NATISNI PISAVA

2. etapa, Koper – Nova Gorica (189,6 km)

Viviani preprečil veselje Boleta, Vrečer vodilni

Avtor: Sportal

Koper/Nova Gorica - Druga etapa 18. dirke Po Sloveniji od Kopra do Nove Gorice je po šprinterskem boju pripadla Italijanu Elii Vivianiju, drugi pa je bil Slovenec Grega Bole. Vodilni ostaja Robert Vrečer.

Druga etapa 18. dirke Po Sloveniji od Kopra do Nove Gorice je po šprinterskem boju pripadla Italijanu Elii Vivianiju, drugi pa je bil Slovenec Grega Bole. Vodilni ostaja Robert Vrečer. Pin It

Viviani pred Boletom in Viscontijem

Italijan Elia Viviani je zmagovalec 2. etape 18. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1). Grega Bole je zasedel 2. mesto. Robert Vrečer ostaja odet v rumeno majico vodilnega.

Viviani ahead of Bole, Vrečer in the lead

The second stage of the 18th Tour de Slovénie has ended in a sprint finish win for the Elia Viviani, while the Slovenian Grega Bole secured second place. Robert Vrečer remains the points leader.

Vrstni red 2. etape:

1. Elia Viviani (Ita) Laiquigas-Cannondale 4;54:35
2. Grega Bole (Slo) Lampre-ISD
3. Giovanni Visconti (Ita) Farnese Vini-Neri Sottoli
4. Kristjan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale
5. Adrien Petit (Fra) Cofidis
6. Blaž Jarc (Slo) Adria Mobil
7. Manuel Fedele (Ita) D'Angelo & Antenucci-Nippo
8. Claudio Corioni (Ita) Acqua & Sapone
9. Jens Keukeleire (Bel) Cofidis
10. Radoslav Rogina (Hrv) Loborika vsi isti čas

Uradni rezultati

Skupni vrstni red po 2. etapi:

1. Robert Vrečer (Slo) Perutnina Ptuj 5;02:23
2. Giovanni Visconti (Ita) Farnese Vini-Neri Sottoli +0:03
3. Kristjan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale +0:04
4. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:06
5. Luca Ascani (Ita) D'Angelo & Antenucci 0:08
6. Diego Ulissi (Ita) Lampre-ISD 0:09
7. Elia Viviani (Ita) Liquigas 0:11
. Nicki Sorensen (Dan) Saxo Bank-SunGard isti čas
9. Marcel Wyss (Švi) Geox-TMC 0:15
10. Grega Bole (Slo) Lampre 0:17

Nosilci majic v 3. etapi:

Rumena – Robert Vrečer (Slo) Perutnina Ptuj
Pikčasta – Andrej Rajšp (Slo) Radenska
Modra – Kristjan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale
Bela – Diego Ulissi (Ita) Lampre-ISD

Izjave najboljših:

Izjave najboljših:

Zmagovalec Elia Viviani (Liquigas-Butan plin) je ob prihodu v cilj dejal: "Bilo je težko. Šprint je bil res hud. Vzpon ob koncu etape je bil zelo selekcijski. Cela ekipa je delala zame, zato zmago posvečam mojim kolegom. V zadnji etapi bo ekipa delala za Guarnierija."

Na drugem mestu je končal Slovenec Grega Bole: "Viviani me je premagal, bil je močnejši. Taktično nisem kolesaril stoodstotno. Prehitro sem začel šprintati. Moral bi kolesariti po levi, saj je veter pihal z desne. On me je prehitel po levi. Imel sem veliko željo po zmagi, kar me je na koncu stalo uspeha. Želje so eno, noge so drugo. Viviani je zasluženo zmaga. Sem pa vseeno prehitel nekaj zelo dobrih kolesarjev, zato je drugo mesto lep rezultat. Čeprav je res, da nekaj štejejo le zmage."

Vodilni v skupnem seštevku Robert Vrečer je povedal: "Tokrat se nisem ničesar bal. Morda le tega, da ne bi ubežnikov prehitro ujeli. Sicer je v zaključku etape z napadom poskusil Vincenzo Nibali, a rečem lahko le, da je bil njegov napad povsem nepomemben. Naj napade v soboto, če upa. V tretji etapi bom sam napadel. Upam, da bo ta napad zadostoval in bo Nibali popustil, če ne, bom še naprej napadal."

Cilj – Nova Gorica (189,6 km)


V šprintu je najhitreje v cilj prišel Elia Viviani, tik pred Grego Boletom in Giovannijem Viscontijem. Rumeno majico je zadržal najhitrejši na četrtkovem prologu v Ljubljani Robert Vrečer. V soboto bo na sporedu tretja, in sicer najtežja etapa s ciljem na Golteh.

Zaključek v Novi Gorici: Tudi v drugem krogu je v ospredju Lampre, čigar kolesarji pripravljajo čim boljše izhodišče za Alessandra Petacchija in Slovenca Grego Boleta.

Prihod v Novo Gorico: Kolesarji Lampreja narekujejo tempo ob prvem prihodu skozi cilj. V Novi Gorici bo že osmič v zgodovini dirke Po Sloveniji cilj etape.

170 km - Zaključek druge etape si lahko ogledate v neposrednem prenosu.

165 km - Tudi tretji ubežnik Andrej Rajšp je bil pri Volčji Dragi ujet. Sledi zanimiv boj za zmago.

151 km - Glavnina je že ujela Nika Burjeka in Francesca Di Paola, le minuto prednosti pa ima še Andrej Rajšp.

146 km - Ubežniki so prečkali zadnji gorski cilj v etapi, sledi vožnja proti Novi Gorici, kjer je cilj etape.

Gorski cilj III. kategorije – Kobdilj (145,3 km)


Andrej Rajšp (Radenska) - 3 točke
Nik Burjek (Sava Kranj) - 2 točki
Francesco Di Paolo (Acqua Sapone) - 1 točka


135 km - Vodilna trojica je prevozila jubilejno točko na dirki Po Sloveniji, in sicer skupno je bilo doslej prevoženih že 15 tisoč km. V zgodovino pa se je vpisala vasica Manče, ki jo bo glavnina dosegla čez 4:24. Tempo v glavnini narekujejo člani ekipe Liquigas-Butan plin.

126 km - Prednost ubežnikov je 4:20.

Leteči cilj – Ajdovščina (124,1 km)


Nik Burjek (Sava Kranj) - 5 točk
Francesco Di Paolo (Acqua Sapone) - 3 točke
Andrej Rajšp (Radenska) - 1 točka


120 km - Prednost ubežnikov naglo kopni in znaša še 3:25.

117 km - Ubežniki izgubljajo prednost, ki znaša 3:25. Karavana se bliža Ajdovščini, kjer bo tretji leteči cilj v drugi etapi.

14.56 - Med ubežniki je Andrej Rajšp, ki je med drugim tudi aktualni mladinski državni prvak.

105 km - Ubežniki so že mimo Štanjela, glavnina pa se je lotila lova za ubežniki, saj je njen zaostanek sedaj 4:25. Naslednji leteči cilj bo čez 20 km v Ajdovščini.

95 km - Po polovici etape so prvi trije kolesarji prevozili leteči cilj v Komnu. Glavnina zaostaja 5:20. Naslednjih nekaj kilometrov je namenjeno bifeju, kjer si člani ekip podajajo okrepčilna sredstva, hrano in pijačo.

Leteči cilj – Komen (95 km)


Francesco Di Paolo (Acqua Sapone) - 5 točk
Nik Burjek (Sava Kranj) - 3 točke
Andrej Rajšp (Radenska) - 1 točka


82 km - Vodilna trojica je v Dutovljah, ima pa 4:55 prednosti. Počasi pa se približuje letečemu cilju v Komnu, ki bo čez 13 km.

70 km - Ubežniki imajo okrog 5 minut prednosti. Na dirki je trenutno prijetnih 28 stopinj Celzija, ampak nad Primorsko se že gostijo oblaki. Morebitni dež bi povzročil precej zapletov v karavani.

60 km - Prednost ubežnikov je že 5:30.

57 km - V vasi Kopriva ima ubežna trojica 4:40 prednosti.

13.25 - Na kronometru v 1. etapi je bil izmed trojice ubežnikov najhitrejši Rajšp, ki je za zmagovalcem Robertom Vrečerjem zaostal 32 sekund. Di Paolo je zaostal 43, Burjek pa 48 sekund.

50 km – Za vodilno trojico je 50 km druge etape. Prednost pred glavnino, kjer tempo še naprej narekujejo kolesarji Perutnine Ptuj, znaša 3:55.

Leteči cilj – Šmarje (47,7 km)


Andrej Rajsp (Radenska) - 5 točk
Francesco Di Paolo (Acqua Sapone) - 3 točke
Nik Burjek (Sava Kranj) - 1 točka


40 km - Dovoljeno je deljenje hrane iz avtomobilov. Bližajo se prvemu letečemu cilju Šmarje.

39 km - Ubežniki so že mimo Divače in imajo 3:30 prednosti. Tempo na dirki za zdaj ni prehud. Glede na našo časovnico vozijo v povprečju okrog 39,5 km/h.

Nik Burjek	(Sava Kranj) Nik Burjek (Sava Kranj)

13.10 - Kdo je Andrej Rajšp? Mladi kolesar Radenske, ki jih letos vodi nekdanji trener Save Marko Polanc, letos prvo leto nastopa v tej konkurenci. Prihodnji mesec bo praznoval devetnajsti rojstni dan. Je najmanj izkušen med ubežniki in je pred dvema tednoma na enodnevni dirki druge kategorije za Trofej Alcide Degasperi osvojil 13. mesto. To, da je šele prvo leto med člani, se ni preveč poznalo na prvem gorskem cilju na Črnem Kalu, kjer je zmagal in naredil velik korak k temu, da v Novi Gorici obleče majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev.

32 km - Kolesarji se približujejo Divači. Prednost ubežnikov je 3:40, kar pomeni, da je Perutnina Ptuj uspela zmanjšati zaostanek. Vodstvo dirke je obvestilo moštva, da bo predajanje hrane iz avtomobilov dovoljeno po 40 km.

13.05 - Kdo je Nik Burjek? Kolesar kranjske Save bo letos dopolnil 24 let. Zanj bo to že peti zaporedni nastop na dirki Po Sloveniji (2007, 2008, 2009, 2010 in 2011). Najboljši v skupnem seštevku je bil lani, ko je dirko končal na 35. mestu. Burjek prav tako kot Di Paolo še ni uspel slaviti zmage na kateri izmed kategoriziranih dirk Mednarodne kolesarske zveze. Najbližje zmagi je bil lani, ko je na enodnevni dirki druge kategorije Banja Luka –Beograd II zasedel 2. mesto.

26 km - Prednost ubežnikov v Kozini znaša 4:10. Kolesarji so prevozili tudi najvišjo točko v etapi, in sicer 499 m nadmorske višine. Na čelu glavnine tempo še naprej diktirajo kolesarji Perutnine Ptuj.

12.53 - Kdo je Francesco Di Polo? Italijan je letos dopolnil 29 let. Letos že tretjič nastopa na dirki Po Sloveniji. Prvič je na naši največji dirki nastopil leta 2007, ko je zasedel 71. mesto v skupnem seštevku. Leta 2009 je bil že boljši in je dirko končal na 18. mestu. V 1. etapi letošnje dirke je zasedel 87. mesto. Za zmagovalcem Vrečerjem je zaostal 43 sekund.

Gorski cilj II. kategorije – Črni Kal (18,5 km)


Andrej Rajšp (Radenska) - 6 točk
Nik Burjek (Sava Kranj) - 4 točke
Francesco Di Paolo (Acqua Sapone) - 2 točki


18 km - 500 m pred prvim gorskim ciljem na letošnji dirki je napadel Nik Burjek, odgovoril pa Andrej Rajšp in osvojil prve točke. Prednost ubežnikov je 3:26.

12.35 - Na dirki sodeluje tudi eden najboljših slovenskih kolesarjev Gorazd Štangelj, a kot spremljevalec na motorju.

15 km - Nik Burjek (Sava Kranj) je ujel vodilna, trojica pa ima sedaj pred glavnino 2:38 prednosti.

12 km - Ubežnika imata 2:15 prednosti, 50 m za njima je kolesar Nik Burjek (Sava Kranj).

6 km - V lov za ubežnikoma sta se podala tudi Nik Burjek (Sava Kranj) in Jure Žagar (Adria Mobil), ki imata 100 m prednosti pred glavnino.

5 km- Ubežnika imata v Dekanih 25 sekund prednosti.

12.11 - Takoj sta se od vodilne skupine odlepila Francesco Di Paolo (Acqua Sapone) in Andrej Rajšp (Radenska), ki imata 15 sekund prednosti.

Štart – Koper (189,6 km)

Fotogalerija 2. etape:

12.06 - Športni direktor kranjske Save Matej Stare je nekoliko v šali o pričakovanjih pred pričetkom etape za Sportal povedal: ''Mi dirkamo na 2. mesto. V preteklem mesecu smo večkrat na lastni koži izkusili, kako je, ko je Vrečer v odlični formi. Tisti, ki bodo v naslednjih dveh dneh dirkali na zmago v skupnem seštevku in tega še ne vedo, pa bodo tudi hitro dojeli. Vsekakor bomo v današnji etapi napadali. Za ciljni šprint se bo hranil le Zrimšek.''

12.04 - Na sporedu bosta tudi dva gorska cilja: Črni Kal (na 18.5 km, II. kategorije) in Kobdilj (na 145.5 km, III. kategorije)

12.00 - Na letečih ciljih ni odbitnih sekund za najboljše tri. Odbitne (bonifikacijske) sekunde so le za najboljše tri v cilju etape. Zmagovalec prejme 10, drugo uvrščeni 6 in tretje uvrščeni 4 sekunde odbitka.

11.55 - Na sporedu bodo trije leteči cilji: Šmarje (na 47,7 km), Komen (na 95 km) in v Ajdovščini (124 km).

11.46 - Koper že tretjič zapored gosti start etape dirke Po Sloveniji (2009, 2010 in 2011).

11.45 - Pozdravljeni ljubitelji kolesarstva. Na sporedu je 2. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji od Kopra do Nove Gorice v dolžini 189,6 kilometra. Štart etape bo ob 12. uri v Kopru. Etapa se bo pričela s 3,4 kilometra dolgo zaprto vožnjo, v kateri bodo kolesarji prekolesarili krog po ulicah Kopra.

Video je posnet z mobilnim telefonom.

Preberite še:

Foto: Vid Ponikvar/siol.net, Bor Slana/siol.net

Ključne besede: Dirka Po Sloveniji

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Totalna odprodaja vozil Kia letnik 2015

Izkoristite odprodajo s popusti do 7.100 EUR ali v Kia outletu izberite eno od malo rabljenih vozil!

Zimske počitnice že za 36,00 EUR

Od 13. do 28. 2. preživite počitnice na obali, v Hotelih Bernardin. Otroci do 12. leta brezplačno!

oglasno sporočilo