Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2024,
16.52

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonathan Milan Dirka po Italiji

Sreda, 15. 5. 2024, 16.52

1 teden, 6 dni

Dirka po Italiji, 11. etapa (Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare, 207 km)

Nova etapna zmaga za Jonathana Milana, slovo enega od favoritov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62
Jonathan Milan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijan Jonathan Milan (Lidl-Trek), nosilec ciklamne majice, je veliki zmagovalec 11. etape Dirke po Italiji, ki so jo vse do zadnjih 35 kilometrov zaznamovali trije kolesarji  Edoardo Affini in Tim van Dijke iz ekipe Visma | Lease a Bike, ki je danes ostala brez svojega glavnega aduta za skupno razvrstitev Ciana Uijtdebroeksa, in Thomas Champion (Cofidis). Med favoriti ni sprememb, Tadej Pogačar tudi po 207 kilometrov dolgi etapi ostaja v rožnati majici, z 2.40 minute prednosti pred Danielom Martinezom (BORA) in 2.56 minute pred Geraintom Thomasom (Ineos), ki je na zadnjem letečem cilju osvojil dve odbitni sekundi.

PODROBNEJE: 11. etapa Dirke po Italiji (Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare, 207 km)

Hektičen zaključni sprint:

Cilj! Nova zmaga za Jonathana Milana (Lidl-Trek), 10. v poklicni karieri, druga na letošnjem Giru! Tudi Tim Merlier (Soudal Quick-Step) je bil znova blizu zmagi, a 193 cm visoki Italijan je bil enostavno premočan, za nameček so sodniki Merlierja zaradi nenadne menjave smeri sprinta kaznovali in je zdaj 89. 

Tretji je ciljno črto prečkal Kaden Groves iz ekipe Alpecin, a je po relegaciji Belgijca zdaj napredoval na drugo mesto. Avstralec Caleb Ewan, ki ga je v cilj vodil Luka Mezgec, se je moral zadovoljiti z 12. mestom. Favoriti so v cilj pripeljali z glavnino, kjer je v zadnjih metrih prišlo do padca, v katerem je bil udeležen tudi eden od sprinterjev, Nizozemec Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL), ki mu letošnji Giro res ni usojen. 

Tadej Pogačar je bil s 27. mestom najvišje uvrščeni Slovenec na etapi, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je bil 41., Jan Tratnik (Visma Lease a bike) je etapo končal na 116. mestu (+ 2:26), Domen Novak (UAE Emirates) pa je bil 131. (+ 3:03). V skupnem seštevku dirke je Tratnik 39. (+43:18), Novak 73. (+1:27:57), Mezgec pa 107. (+2:00:41).

3 km do cilja: Boji za pozicije! 

20 km do cilja: Italijan Andrea Piccolo (EF Education - EasyPost) je spet odlično razpoložen, kar izstrelil se je iz glavnine, a ni uspel napraviti bistvene razlike. Žal smo spet priča padcu, na tleh sta se znašla Felix Grossschartner, pomemben pomočnik Tadeja Pogačarja, in Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), a sta se po nekaj minutah vrnila na kolo.

34 km do cilja: Glavnina je že pogoltnila ubežni trio, na letečem cilju pri Fossacesii Marina so bili aktivni tudi favoriti za skupni seštevek. Prvi je črto vmesnega cilja prečkal Ryan Mullen, ki je ščitil skupno drugo mesto njegovega kapetana pri ekipi BORA-hansgrohe Daniela Martineza, drugi pa Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), ki si je priboril dve odbitni sekundi. Pogačarjev moštveni kolega Mikkel Bjerg je ulovil zadnjo odbitno sekundo. Vsaka šteje ...

36 km do cilja: Trojica iz ubežne skupine ima očitno vsega dovolj in bo počakala na glavnino, kjer čakajo dobro nabrušeni sprinterji. 

40 km do cilja: Ubežni trio ima še vedno pol minute prednosti pred glavnino. Karavana se bliža zadnjemu letečemu cilju današnje etape v Fossacessi Marina, kjer smo lani spremljali start Gira, ki ga je na koncu po preobratu na Svetih Višarjah dobil Primož Roglič. Zasavec se je letos povsem osredotočil na Dirko po Franciji.   

67 km do cilja: Kolesarji so odkljukali tudi Intergiro vmesni cilj pri San Salvo Marini. Od ubežnikov je bil najhitrejši Thomas Champion, pobral je 12 točk in tri odbitne sekunde, sprint glavnine in pet točk pa je uspel dobiti Kaden Groves (Alpecin). Groves v posebnem seštevku za ciklamno majico za Jonathanom Milanom zaostaja 48 točk. 

83 km do cilja: Kolesarji so zdaj na povsem ravninskem delu trase. Glavnina je pohodila plin in hitro zmanjšuje zaostanek za ubežno trojico (43 sekund), v kateri še vedno vztrajata dva kolesarja Visme (Affini, Van Dijke) in kolesar Cofidisa (Champion). Tempo glavnine narekujejo kolesarji sprinterskih ekip Lidl-Trek, Soudal Quick-Step in Jayco AlUla, ki imajo danes svoje adute v rokavu.

133 km do cilja: Ubežniki so že na letečem cilju pri Casacalendi. Prvi je cilj prečkal Thomas Champion (Cofidis) in pobral 12 točk, medtem ko je sprint glavnine dobil Jonathan Milan (Lidl-Trek), ki je še povečal prednost v boju za ciklamno majico. Zdaj ima 179 točk, Kaden Groves na drugem mestu pa je zbral 126 točk. 

141 km do cilja: Kolesarji se približujejo Casacalendi, prvemu letečemu cilju današnje etape. Ubežna skupina ima še vedno slabi dve minuti prednosti pred glavnino.

158 km do cilja: Ubežni trio (Affini, Van Dijke, Champion) je že prečkal edini gorski cilj 11. etape, v Pietracatelli, očarljivem mestu, kjer je vse v znamenju rožnate barve. Prvi je čez gorski cilj zapeljal Van Dijke in pobral devet točk. V razvrstitvi za najboljšega na gorskem cilju s 104 točkami močno vodi Tadej Pogačar, Simon Geschke, ki je danes pobral edino preostalo točko na gorskem cilju, na drugem mestu jih ima 59. 

165 km do cilja: Kolesarji se že vzpenjajo na edini kategoriziran vzpon današnje etape. Klanec na Pietracatello je dolg 8,4 kilometra in ima 5,4-odstoten povprečni naklon. Ubežni trio (Affini, Van Dijke, Champion) ima še vedno 2.20 minuti prednosti pred glavnino, kjer tempo narekujejo kolesarji ekip Lidl - Trek in Soudal Quick-Step, ki imajo danes svoj interes. Prvi stavijo na Jonathana Milana, drugi pa na Tima Merlierja, ki še vedno čuti posledice padca na petkovem kronometru. 

VIDEO: Italijanski državni prvak Simone Velasco (Astana Qazaqstan) se kratkočasi med etapo:

13.00 - V begu je še vedno polovica ekipe Visma, se pravi dva kolesarja (Edoardo Affini in Tim van Dijke) od četverice, ki še ostaja na Giru, in Thomas Champion (Cofidis), ki imajo že 2.20 minute prednosti pred glavnino.

12.15 - Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Pred nami je prva razmeroma ravninska etapa drugega tedna Gira, ki pa ima prvem delu tri vzpone, eden izmed njih je klanec 3. kategorije, kar bi lahko izkoristili ubežniki. Takoj po zamahu startne zastavice so se iz glavnine izstrelili trije kolesarji, dva iz ekipe Visma | Lease a Bike, ki je danes ostala brez obolelega Ciana Uijtdebroeksa, Edoardo Affini in Tim van Dijke, ter Thomas Champion (Cofidis). Pred glavnino so si hitro nabrali minuto prednosti in pol, a v ozadju vajeti narekovanja tempa v glavnini že prevzemajo kolesarji Lidl-Trek, ki danes stavijo na Jonathana Milana. 

Rojaka Tadej Pogačar in Jan Tratnik v prijateljskem klepetu pred začetkom 11. etape.  | Foto: LaPresse Rojaka Tadej Pogačar in Jan Tratnik v prijateljskem klepetu pred začetkom 11. etape. Foto: LaPresse

Kaj prinaša 11. etapa Gira?

11. etapa je prva sprinterska etapa v drugem tednu Dirke po Italiji, na kateri dominira slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Emirates). V današnji etapi ga ni pričakovati v ospredju, razen če se ponovi nedeljski scenarij 10. etape s ciljem v Neaplju, kjer je bil v cilju pomočnik pri sprintu ekipnemu kolegu Juanu Sebastiánu Molani.

11. etapa Dirke po Italiji 2024 | Foto:

Na kar 207 kilometrov dolgi trasi kolesarje čakajo trije vzponi, a le en kategoriziran (na 48. kilometru trase je vzpon na Pietracatello, ki je dolg 8,4 kilometra in ima 5,4-odstoten povprečni naklon, op. a.), nato pa je trasa pretežno ravninska vse do cilja.

Jan Tratnik bo danes vozil z rdečo številko najbolj borbenega kolesarja:

11. etapa je vsaj na papirju rezervirana za sprinterje, a po napornih desetih etapah marsikdo že čuti težke noge, zato se lahko v boj za etapno zmago vmeša še kdo.

Med favoriti za zmago so vodilni v točkovanju in nosilec ciklamne majice Jonathan Milan (Lidl-Trek), Kaden Groves  (Alpecin – Deceuninck), Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Juan Sebastian Molano (UAE), Alberto Dainese (Tudor Pro Cycling Team), Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious), Fernando Gaviria (Movistar), Caleb Ewan (Jayco AlUla), ki lahko računa na pomoč Luke Mezgeca, Jenthe Biermans (Arkéa - B&B Hotels) in Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL).

Nov odstop: zaradi bolezni se poslavlja tudi najboljši mladi kolesar

V rožnati majici vodilnega bo tudi danes vozil Tadej Pogačar, modro najboljšega na gorskih ciljih pa bo posodil Nemcu Simonu Gescheju (Cofidis), ki je včeraj napredoval na drugo mesto v razvrstitvi za najboljšega hribolazca. Ker so zjutraj iz Visme sporočili, da je Belgijec Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike), do zdaj najboljši mladi kolesar na dirki in peti v skupnem seštevku Gira, zaradi bolezni odstopil, bo v beli majici danes vozil Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious), ki ga je včeraj zaradi pogumne vožnje pohvalil tudi Pogačar. Ciklamna majica najboljšega po točkah je tudi danes rezervirana za domačina Jonathana Milana (Lidl-Trek).

To je že četrti odstop za ekipo Visme, v kateri je včeraj blestel slovenski kolesar Jan Tratnik. Že prvi dan so zaradi poškodbe roke ostali brez Roberta Gesinka, nato se je po padcu poslovil še evropski prvak Christophe Laporte, po prvem prostem dnevu je dirko zaključil najboljši sprinter Olav Kooij, danes pa se je rožnata zgodba končala še za Uijtdebroeksa. Iz ekipe so sporočili, da se že nekaj dni ni dobro počutil, po včerajšnji etapi pa je zbolel. Hkrati so zanikali, da se v njihovih vrstah širi covid19. 

Zaradi bolezni se z Gira poslavlja tudi Cian Uijtdebroeks, peti v skupnem seštevku in najboljši mladi kolesar. | Foto: Guliverimage Zaradi bolezni se z Gira poslavlja tudi Cian Uijtdebroeks, peti v skupnem seštevku in najboljši mladi kolesar. Foto: Guliverimage

Tudi Tratnik je imel zadnje dni nekaj zdravstvenih težav, a je očitno že okreval. Včeraj je bil zelo blizu drugi etapni zmagi na Giru.

Preberite še:

Jan Tratnik Omploop 2024
Sportal Jan Tratnik se je prepričal, da kljub smoli ekipe nič ni nemogoče #video
Jan Tratnik Dirka po Romandiji
Sportal Veliko zmagoslavje 23-letnega Francoza, izjemna predstava Jana Tratnika!
Stelvio, Giro 2012
Sportal Zdaj je uradno, na letošnjem Giru brez ikoničnega vzpona
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar uživa v rožnatem, v ozadju se prikazuje Tour de France
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Je Giro zaradi Pogačarjeve prevlade nezanimiv? "Sploh ne! Ravno obratno."

 

Ne spreglejte