Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
16. 9. 2014,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kolesarstvo svetovno prvenstvo Grega Bole Jure Kocjan Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Gorazd Štangelj

Torek, 16. 9. 2014, 18.41

8 let

Kolesarji si nočejo privoščiti neumnosti iz preteklosti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnje svetovno prvenstvo bo za Slovenijo nekaj posebnega, saj bo na njem nastopila tudi ženska kolesarska ekipa. Vsi si želijo le, da bi jim uspel takšen met, kot ga je pripravil Matej Mohorič.

Na čelu članske reprezentance bo na letošnjem prvenstvu v vlogi selektorja nekdaj odlični kolesar Gorazd Štangelj, ki je dirigentsko palico prevzel od Martina Hvastije, ta pa bo v Ponferradi (severozahod Španije), kjer ob od 20. do 28. septembra svetovno prvenstvo, poveljeval kolesarjem, starim do 23 let.

Velikega favorita za odličja, kot smo ga imeli v zadnjih dveh letih v Mateju Mohoriču, ki je spisal posebno poglavje v zgodovini kolesarstvo, letos nimamo. Matej je namreč kot prvi osvojil dva zaporedna naslova svetovnega prvaka v dveh različnih kategorijah.

Zdaj bo priložnost dobil tudi med člani, saj ga je Štangelj uvrstil v ekipo sedmih, med katerimi bo za izjemno zahtevno cestno dirko, dolgo kar 254,8 kilometra, izbral šesterico. Ob pogledu na članski seznam pogrešamo znana imena, kot so Simon Špilak, Jani Brajkovič in Borut Božič, a ima vsak od njih drugačen razlog, zakaj ga ni v reprezentanci.

Zato se je Štangelj odločil, da bo gradil ekipo za prihodnost. Na sredinem (24. september) 47,1 kilometra dolgem kronometru bosta priložnost dobila Kristjan Koren in Mohorič, za cestno dirko, ki bo zadnji dan tekmovanja, pa bo izbiral še med Grego Boletom, Luko Mezgecem, Juretom Kocjanom, Janom Polancem in Kristjanom Fajtom.

Zadnji bo nastopil že prvi dan tekmovanja v ekipnem kronometru (57,1 kilometra) v dresu Adrie Mobila, ki je prvi klub v Sloveniji. Novomeščani se zavedajo, da bodo težko ponovili lanskoletno 20. mesto, a bodo naredili vse, da jim ta podvig uspe. Premierno pa bo na ekipnem kronometru nastopila ženska zasedba KD Rog-BTC City Ljubljana, kar je premik v slovenskem ženskem kolesarstvu in dobra popotnica za naprej.

"Če se spomnimo lanske in predlanske sezone, so člani do 23 let prinašali medalje, v kategoriji Elite pa se nismo mogli pohvaliti z dobrim dirkanjem. A to ni graja selektorju in kolesarjem. Cilj je, da ne bomo več delali takšnih napak, ker mislim, da so fantje sposobni narediti veliko več. Na štart je treba iti z jasnimi cilji v glavi. Ne smemo delati neumnih napak, želimo pa si izboljšati rezultate zadnjih dveh prvenstev. Kapetan verjetno ne bo le eden, ampak bo povsem odvisno, kako se bo cestna dirka razpletala. Ta bo nato podala kapetana. Jasno je, kdo bo pomagač ... Kdor bo preživel 120 kilometrov, bo nato nosil kapetanski trak. Kdor bo preživel, torej," je obrazložil selektor reprezentance.

Ne spreglejte