Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2008,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 7. 2008, 17.20

8 let

Peta etapa za ekipo Columbia

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marcus Burghardt je v 18. etapi priboril ekipi Columbia peto etapno zmago na 95. kolesarski dirki po Franciji. Carlos Sastre je zadržal rumeno majico, Valjavec ostaja deveti.

Današnja 196 kilometrov dolga etapa s ciljem v St. Etiennu je imela na sporedu tri gorske cilje (Col de Parmenie, Croix de Montvieux in Cote de Sorbiers). Zadnja dva sta bila na sporedu v zadnjih 30 kilometrih etape. Po letečem cilju v Grenoblu na 43. kilometru je glavnina ulovila sedem ubežnikov, ki so pobegnili kmalu po štartu etape.

Grenoble je s Tourom povezan tudi z rumeno majico. Prav tu so leta 1919 prvič uvedli rumeno majico, ki jo je kot prvi oblekel Christophe Eugene. Na petinšestdesetem kilometru je glavnini pobegnil Carlos Barredo (QuickStep) katerega je kasneje uspel uloviti še Marcus Burghardt (Team Columbia). Ubežnika sta složno nadaljevala in vse bolj jasno je bilo, da se bosta prav onadva pomerila za etapno zmago. Glavnina je 24 kilometrov do cilja za njima zaostajala deset minut.

Valjavec ostaja deveti

V zaključku etape je Barredo večkrat poskušal s pobegom, a se Burghard ni pustil presenetiti. Sedemindvajsetletni Španec se je še kako dobro zavedal, da ima v ciljnem šprintu proti 25-letnu Nemcu, ki je leta 2007 slavil na dirki Gent-Wevelgem, zelo majhne možnosti. V zadnjih desetih kilometrih sta omenjena kolesarja uprizorila pravo igro ''mačke z mišjo''. Barredo ni imel proti visokemu Nemcu, ki je s tem slavil svojo največjo zmago v karieri, prav nikakršnih možnosti.

Glavnina, v kateri je bil tudi Tadej Valjavec, je zaostala slabih sedem minut. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Jutri bo na sporedu 165 kilometrov dolga etapa s ciljem v Montluconu. Sicer nekoliko lažja etapa od današnje bo zadnja priložnost za ubežnike, da se dokopljejo do etapne zmage.

Ne spreglejte