Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 5. 2009,
18.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 31. 5. 2009, 18.02

8 let

Menčovu po Vuelti še Giro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rus Denis Menčov je zmagovalec 92. kolesarske dirke po Italiji. Na drugem mestu je dirko končal Danilo Di Luca na trejem pa Franco Pellizotti. Tadej Valjavec sijajen 9., Jani Brajkovič 18.

Kljub temu, da je bila v zadnji etapi na sporedu le 14,4 kilometra dolga posamična vožnja na čas, je bila slednja nadvse pomembna.

Trasa je bila speljana po številnih odsekih tlakovanih s kockami ter po številnih ovinkih. Med etapo so imeli nekateri tudi smolo, saj je cestišče namočila kratka ploha. Vendar je bilo cestišče že suho ob nastopu najboljših v skupnem seštevku. Le Di Luca in Menčov, ki sta nastopila zadnja, sta imela ponovno mokro cestišče.

Dodatni pritisk na Menčova je uspel Di Luci že na prvem vmesnem času na štirih kilometrih, kjer je imel Italijan že pet sekund prednosti pred Menčovim. Rus je nato dirko prevzel v svoje vajeti in je imel dobre tri kilometre kasneje že 14 sekund prednosti pred Di Luco. Slednji je kolesaril vse bolj počasi, medtem ko je Menčov drvel etapni zmagi naproti. Slednjo mu je odnesel padec kilometer do cilja. Vendar zmaga v skupnem seštevku ni bila pod vprašajem, saj je kolesar Rabobanka takoj nadaljeval z dirko. Menčov je danes postal tretji Rus, ki je slavil na dirki po Italiji. Pred njim je to uspelo Evgeniju Berzinu in Pavlu Tonkovu.

Enaintridesetletni Menčov je na letošnjem Giru kar osem dni kolesaril v roza majici vodilnega. Prvič jo je oblekel po zmagoslavju v posamični vožnji na čas v 12. etapi. Nato je ni več izpustil iz rok. Menčov je kariero profesionalca pričel leta 2000 v španski ekipi Banesto. Že leta 2003 je dirko po Franciji končal na 11. mestu in osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. Svojo prvo etapno zmago na treh velikih etapnih dirkah je dosegel leta 2004 z zmago v 5. etapi dirke po Španiji.

V sezoni 2005 je že nastopal za ekipo Rabobank in za zeleno mizo (po diskvalifikaciji Roberta Herasa) dosegel zmago na dirki po Španiji. Na tej dirki je nato slavil še leta 2007. Sedaj ima v lasti dve zmagi na Vuelti, zmago na Giru ter 4. mesto na Touru, ki ga je dosegel lani. Vsi Slovenci si za nastop na letošnji dirki zaslužijo vse pohvale. Danes je s kronometrom najbolje opravil Jani Brajkovič. ''Današnja trasa je bila popolnoma butasta. Če si padel, si se lahko ubil, zato nikakor nisem hotel vsega tvegati. Vesel sem, da se noge še vedno dobro vrtijo. Z nastopom na dirki sem zelo zadovoljen. Sedaj bom imel teden dni počitka, nato pa sledi nastop na dirki Criterium du Dauphine Libere,'' je za Sportal povedal Brajkovič.

Tadej Valjavec je danes zopet odlično odpeljal kronometer. Uspel je odbiti napad Marzia Bruseghina in po letu 2004 zopet Giro končal na 9. mestu. ''Lahko zagotovo potrdim, da je bila to moja najboljša predstava na tritedenskih dirkah do sedaj. Zelo sem zadovoljen, še posebej zato, ker nihče ni verjel, da sem letos sposoben tako dobre uvrstitve. Za menoj je težko obdobje, v katerem sem veliko truda vlagal, a ni bilo izkupička. Neprestano sem bil samo bolan, bolan, … Verjel sem v svoje delo in izkoriščam priložnost, da se zahvalim ženi Mateji in vsem, ki so mi stali ob strani,'' je v Rimu za Sportal povedal Valjavec.

Kako pomembne so bile izkušnje na letošnji dirki pove že podatek, da je bilo kar devet kolesarjev v deseterici najboljših starejših od 30 let. Vse pohvale za nastop na dirki si zaslužita tudi Gorazd Štangelj in Jure Golčer. Štangelj je veliko pripomogel k 3. mestu Pellizottija in 5. mestu Bassa. Golčer je za Di Luco garal tako na ravnini kot na klancih. Vsekakor je z izkupičkom ekipe lahko več kot zadovoljen.

V skupnem seštevku ekip je zmago dosegla ekipa Astana. Na gorskih ciljih je slavil Stefano Garzelli, po točkah pa Danilo Di Luca. Najboljši mladi kolesar je Belgijec Kevin Seeldraeyers.


Rezultati 21. etape, Rim, posamična vožnja na čas, 14.4 km:

1. Ignatas Konovalovas (Lat) Cervelo Test Team 18:42 2. Bradley Wiggins (VB) Garmin-Slipstream +0:01 3. Edvald Boasson Hagen (Nor) Columbia-High Road 0:07 4. Jaroslav Popovič (Ukr) Astana 0:11 5. Marzio Bruseghin (Ita) Lampre-NGC 0:16 6. Giovanni Visconti (Ita) ISD 0:18 7. Dries Devenyns (Bel) QuickStep 0:20 8. Maarten Tjallingii (Niz) Rabobank 0:21 9. Stefano Garzelli (Ita) Acqua&Sapone 0:23 10. Denis Menčov (Rus) Rabobank 0:24 11. Jani Brajkovič (Slo) Astana 0:27 … 23. Tadej Valjavec (Slo) Ag2r-La Mondiale 0:51 58. Gorazd Štangelj (Slo) Liquigas 1:21 164. Jure Golčer (Slo) LPR-Farnese Vini 3:28

Ne spreglejte