Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
4.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

Natisni članek

Svete Višarje Geraint Thomas Boštjan Mervar Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji

Nedelja, 28. 5. 2023, 4.00

11 mesecev, 1 teden

Pogled strokovnjaka

"Ko sem videl, da mu je že na ravnini odščipnil dve sekundi, sem si rekel, to je to"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09
Primož Roglič | Primož Roglič je veliki junak 106. Dirke po Italiji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je veliki junak 106. Dirke po Italiji.

Foto: Guliverimage

"Tu na Višarjah je prava veselica, to so res nepozabni trenutki," nam je presrečen po imenitni zmagi Primoža Rogliča v 20. etapi Dirke po Italiji dejal Zasavčev nekdanji trener Boštjan Mervar. Odločilni kronometer letošnjega Gira so si v živo ogledali skoraj vsi zdajšnji in nekdanji funkcionarji novomeškega kluba Adria Mobil, ki je močno zaznamoval Rogličevo kariero. In obratno, Roglič je zaznamoval Adrio Mobil, zato ni čudno, da so ob uspehu slovenskega kolesarskega junaka tekle solze sreče.

Primož Roglič
Sportal Noro! Primož Roglič je tik pred zmago na Giru!!!

"Skupaj z Urošem Murnom (selektorjem slovenske članske kolesarske reprezentance, op. p.) sva zadnji dve etapi spremljala v živo v Italiji in je res fantastično. Tu na Višarjah je prava veselica, to so res nepozabni trenutki," je bil navdušen nekdanji kolesar Boštjan Mervar, ko je njegov nekdanji varovanec pred osupljivo množico slovenskih navijačev na Višarjah slavil zmago, s katero si je zagotovil tudi končno zmagoslavje na letošnji rožnati pentlji. Nekdanji smučarski skakalec je tako spisal še eno veličastno poglavje zgodovine slovenskega kolesarstva, postal je prvi Slovenec z zmago na znamenitem Giru.

V torek ni bil zaskrbljen

"Je bilo pa res napeto, že od jutra sem bil hudo nervozen (smeh, op. p.)," je priznal Boštjan Mervar. | Foto: Vid Ponikvar "Je bilo pa res napeto, že od jutra sem bil hudo nervozen (smeh, op. p.)," je priznal Boštjan Mervar. Foto: Vid Ponikvar A še pred nekaj dnevi nas je kar malce zaskrbelo, ko je v torkovi uvodni etapi zadnjega tedna 106. Gira Primož Roglič izgubil obračun z največjima tekmecema Joaom Almeido in Geraintom Thomasom.

Na zaključnem vzponu 16. etape na Monte Bondone je Roglič proti Thomasu izgubil 25 sekund, zaostal je tudi za Portugalcem, ki je slavil etapno zmago. Je zaskrbelo tudi Mervarja? "Mene v pravzaprav ni, ker se mi tisto niti ni zdel njegov slab dan," odgovarja odločno.  

"Bolj sem razmišljal o tem, zakaj se je to zgodilo. Zagotovo ste že slišali razmišljanja o tem, kako različno se kolesarji odzovejo po prostem dnevu. Nekateri imajo malo večjo krizo, drugi manjšo. To je ena mogoča razlaga, druga pa ta, da se mi je, ko se je zgodil tisti odločilni napad Almeide, zdelo, da Primož samo gleda tiste svoje vate, ki jih ima določene, da zdrži tako dolg napor in ne zapade v krizo. To se je nazadnje tudi potrdilo. Zaostanek 40 sekund je do cilja zmanjšal le na dobrih 20 sekund. Zame to ni bila tragedija. Po njegovih izjavah in izjavah iz Jumbo-Visme se je sicer zdelo, da je imel krizo, ampak tega nisem verjel. Menim, da so vse tempirali na današnjo etapo."

Primož Roglič Lora
Sportal Presrečni Roglič o dirki življenja, njegova žena o težki zimi in zadovoljstvu

Ogromno je bilo pretvarjanja, zavajanja, skrivanja

Prav različne izjave kolesarjev in športnih direktorjev, še posebej iz Jumbo-Visme, so v zadnjih tednih med kolesarji na Giru postale kar nekakšna šala. Tudi Geraint Thomas je poudaril, da jim ne gre prav nič verjeti. Ogromno je bilo pretvarjanja, zavajanja, skrivanja. Taktičnega, seveda. "Jaz mislim, da so res veliko zavajali drug drugega, ampak sem vedel, za kaj gre. Ko se Roglič ni odzval na tisti napad Almeide, je preprosto šel na svoje vate. Za tem je znanost, pri Jumbo-Vismi so natančno vedeli, da prav veliko tam ne more izgubiti. Če pa bi se zagnal za njim, bi verjetno lahko to plačal tudi na današnjem kronometru," se je Mervarju smejalo po sobotni peklenski etapi.

Je pa tudi res, da sta Portugalec Almeida in predvsem britanski veteran Thomas v zadnjem tednu pokazala odlično formo. Prerojeni 37-letni Thomas, zmagovalec Toura leta 2018, je povzročil nekaj dvomov med Rogličevimi navijači. "Thomas je pokazal svojo izkušenost. Dirkal je zelo pametno. Imel je močne pomočnike, ki so mu narekovali tempo, ampak tokrat jih pač ni imel ob sebi. Niso ga mogli priganjati in ga varovati. Jumbo pa je resnično vse stavil na današnji dan, v zadnjem kilometru in pol so nastale res velike razlike," o tem pravi Mervar.

Rogličevo zmago je pospremila nepregledna množica slovenskih navijačev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rogličevo zmago je pospremila nepregledna množica slovenskih navijačev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Vse me je minilo, ko se mu je snela veriga"

Roglič je v začetku sobotnega kronometra na ravnini proti Thomasu pridobil le dve sekundi. Da bi prevzel vodstvo na dirki, je moral izničiti 26 sekund zaostanka. Ta zaostanek pa je začel odločneje topiti, ko se je začel klanec. "Pričakoval sem, da bo Geraint na ravnini še močnejši, da bo tam odpeljal hitreje. Ko sem videl, da mu je Rogla že na ravnini odščipnil dve sekundi, sem si rekel, to je to. Z Murnom sva pred etapo razmišljala, da bo Geraintu dal Rogla na ravnini kakšnih deset sekund, potem pa bo pridobival v klanec. Pa se je izšlo še bolje. Je pa res, da me je vse minilo, ko se mu je snela veriga. To je bil popoln šok. Stal sem dva kilometra pred ciljem, mislim pa, da se mu je veriga snela kakšnega pol kilometra prej. Ko se je pripeljal mimo mene, je imel še vedno 13 sekund prednosti pred Geraintom, in to kljub težavam. Tudi izraz na obrazu je imel veliko odločnejši kot Geraint, ta je bil že precej na koncu z močmi. Na hlačah se mu je poznala sol, občutek je bil tak, da smo vedeli, da lahko do cilja nadoknadi ves zaostanek. Je bilo pa res napeto, že od jutra sem bil hudo nervozen (smeh, op. p.)."

Brez drame pri Rogliču očitno res ne gre. "Da, je pa vse skupaj zato še toliko več vredno. Če ne bi imel težav s kolesom, bi bil naskok pred Geraintom že več kot pol minute. Zagotovo je izgubil 15, 20 sekund zaradi težav s kolesom," si je po tudi za Rogličeve navijače nadvse naporni in napeti etapi oddahnil Zasavčev nekdanji trener.  

Planet TV
Planet TV Dirko po Italiji bo na Planetu sklenila posebna oddaja Giro po Giru

Primož Roglič je trem zmagam na Vuelti dodal še slavje na Giru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič je trem zmagam na Vuelti dodal še slavje na Giru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Je mogoč celo prestižni trojček?

Roglič še naprej piše zgodovino slovenskega kolesarstva, po tem, ko je leta 2019 kot prvi Slovenec osvojil tritedensko tekmo (Vuelto), je zdaj kot prvi Slovenec pokoril še znameniti Giro. Pa je mogoče, da mu uspe v prihodnosti z zmago na največjem med tremi, francoskem Touru, zaokrožiti prestižni trojček? "Jaz bi rekel, da je mogoče," nekoliko zadržano odgovarja Mervar in pojasni: "Če se Pogačar v bližnji prihodnosti odloči dirkati na Giru, v isti sezoni pa Roglič napade Tour, menim, da je to mogoče. Če pa sta oba na isti dirki? Ne vem. Videli smo, da je tudi Pogi ranljiv, res pa je, da se je lani na Touru veliko naučil. Tisto je bila lekcija, naredil je dve napaki, ki sta ga stali zmago, čeprav je bil po mojem mnenju najmočnejši kolesar na dirki. Ne vem. Letos imamo lepe možnosti, da Slovenija osvoji trojček. Upam, da to uspe. Rogla bo na Vuelti startal neobremenjen z rezultatom, mislim, da se mu je zdaj odvalil velik kamen od srca po vseh težavah, ki jih je imel. Pregnal je tistega demona s Planche des Belles Filles in danes je to res veliko zadoščenje. Zmaga pred tako množico in še tiste težave v zadnjih dveh kilometrih … Res vsa čast! Sanjsko!"

Navijači Primož Roglič Trbiž
Sportal Od kalvarije do ekstaze: Slovenci noreli v Trbižu #video

Bi bilo z Remcom kaj drugače?

Pa bi bilo kaj drugače, če bi na dirki ostal Remco Evenepoel? "Ne, ne. Mislim, da se Remco ne bi mogel vmešati niti med prve tri, če sem iskren. Spremljam ga in cenim, se mi pa zdi, da ga ljudje vseeno preveč poveličujejo kot šampiona. Morda je tudi malce preveč samozavesten v izjavah, s tem si ne nazadnje sam nalaga ogromno breme. Zdaj mu še gre, ker je mlad, v prihodnjih letih pa se bo to breme le nalagalo. Dokazati bo moral, da je pravi. Že zdaj mu očitajo, da se je ustrašil. Menim pa tudi, da je imel lani srečo na Vuelti, ko je padel Roglič. Drugače bi bilo vprašanje, ali bi mu uspelo zmagati," še pravi novomeški kolesarski strokovnjak, ki je, mimogrede, s sedmimi etapnimi zmagami še vedno rekorder dirke Po Sloveniji.

Ta bo letos potekala od 14. do 18. junija in slovenskim ljubiteljem kolesarstva ponudila možnost, da spet izživijo svoje navijaške strasti, tako kot so jih v soboto na Svetih Višarjah. Žal Roglič slovenske pentlje letos nima v svojem tekmovalnem programu, morda pa bo na startni listi kakšen njegov naslednik.

Preberite še:

Roglič Pogačar
Sportal Slovenija z zgodovinskim mejnikom, kralja pravljice pa Roglič in Pogačar
Robi Jenko
Sportal "Danes vsi hočejo biti Pogačar in Roglič, kar je manj od tega, ni več zadovoljivo"
Ne spreglejte