v Hotelu Triglav v Zdravilišču Dobrna, kjer so že kupili kolesa za potrebe turistov. Štimulak upa, da bo to v prihodnje preraslo v pravi posel.

Ne spreglejte