Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
20.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Borut Božič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jani Brajkovič Primož Roglič Primož Roglič Po Sloveniji

Nedelja, 17. 6. 2018, 20.50

5 let, 10 mesecev

Anketa o Primožu Rogliču

Kjer je volja, tam je pot: Primož Roglič je živ primer tega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

V svetu kolesarstva je Slovenec Primož Roglič fenomen. Pred natanko šestimi leti se je šele začel ukvarjati s kolesarstvom, zdaj pa ga uvrščajo ob bok največjih tekmovalcev tega športa. Slovenski kolesarji so se razgovorili o njegovem izjemnem vzponu. Izkušeni Jani Brajkovič je navdušen nad njim. Verjame tudi, da se bo znal spopasti z vsemi pastmi, ki ga še čakajo.

Jani Brajkovič in Tadej Pogačar sta navdušena nad kolesarsko kariero Primoža Rogliča. | Foto: Vid Ponikvar Jani Brajkovič in Tadej Pogačar sta navdušena nad kolesarsko kariero Primoža Rogliča. Foto: Vid Ponikvar Primož Roglič je z zmago na dirki Po Sloveniji dosegel šesto zmago na večdnevnih dirkah. In to v vsega petih letih, odkar je profesionalni kolesar. Pred tem je bil namreč smučarski skakalec.

Izpustil je nekaj let osnovne šole kolesarstva, a se je vsega ekspresno naučil. Med drugim je lani postal svetovni podprvak v kronometru, nebo pa je meja, lahko slišimo od marsikoga.

Sportal Fenomen Roglič ne bo po junaškem pohodu ničesar prepustil naključju #video

"Mislim, da je že veliko nad menoj oziroma mojimi dosežki"

Kako je tekmovati z najboljšimi in osvajati dirke na najvišji ravni, dobro ve Jani Brajkovič. O tem, da gre Rogla po njegovih sledeh, je član novomeškega kluba Adria Mobil dejal: "Mislim, da je že veliko nad menoj oziroma mojimi dosežki, kar pa je razveseljivo. Lepo je, da ima Slovenija enega kolesarja, ki je sposoben zmagovati na enotedenskih in tudi tritedenskih dirkah. Prepričan sem, da bo v naslednjih letih dominiral ali se vsaj uvrščal na stopničke na največjih dirkah."

Dobro ve, kaj pomeni biti v središču pozornosti. Roglič je in bo še bolj izpostavljen, a Brajkovič verjame, da se bo tudi s tem dobro spopadel: "Ko kolesar raste in začne zmagovati, vse poteka tako, kot mora, potem pa pridejo pritiski s strani. Občinstva, sponzorjev, ekipe in drugi zunanji pritiski, ki povzročajo stres. Takrat je malo težje ostati na vrhu. Glede na to, kakšen tip osebe Primož je, sem prepričan, da se bo s temi stvarmi spopadel brez težav."

Ko smo najboljšega mladega kolesarja na dirki Po Sloveniji Tadeja Pogačarja (Gusto Xaurum) povprašali, kaj si misli o Rogliču, se je zamislil in kratko in jedrnato opisal, kako ceni zmagovalca letošnje jubilejne slovenske kolesarske pentlje: "Roglič je res faca, oseba na mestu. Fenomenalen je."

"Mislim, da je lahko Primož Roglič veliko presenečenje ne le za slovensko, ampak tudi za svetovno kolesarstvo"

Če je Pogačar praktično še na začetku svoje profesionalne poti, pa se Borut Božič iz Bahrain Meride približuje h koncu. O tem, ali bo v naslednjem letu še kolesaril, bo sporočil ob koncu letošnjega leta.

"Nikoli si nisem predstavljal, da lahko dosežeš takšno raven, če tako pozno začneš. Pa še ne vemo, kam lahko sploh poseže," pravi Božič o Rogliču. | Foto: Vid Ponikvar "Nikoli si nisem predstavljal, da lahko dosežeš takšno raven, če tako pozno začneš. Pa še ne vemo, kam lahko sploh poseže," pravi Božič o Rogliču. Foto: Vid Ponikvar

Zato pa se je kar nasmehnil, ko je moral govoriti o Rogliču. Iz srca mu privošči vse te uspehe: "Sploh ne vem, kje so njegove meje. Mislim, da je lahko Primož Roglič veliko presenečenje ne le za slovensko, ampak tudi za svetovno kolesarstvo," pravi Božič.

Sportal Pol leta bo še počakal, nato se bo odločil, ali bo še kolesar ali ne

Na vprašanje, ali ga je presenetilo, da je Roglič presedlal iz smučarskih skokov v kolesarstvo in tako hitro osvojil vse prvine, je odgovoril: "Nikoli si nisem predstavljal, da lahko dosežeš takšno raven, če tako pozno začneš. Pa še ne vemo, kam lahko sploh poseže. Nisem si predstavljal, da lahko v poznih letih prideš v šport in dosežeš takšne rezultate. Zelo sem vesel, da kolesarstvo to omogoča. Vidi se, da je odprt šport. Ni ti treba biti kot šestletnik vpleten v ta šport. Kjer je volja, tam je pot. Primož Roglič je živ primer."

Sportal Razred zase: Primož Roglič z zmago na kronometru le potrdil skupno zmago! #video

"Mislim, da bo Primož na letošnjem touru naredil korak naprej v karieri"

Božičev klubski kolega Matej Mohorič je bil na letošnji dirki Po Sloveniji prav tako v ospredju. Na koncu si je prikolesaril odlično skupno tretje mesto, navduševal pa je tudi z vratolomnimi spusti. Po nekaterih podatkih naj bi šel v kraljevski etapi pri spustu kar 107 km/h.

"Morda je malce smole, da se je tako pozno odločil za ta šport. Vendar bolje pozno kot nikoli," pravi Mohorič. | Foto: Vid Ponikvar "Morda je malce smole, da se je tako pozno odločil za ta šport. Vendar bolje pozno kot nikoli," pravi Mohorič. Foto: Vid Ponikvar

"Primož je dokazal, da je odličen kolesar, da je dobro pripravljen na letošnji tour, na katerem lahko pokaže veliko in naredi še korak naprej v karieri. Vidi se, da je genetsko nadarjen za ta šport. Morda je malce smole, da se je tako pozno odločil za ta šport. Vendar bolje pozno kot nikoli," so bile še Mohoričeve besede.

Sportal Golčer čustveno doživljal zadnje kilometre: zaključil bo kariero
Ne spreglejte