Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2009,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 5. 2009, 17.57

8 let

Pellizotti na vrhu, Valjavec spet visoko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijan Franco Pellizotti je zmagovalec 17., le 83 kilometrov dolge, vendar zaradi zaključnega vzpona zahtevne etape kolesarske dirke po Italiji.

Kolesar Liquigasa je za 42 sekund prehitel Stefana Garzellija, za 43 Danila Di Luco in za 47 sekund Rusa Denisa Menčova ter se v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto. Še vedno vodi Menčov (Rabobank).

Tadej Valjavec je v cilj prišel takoj za najboljšimi desetimi, najmanj deseto mesto pa drži tudi v skupnem seštevku.

Po ponedeljkovi etapi je spremljevalno vozilo zapeljalo čez Valjavčevo stopalo, tako da je bilo za slovenske ljubitelje kolesarstva glavno vprašanje, ali bo Besničan sploh lahko nastopil in če bo, ali se bo lahko enakovredno kosal z najboljšimi. Glede na videno, je bil strah odveč. Kljub izgubi pravega počitka (torek je preživel na zdravniških pregledih) se je Valjavec odlično boril, prišel na vrh vzpona na Blockhaus v prvi večji skupini in v skupnem seštevku prehitel Španca Davida Arroya.

"Spet sem bil ves čas na koncu svojih moči, spet sem težko prenašal hud ritem. Čeprav smo na nekaterih delih vzpona vozili tudi 35 km/h, se je vse srečno izteklo. Še posebno, če upoštevam, da me je bilo strah, ker se včeraj nisem razgibal. Noga me boli ob tresljajih, ampak danes je bilo kratka etapa, zato večjih težav ni bilo. Upam, da bo vsak dan bolje. Treba bo stisniti zobe," je dejal Tadej Valjavec.

Menčov mora preživeti še Vezuv

Osemnajst kilometrov dolg zaključni vzpon, ki so ga morali organizatorji zaradi snega za pet kilometrov skrajšati (cilj bi moral biti na 2064 metrih, kar bi bila najvišja točka letošnjega Gira), je najhitreje premagal Franco Pellizotti. "To je bila zadnja možnost, da se približam vodilnima in zadržim upanja o končni zmagi. Čeprav sem upal še na nekaj večjo razliko, sem zadovoljen. Po mojih težavah v prejšnji etapi, me ni nihče pričakoval v ospredju. A sam sem zaupal v mojo formo. Pomagal mi je dan počitka in tudi dejstvo, da danes ni bilo vročine. Imel sem tudi izredno pomoč moštvenih kolegov, predvsem Sylvestra Szmyda, tako da sem prišel do etapne zmage. Dirka je še povsem odprta, vse je še mogoče. Tudi moja zmaga, čeprav je treba priznati, da bo težko," je bil na v meglo ovitem in hladnem cilju zgovoren Italijan.

Nekaj dragocenih sekund je v zadnjih metrih izgubil nosilec rožnate majice Denis Menčov. Di Luca ga je tokrat v zaključku premagal in zmanjšal razliko v skupnem seštevku na 26 sekund. "Trpljenja še ni konec. Di Luca je še kako nevaren tekmec. Moram preživeti še vzpon na Vezuv," je dejal Rus. Dokončno sta v tokratni etapi iz boja za zmago izpadla Španec Carlos Sastre in Američan Levi Leipheimer, najbrž pa tudi Italijan Ivan Basso.


Izidi:

1. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas) 2:21:06 2. Stefano Garzelli (Ita/Acqua&Sapone) 0:42 3. Danilo Di Luca (Ita/LPR Brakes) 0:43 4. Denis Menčov (Rus/Rabobank) 0:48 5. Ivan Basso (Ita/Liquigas) 0:57 6. Marzio Bruseghin (Ita/Lampre) 1:54 7. Sylvester Szmyd (Pol/Liquigas) 1:55 8. Michael Rogers (Avs/Columbia-High Road) 1:59 9. Lance Armstrong (ZDA/Astana) 10. Carlos Sastre (Špa/Cervelo Test Team) ... 12. Tadej Valjavec (Slo/AG2r La Mondiale) isti čas 27. Jani Brajkovič (Slo/Astana) 5:18 69. Jure Golčer (Slo/LPR Brakes) 10:18 74. Gorazd Štangelj (Slo/Liquigas) 11:53

Ne spreglejte