Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2023,
19.11

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Jonas Vingegaard Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 14. 7. 2023, 19.11

10 mesecev, 1 teden

Pogačar pred zahtevnim gorskim koncem tedna Dancu diha za ovratnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar pred zahtevnim koncem tedna za Jonasom Vingegaardom zaostaja samo še devet sekund.  | Foto Reuters

Tadej Pogačar pred zahtevnim koncem tedna za Jonasom Vingegaardom zaostaja samo še devet sekund.

Foto: Reuters

Če je Tadej Pogačar na startu 13. etape na vprašanje organizatorja, kaj lahko stori v 17 sekundah (toliko je pred današnjo etapo znašal zaostanek za Jonasom Vingegaardom, vodilnim na Dirki po Franciji), odgovoril, da si v tem času lahko zaveže vezalke, bo zdaj moral razmisliti, kaj lahko stori v devetih sekundah. Samo toliko namreč zdaj znaša zaostanek za rumeno majico, a pred nami je zahteven konec tedna, ki naj bi bil po profilu trase bolj pisan na kožo Dancu.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil po 13. etapi s ciljem na mogočni Grand Colombier, kjer je leta 2020 premagal Primoža Rogliča, videti zadovoljen. Z močnim napadom nekaj sto metrov pred ciljem si je priboril štiri sekunde prednosti, nato pa s še štirimi bonifikacijskimi sekundami zaostanek za Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) zmanjšal na devet sekund.  

Napad Tadeja Pogačarja:

Pogačar: Za nami je dober dan

"Kar uspešen dan za našo ekipo danes. Vzeli smo štiri sekunde v boju za rumeno majico, zato sem zelo vesel. Lahko smo ponosni in gremo z dvignjeno glavo v naslednje dni," je za organizatorje Toura po etapi dejal Pogačar, za RTV Slovenija pa dodal, da je počutje dobro in da so na dirki že vsi malce utrujeni.

"Na zadnji vzpon je šlo na polno. Bilo je naporno, sploh v zadnjih kilometrih. Bilo je noro tudi zaradi gledalcev, veliko jih je bilo iz Slovenije, zato je bilo zelo lepo. Klancev bo res vedno več. Jutri bo zelo zahtevna etapa, tudi v nedeljo. Bomo videli, kaj bo prineslo. Upamo na podobno formo kot danes, da bodo noge dobre in se vrtele vsem v ekipi," je Pogačar dejal za RTV Slovenija.

Dirka po Franciji | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Vingegaard: Etapa je bila Tadeju pisana na kožo

Vingegaard, ki je danes izgubil osem sekund prednosti pred slovenskim šampionom, je po etapi skušal dajati vtis, kot da je z razpletom zadovoljen, a njegova telesna govorica je razkrivala vse prej kot to. "Cilj je bil obdržati rumeno majico. Še vedno jo imam, tako da sem lahko zadovoljen. Tadej je bolj eksploziven kot jaz in etapa mu je bila bolj pisana na kožo kot meni, tako da sem res vesel, da ostajam v rumeni majici," je povedal organizatorjem v cilju.

Presrečni Kwiatkowski: Imel sem najboljše noge v karieri

Še najbolj pa se je po etapi smejalo Poljaku Michalu Kwiatkowskemu, ki je z napadom iz ubežne skupine prišel do 31. zmage v karieri. Svetovni prvak s cestne dirke pred devetimi leti v Španiji je drugič slavil etapno zmago na Touru, prvič mu je to uspelo pred tremi leti.

"To je bila nora izkušnja. Imel sem najboljše noge v celotni karieri. Ko sem prišel v beg, sem mislil, da je to zgolj brezplačna vstopnica do zadnjega vzpona. Preprosto nisem verjel, da se bomo pomerili za etapno zmago. Ekipa emiratov je močno pritiskala, a iskreno ni lahko loviti tako številčne skupine po ravnem 100 km. Nisem verjel, da je to mogoče, a tukaj sem," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Kwiatkowski, ki sta ga v cilju objemala moštvena kolega Carlos Rodríguez in Tom Pidcock, ki bosta zaradi etapne zmage svoje ekipe zdaj verjetno dirkala bolj razbremenjeno.

Zadnji kilometer vožnje:

V begu se je danes znašel tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki pa na zase ne ravno najboljšem terenu ni imel možnosti za etapno zmago. Kljub temu se je dobro boril in ciljno črto prečkal kot 18. z zaostankom dveh minut in šestih sekund. V skupnem seštevku je pridobil nekaj mest in je zdaj 72. (+1:49:09). Tretji Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla) se je na Grand Colombier pripeljal kot 159. Bil je skupaj s skupino sprinterjev ter zaostal 26 minut in 18 sekund. V skupnem seštevku je 127. (+2:47:55).

V soboto bo na sporedu prva alpska etapa od Annemassa do Morzina (151,8 km). Gre sicer za drugo od treh zaporednih gorskih etap ta konec tedna, v tej pa bodo morali kolesarji premagati pet kategoriziranih vzponov ter skupno 4.100 višinskih metrov.

Dirka po Franciji | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Vrstni red pri vrhu enak, a razlike so drugačne

Vrstni red pri vrhu pred napornim koncem tedna ostaja enak, le zaostanki so nekoliko drugačni. Pogačar zdaj zaostaja samo še devet sekund, Avstralec Jai Hindley, ki je po peti etapi en dan nosil rumeno majico vodilnega, je še vedno tretji, a ima zdaj večji zaostanek (2:51). Na 4. mestu je moštveni kolega današnjega zmagovalca Rodríguez (4:48), peti pa Pogačarjev superpomočnik Adam Yates (5:03).

Preberite še:

RB Leipzig Benjamin Šeško
Sportal Šeško v Nemčiji govoril o Dončiću in Pogačarju
Tadej Pogačar, TDF23
Sportal Pogačar: Ni bilo lahko, ampak nisem razmetaval z močmi
Tadej Pogačar, TDf23
Sportal Velika zmaga Špancu, na brutalni etapi trpeli tudi favoriti
Mark Cavendish
Sportal Okrevanje po padcu na dirki po Franciji bo trajalo nekoliko dlje
Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard pripravljen na presenečenje

 

Ne spreglejte